Σκληρές μάχες μαίνονται στα ανατολικά και νότια μέτωπα της Ουκρανίας. Η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δυνάμεις της, κατά την αντεπίθεσή τους στην επαρχία του Χαρκόβου, έχουν ανακαταλάβει χωριά και έχουν απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Την ίδια ώρα, νέο θρίλερ στην ήδη υπάρχουσα ενεργειακή κρίση έρχεται να προκαλέσει η απόφαση του Κιέβου να σταματήσει τη διακίνηση φυσικού αερίου από αγωγό στα βορειανατολικά, δίπλα στα σύνορα με τη Ρωσία.
Την 77η ημέρα του πολέμου, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Λουγκάνσκ αλλά και στο Ντονέτσκ, με επίκεντρο το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου παραμένουν υπό πολιορκία τουλάχιστον 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 100 άμαχοι, οι περισσότεροι συγγενείς των μαχητών.
Οι ρωσόφιλες Αρχές της Χερσώνας, που τοποθετήθηκαν στην εξουσία από το Κρεμλίνο, ανέφεραν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν από τη Ρωσία την προσάρτηση της επαρχίας, η οποία βρίσκεται βόρεια της Κριμαίας.
Πάνω από δέκα χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το τέλος του έτους στη Μαριούπολη από τις ασθένειες και τις αφόρητες συνθήκες στις οποίες ζουν, προειδοποίησε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο. Προς το παρόν στη Μαριούπολη βρίσκονται 150-170.000 άνθρωποι.
«Οι κατακτητές μετέτρεψαν την Μαριούπολη σ’ ένα μεσαιωνικό γκέτο, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα να είναι ανάλογη. Χωρίς φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, χωρίς την αποκατάσταση και την επισκευή του αποχετευτικού δικτύου της πόλης θα επακολουθήσουν επιδημίες. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι γέροντες και άρρωστοι άνθρωποι. Χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες η θνησιμότητα μεταξύ των ευπαθών ομάδων θα αυξηθεί αρκετές φορές», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ζητώντας την πλήρη απομάκρυνση των κατοίκων από την πόλη.
Αναστάτωση μετά το κλείσιμο από την Ουκρανία αγωγού ροής φυσικού αερίου από Ρωσία προς Ευρώπη
Επικαλούμενη ανωτέρα βία λόγω των επιθέσεων των Ρώσων, η αρμόδια Αρχή της Ουκρανίας έκλεισε από τις 7 το πρωί τον αγωγό «Σοκράνιβκα» που μεταφέρει το 27% του φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη.
Στην προσπάθεια να βρεθεί εναλλακτική και να μεταφερθεί το αέριο από άλλη διαδρομή για να τηρηθούν οι συμβάσεις, η ρωσική Gazprom απάντησε πως αυτό είναι τεχνολογικά αδύνατον.
Μετά και αυτή την εξέλιξη, ο επικεφαλής της ουκρανικής Naftogaz, τονίζει πως, εάν δεν αλλάξει γνώμη η ρωσική εταιρεία, η ροή του αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε πως η ροή έχει μειωθεί κατά 25% από το αέριο που έρχεται από την Ουκρανία.
Αναστάτωση και ανησυχία στις αγορές έχει προκαλέσει το κλείσιμο από την Ουκρανία του ενός από τους δύο αγωγούς ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.
Πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα κινήθηκε πτωτικά σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Ταυτόχρονα, ανοδικά, σε μέτρια επίπεδα, κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου, γύρω στα 96 δολάρια το βαρέλι. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά και το ίδιο συνέβαινε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέχρι την ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος ήταν 8,3%. Η πρόβλεψη ήταν για 8,1% και αυτή η μικρή απόκλιση στις προβλέψεις στοίχισε την πτώση των μετοχών, διότι αποτιμήθηκε ως μια επιμονή του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Την ίδια ώρα, «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να βάζει η Ουγγαρία, με τον Βίκτορ Όρμπαν να ζητεί πενταετή εξαίρεση και να απειλεί με βέτο.
Ζελένσκι: Δεν θα είχε γίνει πόλεμος αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί αν η χώρα του ήταν πρωτύτερα μέλος του ΝΑΤΟ.
«Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα είχε γίνει πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι στους φοιτητές μέσω βιντεοσύνδεσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο κίνδυνος η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ δικαιολογεί την εισβολή στη γειτονική χώρα, η οποία ξεκίνησε πριν από περισσότερους από δύο μήνες.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι επιθυμεί να ανακτήσει τα εδάφη της χώρας του πριν από το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να είναι πρόθυμος για διάλογο με τη Μόσχα.
«Μόλις ανακτήσουμε ό,τι είναι δικό μας, θα τον τελειώσουμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Στόχος της Μόσχας είναι η επέκταση της ρωσικής ζώνης μέσω Οδησσού ως την Υπερδνειστερία,την ώρα που οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και δεν θα αρκεστεί σε μια νίκη στο Ντονμπάς, αλλά θα βάλει στο στόχαστρο όλη τη νότια Ουκρανία μέχρι την Υπερδνειστερία.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με διακομματική στήριξη, εγκρίνει σχέδιο νόμου για το κολοσσιαίο πακέτο οικονομικής βοήθειας σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο.
Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ, λέγοντας ότι η Ρωσία θα αντέξει την πίεση και πρώτα θα σπάσει το αμερικανικό νομισματοκοπείο.
Συνάντηση του Ρώσου αναπληρωτή ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ και ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν συναντήθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα την Τετάρτη.
Η αμερικανική πρεσβεία υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση, τόσο για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων όσο και για τη μείωση του κινδύνου λανθασμένων υπολογισμών μεταξύ των χωρών μας».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη συνομιλία.
Οι σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, DW, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
- Νέες συμφωνίες της Βρετανίας με Σουηδία και Φινλανδία στον τομέα της άμυνας & της ασφάλειας
- Συνάντηση Τσαβούσογλου με Μπλίνκεν στις ΗΠΑ – Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία
- Ανάλυση: Στην Ουάσινγκτον ο Μάριο Ντράγκι τοποθετεί στρατηγικά την Ιταλία στη διεθνή σκακιέρα (video)
- ΟΗΕ: Σχεδόν πέντε εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία λόγω του πολέμου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος