Η ευρωπαΐκή σύνοδος κορυφής την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε την “ιβηρική εξαίρεση” που σημαίνει ότι οι δύο χώρες Ισπανία και η Πορτογαλία εξαιρούνται από τις τιμές στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου. Με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα στις δύο χώρες να μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – κατά 45% η Ισπανία και κατά 60% – η Πορτογαλία υποχρεούνται να υποβάλουν στην Ευρωπαΐκή επιτροπή ένα έκτακτο και προσωρινό σχέδιο για τον καθορισμό της τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή. Η διασυνδεσιμότητα των δύο χωρών με την υπόλοιπη ευρωπαΐκή ένωση φτάνει μόλις το 3% σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για αυτή την τροποποίηση της τιμής του φυσικού αερίου και εκτιμάται ότι όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών έως τεσσάρων εβδομάδων.
Το σχέδιο της Ισπανίας περιλαμβάνει επικαιροποίηση του ειδικού καθεστώτος για το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς θα επιτευχθεί μείωση έως και 55% στις χρεώσεις του ηλεκτρικού συστήματος το 2022 που υπολογίζεται να φτάσει περίπου τα 1,8 δισεκατομμύρια €.
Επιπλέον, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου ο μηχανισμός μείωσης των πλεοναζόντων κερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλούνται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. «Στην υπογραφή νέων συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να τεθούν ποσοτικά όρια», εξήγησε η Τερέσα Ριβέρα, τρίτη αντιπρόεδρος και υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα σηματοδοτηθεί δηλαδή ένα πλαφόν που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 67- 70 ευρώ στα νέα συμβόλαια ή σε όσα ανανεώνονται.
Στην ουσία πρόκειται για μείωση στα κέρδη που αποκτούν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλών τιμών που αποκτούν στη χονδρική αγορά (εξαιτίας της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου) σε εργοστάσια που δεν το χρησιμοποιούν όταν ανανεώνουν συμβόλαια ή υπογράφουν νέα που υπερβαίνουν το όριο των 67-70 ευρώ/μεγαβατώρα (MWh).
Αυτό το μέτρο είναι μέρος του σχεδίου που εκπόνησε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός εξήγησε ότι αυτό το μέτρο επεκτείνει τον κανόνα για τη μείωση των έκτακτων κερδών (γνωστά ως “κέρδη από τον παράδεισο” ή “απροσδόκητα κέρδη”) που προέρχονται από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν καταναλώνουν μεν φυσικό αέριο αλλά επωφελούνται από τις υψηλές τιμές που χρησιμοποιούν οι εταιρίες που χρησιμοποιούν αέριο στη χονδρική αγορά.
Μαδρίτη/Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος