Γιατί ο Πούτιν ξαφνικά δεν φωνάζει πλέον για «δύο ιερές απαιτήσεις»; «Είναι ένα ύπουλο σχέδιο, ακολουθεί μια σκληρή δοκιμασία για την ΕΕ»

Στις ομιλίες του προς τη Δύση και το Κίεβο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αναφέρει πλέον την «αποναζιστικοποίηση – (κάθαρση της Ουκρανίας από φασιστική – εθνικιστική δράση)» και την «αποστρατιωτικοποίηση». Επιπλέον, σε συνθήκες πολέμου, όταν σχεδόν ολόκληρη η Δύση είναι εναντίον του, το Κρεμλίνο άρχισε να επιβεβαιώνει την ιδέα της πλήρους ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ο έγκριτος αναλυτής από την Κροατία Δρ. Μπράνιμιρ Βιντμάροβιτς ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν δεν αναφέρει πλέον τα δύο «ιερά αιτήματά» του γιατί απλώς τα έχει ήδη εφαρμόσει. Τα δόρατα θα σπάσουν τώρα για το πώς και με ποιες νομικές ρήτρες η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει στρατιωτική ουδετερότητα, ενώ θα είναι ασφαλής από πιθανές επιθέσεις στο μέλλον. Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια γύρω από τη στρατιωτική ουδετερότητα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να εμπιστεύεται βιαστικά επειδή η Δύση έχει ήδη κάνει κόλπα. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό η ΕΕ να μην αποτύχει στο ρωσικό τεστ και να είναι προσεκτική στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, γιατί τότε, ως στρατιωτικό ουδέτερο μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε δόλια να εξυπηρετήσει τον Πούτιν για να αποσταθεροποιήσει τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Εάν η Ουκρανία απελευθερωθεί «απ’ όλη τη γραμμή» στην ΕΕ – ένα νέο κουτί της Πανδώρας θα ανοίξει στην καρδιά της γηραιάς ηπείρου.

Ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Τρίτης.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έχουν δεσμευτεί να μειώσουν δραστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια πόλη Τσερνιχίφ, και η Ουκρανία έχει προτείνει ένα ουδέτερο καθεστώς με διεθνείς εγγυήσεις ότι θα προστατεύεται από τυχόν μελλοντικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία πρότεινε μια επιλογή σύμφωνα με την οποία η χώρα της δεν θα προσχωρούσε, σύμφωνα με τις ρωσικές απαιτήσεις, στο ΝΑΤΟ ή σε άλλες στρατιωτικές συμμαχίες ή θα είχε βάσεις για ξένους στρατιώτες, αλλά η ασφάλειά της θα ήταν εγγυημένη υπό όρους παρόμοιους με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο λέει ότι μια επίθεση σε ένα κράτος μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα τα μέλη. Οι χώρες που θα παρείχαν αυτές τις εγγυήσεις ήταν το Ισραήλ και τα μέλη του ΝΑΤΟ, ο Καναδάς, η Πολωνία και η Τουρκία.

Επιμέλεια και μετάφραση: Ντάνιελ Στάνκοβιτς

Πηγή: https://www.vecernji.hr/vijesti/zasto-putin – «Βραδινό φύλλο» Κροατίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος