Με τις σκληρές εικόνες από τη Μπούκα στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας να παραμένουν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με νέο του μήνυμα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δραματικό τόνο αναδεικνύει και την κατάσταση στη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, χαρακτηρίζοντας την «πολύ πιο φρικτή» σε σχέση με ό,τι αποκαλύφθηκε στην Μπούκα μετά την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων.
Είκοσι έξι πτώματα ανασύρθηκαν από ουκρανικά σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια δύο πολυκατοικιών στην Μποροντιάνκα, ανέφερε χθες Πέμπτη μέσω Facebook η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντικτόβα.
Σημειώνεται ότι στο Κίεβο, μεταβαίνει σήμερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου». Η Ρωσία αρνείται πως οι δυνάμεις της ευθύνονται για θανάτους αμάχους και μιλά περί ουκρανικής «προβοκάτσιας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος, ζήτησε από τη Δύση να εντείνει κι άλλο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και να ενισχύσει την ουκρανική άμυνα με περισσότερα όπλα και διαμήνυσε, στη Μόσχα, ότι ο ουκρανικός στρατός θα δώσει σκληρές μάχες, για να αποκρούσει ενδεχόμενη μεγάλη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.
Ανατολικά οι στόχοι προτεραιότητας της Μόσχας
Η προσοχή είναι στραμμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πλέον στόχο προτεραιότητας για τις δυνάμεις της Μόσχας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πάντως αναγνώρισε χθες πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη υποστεί «μεγάλες απώλειες» στον πόλεμο, κάνοντας λόγο για «τεράστια τραγωδία» για τη Ρωσία.
Καθώς ετοιμάζεται για την επίθεση στο Ντονμπάς, το Κίεβο απαιτεί βοήθεια από τους δυτικούς. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πήγε στις Βρυξέλλες για να αξιώσει άμεσες παραδόσεις όπλων από τους ομολόγους του στην ατλαντική συμμαχία.Μ
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, υποσχέθηκε «σημαντική βοήθεια», κρίνοντας πως είναι «προτιμότερο» να μην «φανούμε πολύ συγκεκριμένοι για τα όπλα» που θα σταλούν στον ουκρανικό στρατό.
Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τώρα αποσυρθεί πλήρως από τη βόρεια Ουκρανία στην Λευκορωσία και τη Ρωσία, ώστε μέρος αυτών των δυνάμεων να μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσει στο Ντονμπάς. Οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστεί να ανεφοδιαστούν προτού αναπτυχθούν πιο ανατολικά, διευκρινίζει το υπουργείο, σημειώνοντας ότι μια οποιαδήποτε μαζική ανασύνταξή τους από τον βορρά κρίνεται πιθανό ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις πόλεων στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει πιο νότια από την πόλη Ιζιούμ, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχό τους, επισημαίνει επίσης το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Το Reuters δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.
Παράλληλα ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Σούμι δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από την περιφέρεια αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία. Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι σημείωσε ότι η περιφέρεια δεν έχει πλέον ρωσικές μονάδες.
Οι εκρήξεις που μπορεί να ακούει ο κόσμος οφείλονται στο ότι εργαζόμενοι σωστικών συνεργείων και πυροτεχνουργοί εξουδετερώνουν πυρομαχικά που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές μονάδες, πρόσθεσε. Προειδοποίησε επίσης ότι η περιοχή δεν είναι ακόμη ασφαλής, καθώς έχουν τοποθετηθεί νάρκες σε πολλά μέρη.
Επίσης προειδοποίησε τον κόσμο να μην οδηγεί στην άκρη των δρόμων, να μην χρησιμοποιεί μονοπάτια στα δάση και να μην πλησιάζει κατεστραμμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ο Ζιβίτσκι είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να αποσύρονται από την περιοχή την Κυριακή.
Μαζί με τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, του Χαρκόβου και του Κιέβου, η περιφέρεια της Σούμι ήταν μια από τις περιοχές στις οποίες επιτίθενταν οι ρωσικές δυνάμεις από την αρχή του πολέμου πριν από περισσότερο από έναν μήνα.
Εκκλήσεις για επείγουσες εκκενώσεις
Προεξοφλώντας την επίθεση ευρείας κλίμακας εκεί, οι ουκρανικές αρχές κάλεσαν εκ νέου τον άμαχο πληθυσμό να φύγει.
Οι ρωσικές δυνάμεις «προκάλεσαν ζημιές στις σιδηροτροχιές στη Σάστια. Πλέον, η εκκένωση θα γίνεται αποκλειστικά με λεωφορεία», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι.
«Όλη οι φρίκη που βιώσαμε υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψει. Μην καταδικάζετε σε θάνατο τους εαυτούς σας! Φύγετε! Οι επόμενες ημέρες θα είναι η τελευταία ευκαιρία» για την απομάκρυνση των αμάχων», ανέφερε μέσω Facebook.
Στη Ντανιέτσκ, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Πάβελ Κιριλένκο ανέφερε ότι τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν προσωρινά έπειτα από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε σιδηροτροχιές.
Στη Σεβεροντονιέτσκ, την ανατολικότερη πόλη στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων, που σφυροκοπείται από τα ρωσικά στρατεύματα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες Πέμπτη άμαχους να την εγκαταλείπουν αυτοκίνητα, με υπό τον ήχο εκρήξεων.
Μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων έφθασε χθες στη Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων πάνω στον Δνείπερο, τον ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο με το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Χθες βράδυ, ρωσικός πύραυλος έπληξε υποδομές στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε μέσω Telegram το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.
Στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), άλλο λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται και έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τον ρωσικό στρατό από τα τέλη Φεβρουαρίου, και όπου εκτιμάται πως παραμένουν παγιδευμένοι κάπου 100.000 κάτοικοι, ο νέος δήμαρχος Κονσταντίν Ιβαστσένκο που διορίστηκε από τις φιλορωσικές δυνάμεις των αυτονομιστών της Ντανιέτσκ ανακοίνωσε χθες πως έχουν σκοτωθεί «περίπου 5.000» άμαχοι. Σύμφωνα με τον ίδιο «περίπου το 60 ως 70% των κτιρίων έχει καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει». Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει πολύ βαρύτερο απολογισμό θυμάτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μπορεί να επιβεβαιώσει πάνω από 100 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών δομών στην Ουκρανία και αξίωσε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση στη Μαριούπολη.
Χωρίς πρόοδο οι ειρηνευτικές συνομιλίες
Την ίδια ώρα στη διπλωματική πτυχή της κρίσης, δεν διαφαίνεται η παραμικρή ένδειξη προόδου. Η Ρωσία κατήγγειλε χθες Πέμπτη ότι η Ουκρανία πήρε πίσω τη συναίνεσή της σε ορισμένες προτάσεις που είχε κάνει η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις στα τέλη Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Το Κίεβο ανταπάντησε, απαιτώντας η Μόσχα να μειώσει «τον βαθμό της εχθρότητάς της» στις συνομιλίες, ενώ ο Ουκρανός Υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως γίνεται «συνεργός των εγκλημάτων» που διαπράττονται από τον ρωσικό στρατό δικαιολογώντας τα.
Νέες κυρώσεις
Στο μεταξύ εντείνονται οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Στη Ρωσία επιβλήθηκε χθες Πέμπτη εμπάργκο στον άνθρακα από την ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι στοχοποίησαν τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, από τον οποίο παραμένουν ιδιαίτερα εξαρτημένοι.
Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ ακόμη για να διατεθεί οπλισμός στην Ουκρανία. Με το ποσό αυτό, οι ευρωπαϊκές δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις θα φθάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά τους οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν επίσης επιπρόσθετες κυρώσεις, ανάμεσά τους την πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά της Ρωσίας.
Στην Ουάσινγκτον άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο ανακάλεσε το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς τους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος