Κομοτηνή: Στο δρόμο της αυτάρκειας με την καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών

Τρεις γυναίκες, κάτοικοι της Κομοτηνής, η Σούλα  Δραγουμάνη, η Μαρία Κεραμέα και η Σταυρούλα Εμμανουηλίδου έζησαν από κοντά τη φετινή προσπάθεια των Σποριτών, χάρηκαν την  προετοιμασία της 21ης Εκδήλωσης των Παραδοσιακών Ποικιλιών και συμμετείχαν στη μεγάλη πράσινη γιορτή.

Η πρώτη στο πλευρό του Νίκου Δομπάζη και των υπολοίπων  «Σποριτών» της Ροδόπης, η δεύτερη ως παραγωγός η ίδια και η τρίτη με τους μαθητές και τις μαθήτριες της στο σχολείο. Και οι τρεις  υπέρμαχες της αναγκαιότητας να διατηρηθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες ζωντανές. Να αποτελέσουν πρώτη επιλογή των παραγωγών στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά.

Σούλα Δραγουμάνη: Μπορούμε και γινόμαστε εμείς οι ίδιοι αυτάρκεις

«Είναι ποικιλίες των προγόνων μας, αβελτίωτες με πρωτότυπο γενετικό υλικό. Μακριά από λιπάσματα και φάρμακα, με πλούσιο και γόνιμο χώμα, με σωστό πότισμα μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα γινόμαστε  εμείς οι ίδιοι αυτάρκεις» είπε η κα Δραγουμάνη σημειώνοντας πως:  «Οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας, όπως τις παραλάβαμε μπορούμε και να τις διατηρήσουμε».

Μαρία Κεραμέα:  Μόνο παραδοσιακούς σπόρους για να είμαστε πραγματικά «πλούσιοι»

Κομοτηνή:  Στο δρόμο της αυτάρκειας με την καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών«Προσπαθώ να καλλιεργήσω τα δικά μου φυτά. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε παραδοσιακές ποικιλίες γιατί χιλιάδες χρόνια έχουν τις ίδιες γεύσεις. Ό,τι παράγουν είναι γευστικά-αρωματικά. Ας εγκαταλείψει ο κόσμος τα υβρίδια»  είπε για να προσθέσει με βεβαιότητα ότι: “Όσο πιο  πολλοί επιλέξουμε παραδοσιακούς σπόρους, τόσο πιο “πλούσιοι” γινόμαστε”.

Σταυρούλα Εμμανουηλίδου: Η προσφορά από μόνη της δίνει μεγάλη χαρά

Κομοτηνή:  Στο δρόμο της αυτάρκειας με την καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών«Φυτέψαμε φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων, τα περι-ποιηθήκαμε και με αγάπη τα προσφέρουμε γιατί είναι δύσκολοι οι καιροί μας και η προσφορά από μόνη της δίνει μεγάλη χαρά και αποτελεί πολύ μεγάλο έργο» δήλωσε η κα Σταυρούλα Εμμανουηλίδου περήφανοι για τους μαθητές και τις μαθήτριες της οι οποίοι εκτός από την παραγωγή ανέλαβαν και τη διανομή των φυτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος