Η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων διοργανώνει φέτος σχολικό διαγωνισμό με θέμα τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το ολοκαύτωμα της Σμύρνης.
Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τον Ελληνισμό της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.
Την ευθύνη της οργάνωσης του μαθητικού διαγωνισμού έχει αναλάβει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας-από το Αιγαίο ως τον Πόντο», το οποίο θα στείλει και στα σχολεία της Ομογένειας τις πληροφορίες για τον μαθητικό διαγωνισμό.
Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας» δημιουργήθηκε φέτος, επετειακό έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής, από την Ομοσπονδία και έχει σκοπό τη μελέτη και την προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων της καθ‘ ημάς Ανατολής με πρώτη εστίαση, στις νέες γενεές των αποδήμων της Αυστραλίας.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον «Νέο Κόσμος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και το 2021 ο μαθητικός διαγωνισμός με θέμα «Η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου».
Η Συντονιστική Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου βράβευσε 14 μαθητές όλων των βαθμίδων, ενώ η Ομοσπονδία απηύθυνε έπαινο προς τους Διευθυντές των Σχολείων και τους υπεύθυνους προγραμμάτων Ελληνικών Σπουδών για την επιμονή τους και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στη διασφάλιση της ιστορικής μας μνήμης.
- (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή «Νέος Κόσμος»)
- Φωτογραφίες: Νέος Κόσμος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος