Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Πριν από λίγο ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μίλησε για περίπου μια ώρα στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Ιταλική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Ακολουθούν οι κύριες δηλώσεις του Ντράγκι στους δημοσιογράφους:
– Η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν πήγε πολύ καλά.
– (Ο Πρόεδρος Μπάιντεν) συμφώνησε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να ασκούμε πίεση στη Μόσχα, αλλά και να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε πως οικοδομείται η ειρήνη. Ο δρόμος της διαπραγμάτευσης είναι πολύ δύσκολος, αλλά το πρώτο σημείο είναι το πως να οικοδομήσουμε αυτό το μονοπάτι διαπραγμάτευσης. Πρέπει να είναι μια ειρήνη που θέλει η Ουκρανία, όχι μια επιβεβλημένη ειρήνη.
– Ο πόλεμος άλλαξε φυσιογνωμία, αρχικά ήταν ένας πόλεμος στον οποίο πιστέψαμε πως υπήρχε ένας Γολιάθ και ένας Δαυίδ, ουσιαστικά μια απελπισμένη άμυνα που επίσης φαινόταν να αποτυγχάνει. Σήμερα το τοπίο έχει ανατραπεί τελείως, σίγουρα δεν υπάρχει πια Γολιάθ, αυτό που φαινόταν ως μια ανίκητη δύναμη στο πεδίο και με συμβατικά όπλα δεν έχει αποδειχθεί ανίκητη.
– Όλα τα μέρη πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι, ακόμη και οι ΗΠΑ.
– Στην αρχή του πολέμου στο Κοινοβούλιο ειπώθηκε πως η Ιταλία έπρεπε να έχει έναν ρόλο. Απάντησα ότι δεν πρέπει να επιδιώξουμε έναν ρόλο, πρέπει να επιδιώξουμε την ειρήνη, όποιοι κι αν είναι οι εμπλεκόμενοι, το σημαντικό είναι να αναζητούν την ειρήνη, όχι τις κομματικές επιβεβαιώσεις. Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε, άλλωστε η νίκη δεν ορίζεται: για την Ουκρανία σημαίνει απόρριψη της εισβολής αλλά για τους άλλους;”.
– Η Ιταλία κάνει πολλά για να επιτύχει την ανεξαρτησία από το ρωσικό φυσικό αέριο.
– Υπενθύμισα επίσης στον Μπάιντεν τη δυνατότητα να τεθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, μια ευπρόσδεκτη υπόθεση, ακόμα κι αν η Αμερικανική Κυβέρνηση σκέφτεται περισσότερο το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου παρά του φυσικού αερίου, αποφασίστηκε ότι θα το ξανασυζητήσουμε σύντομα.
– (Στην αγορά ενέργειας) οι στρεβλώσεις είναι πολύ έντονες στην ΕΕ, τώρα τα μέτρα είναι στο στάδιο του σχεδιασμού εάν μπορούν να ληφθούν.
– Στην ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουμε και όπως γνωρίζετε οι απόψεις δεν είναι ομόφωνες, αλλά σε αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά.
– Οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια, αλλά αν τα αυξήσουν πολύ, οδηγούν τη χώρα σε ύφεση, αλλά η Λαγκάρντ έχει πλήρη επίγνωση αυτής της δυσκολίας.
– (Σχετικά με τον πληθωρισμό) η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, στις ΗΠΑ η αγορά εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης, στην Ευρώπη όχι, οπότε το βήμα εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής θα είναι αναγκαστικά διαφορετικό. Εμείς ως Κυβέρνηση μπορούμε να προσπαθήσουμε να μετριάζουμε την απώλεια αγοραστικής δύναμης στις πιο αδύναμες κατηγορίες.
– Με τον Τζο Μπάιντεν μιλήσαμε για την επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό διαφόρων σιτηρών από την Ουκρανία επειδή τα λιμάνια είναι μπλοκαρισμένα. Ο Λαβρόφ είπε ότι είναι μπλοκαρισμένα επειδή τα λιμάνια ναρκοθετήθηκαν. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο παράδειγμα διαλόγου που χτίζεται μεταξύ των δύο πλευρών για να σωθούν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι από τις φτωχότερες χώρες.
– Η ΕΕ πρέπει να δώσει συλλογική απάντηση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Οι μεμονωμένες χώρες δεν έχουν πόρους, η Ιταλία θα κάνει το καθήκον της μαζί με τις άλλες.
– Μέχρι σήμερα, δεν βλέπω ύφεση για φέτος: ο λόγος είναι ότι τελειώσαμε πολύ καλά πέρυσι και κουβαλάμε μαζί μας την κεκτημένη ανάπτυξη. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να υπάρξει ύφεση φέτος.
– Είναι μια κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι θα πάει προς το χειρότερο για ολόκληρη την οικονομία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος