Συμπληρώθηκαν επτά εβδομάδες στον πόλεμο και το μέγεθος της καταστροφής στην Ουκρανία συνεχίζει να διογκώνεται, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Ματία Νέλες, στον ιστότοπο του Spectator. Όπως υποστηρίζει στην ανάλυσή του, «κάθε μέρα που περνάει μαθαίνουμε περισσότερα για τις τακτικές της Ρωσίας για την καμένη γη και για τις φρικαλεότητες που έχουν διαπράξει οι δυνάμεις της. Τις τελευταίες εβδομάδες, ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις στόχευσαν και κατέστρεψαν σκόπιμα βασικά σημεία των κρίσιμων πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, σε μια προσπάθεια να καταρρεύσει η χώρα.
Στα τέλη Μαρτίου, το Πεντάγωνο υπολόγισε ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει πάνω από 1.200 κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας στην Ουκρανία. Το κόστος των άμεσων ζημιών στην υποδομή της Ουκρανίας αυτό το μήνα από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα έχει φθάσει τα 63 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου.
Ενενήντα δύο εργοστάσια (συμπεριλαμβανομένων αποθηκών τροφίμων), 378 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 138 ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και 12 αεροδρόμια έχουν καταστραφεί, ή καταληφθεί. Ο ενεργειακός, είναι πολύ πιθανό να είναι ο τομέας όπου οι ρωσικοί πύραυλοι θα κάνουν το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κακό. Οι σύγχρονες πόλεις και τα χωριά δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την κατάλληλη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και καυσίμων που χρειάζονται όχι μόνο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και για την ύδρευση, τα συστήματα αποχέτευσης και τη θέρμανση.
Από τις 24 Φεβρουαρίου οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει πολλά περιουσιακά στοιχεία του ουκρανικού ενεργειακού τομέα. Στοχεύουν συστηματικά και καταστρέφουν κρίσιμες υποδομές προκειμένου να καταστήσουν χωριά, κωμοπόλεις, πόλεις και τελικά ολόκληρες περιοχές ακατοίκητες για τους Ουκρανούς, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Από την αρχή της εισβολής, επτά σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τμήματα του ηλεκτρικού δικτύου έχουν υποστεί ζημιές και ένας καταστράφηκε. Η Ρωσία έχει επίσης στοχεύσει αγωγούς φυσικού αερίου. Τμήματα της γραμμής μεταφοράς Soyuz που μεταφέρει αέριο με κατεύθυνση δυτικά προς την Ευρώπη κατασχέθηκαν στην περιοχή του Χάρκοβο από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο. Σαράντα τέσσερις σταθμοί διανομής φυσικού αερίου δεν λειτουργούν πλέον λόγω της ζημιάς σε αγωγούς μέσης και χαμηλής πίεσης σε επίπεδο περιφέρειας, πόλης και χωριού, αφήνοντας περίπου 300.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα χωρίς φυσικό αέριο.
Οι βασικοί στόχοι περιλαμβάνουν σταθμούς θερμότητας και ηλεκτροπαραγωγής στις πόλεις Τσερνίχιβ, Σούμι και Οχτίρκα (στην περιοχή Σούμι). Οι Ρώσοι στόχευσαν επίσης και κατέστρεψαν πάνω από 50 υποσταθμούς των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνιχίφ, του Σούμι, του Μυκολάιβ και της Χερσώνας και κατέστρεψαν τα δίκτυα του πυρηνικού σταθμού Ρίβνε και του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού (NPPizh) της Ευρώπης, που παρέχει 25 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Σε μια ενημέρωση τύπου αυτόν τον μήνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας DTEK Group είπε ότι παρά τις προσπάθειες της εταιρείας περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά παραμένουν αποκομμένα από την ηλεκτρική ενέργεια.
Στις 3 Απριλίου, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ουκρανίας στο Κρέμεντσουκ , στην περιοχή Πολτάβα. Την ίδια μέρα, πύραυλοι κατέστρεψαν επίσης μια κρίσιμη μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου στο λιμάνι της Οδησσού. Με τον αποκλεισμό της ουκρανικής Μαύρης Θάλασσας και τις βασικές υποδομές αποθήκευσης και επεξεργασίας πετρελαίου που έχουν καταστραφεί, ο μόνος τρόπος εισαγωγής πετρελαίου και καυσίμων στην Ουκρανία είναι πλέον μέσω τρένου και φορτηγών από την ΕΕ.
Η Ρωσία το γνωρίζει καλά και οι ειδικοί ανησυχούν ότι σύντομα θα στοχεύσει το ουκρανικό σιδηροδρομικό σύστημα για να σπάσει τον εφοδιασμό καυσίμων. Προς το παρόν, τα καύσιμα έχουν ήδη διανεμηθεί και καθώς οι εκκενώσεις από τις ανατολικές περιοχές βρίσκονται σε εξέλιξη, οι πολίτες και πιθανώς ο στρατός θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις καυσίμων στο κοντινό μέλλον.
Ακόμη και πριν από την έναρξη της ανανεωμένης ρωσικής επιθετικότητας, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα σοβαρή στις ανατολικές περιοχές της χώρας, Χάρκοβο, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ – ειδικά στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.
Στο Λουχάνσκ 132.000 χρήστες σε περισσότερους από 35 οικισμούς έχουν αποκοπεί από το φυσικό αέριο. Από τις 5 Απριλίου, σχεδόν 96.000 άνθρωποι σε 30 οικισμούς στην περιοχή του Λουχάνσκ είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ έγραψε στο Telegram ότι κάθε νοσοκομείο στην περιοχή του Λουχάνσκ είτε υπέστη ζημιές είτε καταστράφηκε.
Τον Απρίλιο, οι μάχες στην περιοχή του Χάρκοβο κατέστρεψαν τις ενεργειακές υποδομές, αφήνοντας περισσότερους από 60.000 κατοίκους αποκομμένους από την παροχή νερού και άλλους 40.000 κατοίκους χωρίς ρεύμα. Περίπου 20.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι και εντελώς αποκομμένοι από ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και νερό στην πολιορκημένη πόλη Ιζιουμ , στην περιοχή του Χάρκοβο.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι παρά την προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει μεγάλα τμήματα της ανατολικής περιοχής της Ουκρανίας, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να χτυπά ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η Ουκρανία δεν έχει την ικανότητα να προστατεύει τις κρίσιμες υποδομές της από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.
Χωρίς πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, οι ρωσικοί πύραυλοι θα συνεχίσουν να βλάπτουν και να καταστρέφουν πόλεις και υποδομές. Μόνο ένα μέρος αυτής της υποδομής μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα μόλις σταματήσουν οι μάχες. Το εάν η Ουκρανία μπορεί να αναπτύξει αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα όπως το S-300 από τη Σλοβακία, που έφτασε πρόσφατα στην Ουκρανία, θα κρίνει το αν ο Πούτιν μπορεί να πραγματοποιήσει τον στόχο του να τιμωρήσει και να καταστρέψει μεγάλα τμήματα της χώρας.
Εάν οι Ρώσοι συνεχίσουν να πλήττουν αμείωτα την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, ο αριθμός των εκτοπισθέντων (που σήμερα ανέρχεται σε πάνω από επτά εκατομμύρια) θα αυξηθεί γρήγορα. Οι άνθρωποι θέλουν να μείνουν στη χώρα, αλλά το σχέδιο της Ρωσίας να καταστήσει αβίωτες μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας θα τους αναγκάσει να φύγουν.
Η ΕΕ πιστεύει ότι έως και οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένης της ικανότητας και της επιθυμίας της Ρωσίας να προκαλέσει τον όλεθρο στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, εκατομμύρια Ουκρανοί μπορεί να αναγκαστούν πολύ σύντομα να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
Πηγή: The Spectator
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος