Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Σημαντική αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα για τις διμερείς σχέσεις Ιταλίας – ΗΠΑ, με τον Μάριο Ντράγκι να αναχωρεί για την Ουάσιγκτον το πρωί της Τρίτης 10 Μαϊου όπου νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Ενέργεια και χρηματική υποστήριξη στην Ουκρανία
Όπως πληροφορεί το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης “θα είναι μια ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί εκ νέου η ιστορική φιλία και η ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών”, εφόσον η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών χρονολογείται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Ρώμη τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το Palazzo Chigi, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν “οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και θα επιβεβαιωθεί εκ νέου η ισχύς του Διατλαντικού Δεσμού”, με προσοχή στον “συντονισμό με τους Συμμάχους για μέτρα υποστήριξης του ουκρανικού λαού και καταπολέμησης της επιθετικότητας της Ρωσίας”.
Ένας συντονισμός, τονίζει η Ιταλική Κυβέρνηση, ο οποίος είναι “σταθερός, σε συνέχεια με τις τακτικές επαφές που διατηρούνται και εντός της Quint (της άτυπης ομάδας λήψης αποφάσεων που αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Τέσσερα Μεγάλα Κράτη της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο)”.
Η συνάντηση “θα μπορέσει να προσφέρει μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις κοινού ενδιαφέροντος” όπως “τις προετοιμασίες για τις Συνόδους Κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ” τον Ιούνιο αλλά και “για τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας, ψηφιακής ασφάλειας, τροφίμων και κλιματικής αλλαγής”.
Υψίστης σημασίας θα είναι το ταξίδι στην Αμερική για την Ιταλία, εφόσον ο Μάριο Ντράγκι θέλει να κρατήσει την χώρα του ως βασικό πιόνι στην παγκόσμια σκακιέρα. Όμως, δεν μπορεί να ξεχάσει το μείζον ζήτημα της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αν και η Ιταλία ξεκίνησε εντατικά διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως την Αλγερία και το Κονγκό, το γεγονός πως το bel paese εξαρτάται κατά το 40% περίπου του ρωσικού υγρού αερίου είναι μια μεγάλη πίεση για τη Χώρα.
Από το μέρος τους, οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει πολλούς οικονομικούς πόρους (περίπου 43 δις δολάρια) στο μέτωπο της Ουκρανίας, μέχρι στιγμής. Η Ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera τονίζει πως ο Ντράγκι θα υπογραμμίσει πως η Ιταλική συνεισφορά στην Ουκρανία ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ, που πράγματι είναι ένα υπέρογκο ποσό για την οικονομικά πληγωμένη από τον κορονοϊό Ιταλία.
Όπλα στο Κίεβο
Ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την Ιταλία είναι η προμήθεια όπλων προς την Ουκρανία.
Πριν από λίγες μέρες, άρθρο της La Repubblica αποκάλυψε την παρουσία όπλων της δεκαετίας του ‘80 που η Ιταλία φαίνεται να έστειλε στην Ουκρανία. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε πως η Ιταλία ενέκρινε την αποστολή δύο φορτίων ‘ελαφρών’ όπλων (μεταξύ αυτών και αντιαρματικών όλμων) ενώ ένταση επικρατεί στο σενάριο αποστολής βαρέων όπλων, με σφοδρή ενδοκυβερνητική κριτική από το Κίνημα 5 Αστέρων. Με τούτα τα στοιχεία ‘στο τραπέζι’, είναι αναπόφευκτο ο Μάριο Ντράγκι να αποφύγει τη συζήτηση του θέματος με τον Τζο Μπάιντεν.
Σημειωτέον, πριν από λίγες μέρες ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας κ. Guerini δήλωσε πως η Ιταλία “θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στην άμυνά της από τη ρωσική επιθετικότητα με συσκευές ικανές να εξουδετερώσουν τις θέσεις από τις οποίες η Ρωσία βομβαρδίζει αδιάκριτα πόλεις και τον άμαχο πληθυσμό”, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων.
Αμερικανικό Κογκρέσο και βράβευση του Μάριο Ντράγκι
Πυκνό αναμένεται επίσης το πρόγραμμα της Τετάρτης 11 Μαΐου. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα μεταβεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο στα πλαίσια “μιας δικομματικής συνάντησης με την ηγεσία του Κογκρέσου και με την Πρόεδρο Νάνσι Πελόζι”, με την οποία η συνάντηση ήδη πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον Οκτώβριο 2021.
Την ίδια μέρα, αξιοσημείωτο γεγονός θα αποτελέσει και η βράβευση του Μάριο Ντράγκι από το Ατλαντικό Συμβούλιο (και δια χειρός της Αμερικανίδας Υπουργού Οικονομικών, Janet Yellen) με το Βραβείο Διακεκριμένης Ηγεσίας 2022 (Distinguished Leadership Award).
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του βραβείου, πρόκειται για έναν σημαντικό έπαινο που χορηγείται “σε μια υποδειγματική ομάδα ατόμων που συνέβαλαν στην αποστολή του Ατλαντικού Συμβουλίου για τη διαμόρφωση του Παγκόσμιου μέλλοντος από κοινού”.
Σημειωτέον, μέχρι στιγμής τα φετινά βραβεία έλαβαν το σύνολο του Ουκρανικού λαού, αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ιταλικής Πετρελαϊκής Εταιρείας ENI, κ. Claudio Descalzi – παρεμπιπτόντως, και αυτός στην Ιταλική αποστολή στις ΗΠΑ για τις προαναφερόμενες ενεργειακές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος