Λ. Ραβανός: Η κοινωνία μας έχει μάθει στην αυτάρκεια… μπορούμε ωστόσο να επιβιώσουμε

«Οι αγρότες είναι πάντα έτοιμοι να καλλιεργήσουν» διαβεβαιώνει ο Λεωνίδας Ραβανός, ο αγρότης, που υλοποίησε την πρώτη πειραματική αγορά αγροτών στην Ελλάδα, το μακρινό πια 2012.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για περισσότερη εγχώρια παραγωγή, που φαίνεται να δημιουργείται, μετά και τον πόλεμο της Ουκρανίας τόνισε, ότι η μείωση του κόστους καλλιέργειας αποτελεί μονόδρομο ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους.

«Η ιδέα της αγοράς αγροτών- παραγωγών δεν είναι δική μας ιδέα» είπε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (12-4-2022) και σημείωσε: «Συμμετείχα στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών το 2012 και σκεφτήκαμε να κάνουμε μια αγορά, εντελώς διαφορετική από τις λαϊκές, όπου θα συμμετέχουν μόνο αγρότες παραγωγοί. Για να βγάλουν και ένα κέρδος καθορίζοντας οι ίδιοι την τιμή της λιανικής πώλησης όπως και της χονδρικής» ανέφερε.

Αυτό το πειραματικό ξεκίνημα η τοπική κοινωνία το «αγκάλιασε». Ακολούθησε ο Νόμος το 2014 και η «δέσμευση» των παραγωγών να πουλούν τα προϊόντα τους μόνο σε τοπικό επίπεδο. Η προσπάθεια συνεχίστηκε, ωστόσο, από το 2017, με άλλο Νόμο, είναι αποκλεισμένοι οι συμβατικοί καλλιεργητές και συμμετέχουν μόνο οι βιοκαλλιεργητές.
«Σαφώς αν αλλάξει η Υπουργική απόφαση, τότε, εκτός από τους βιοκαλλιεργητές θα μπορούν να συμμετέχουν και συμβατικοί καλλιεργητές» είπε ο κος Ραβανός σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτή η αλλαγή στην Νομοθεσία με τις αγορές των καλλιεργητών να λειτουργούν αυτο-δια-χειριζόμενες, πλην, όμως, με την υλοποίηση όλων των κατάλληλων ελέγχων. «Η κοινωνία μας έχει μάθει στην αυτάρκεια μπορούμε να επιβιώσουμε αρκεί να το θέλουμε» είπε προτρέποντας ο κος Ραβανός τους συναδέλφους του: «Να το βάλουμε καλά μέσα μας και να πούμε ότι είμαστε δυνατοί, γιατί είμαστε μια πολύ καλή χώρα, έχει πολύ καλές συνθήκες και μπορούμε να επιβιώσουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος