Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές ορίζει υποχρεώσεις για μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που ενεργούν ως «gatekeepers» και επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει κυρώσεις για μη συμμόρφωση.
Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Κοινοβουλίου ενέκρινε την προσωρινή συμφωνία με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές με 43 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή. Μαζί με τον παράλληλο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο Νόμος για τις ψηφιακές αγορές θα αντιμετωπίσει μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων περιορίζοντας την ισχύ των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών στην αγορά και κάνοντας την ψηφιακή αγορά ασφαλέστερη, δικαιότερη και πιο ανταγωνιστική.
Οι κανόνες θα ισχύουν για μεγάλες εταιρείες, τους λεγόμενους «gatekeepers» των οποίων η κυρίαρχη θέση στο διαδίκτυο καθιστά δύσκολο για τους καταναλωτές να της αποφύγουν. Για να οριστεί ως θυρωρός, μια εταιρεία πρέπει να παρέχει «υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας» που είναι πιο επιρρεπείς σε αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πλατφόρμες όπως κοινωνικά δίκτυα, αγγελιοφόρους, εικονικούς βοηθούς ή μηχανές αναζήτησης, μεταξύ άλλων, με κύκλο εργασιών στην ΕΕ που υπερβαίνει τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή αγοραία αξία άνω των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ και τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους τελικούς χρήστες και 10.000 ετήσιους επιχειρηματικούς χρήστες.
Μια λίστα με «πρέπει και δεν πρέπει» για τους θυρωρούς
Οι Gatekeepers θα πρέπει να συμμορφωθούν με μια σειρά από υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων τους με μικρότερες. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρότερες πλατφόρμες θα μπορούν να ζητούν να ανοίξουν κυρίαρχες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων για να μπορούν οι χρήστες τους να ανταλλάσσουν μηνύματα, να στέλνουν φωνητικά μηνύματα ή αρχεία σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Αυτό θα δώσει στους χρήστες περισσότερες επιλογές και θα αποφύγει το λεγόμενο φαινόμενο «lock-in» όπου περιορίζονται σε μία εφαρμογή ή πλατφόρμα.
Οι Gatekeepers θα επιτρέπουν στους χρήστες να απεγκαθιστούν εύκολα τυχόν προφορτωμένες εφαρμογές λογισμικού και να αλλάζουν εύκολα τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που κατευθύνουν τους χρήστες προς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες των gatekeepers. Οι χρήστες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εφαρμογές τρίτων και καταστήματα εφαρμογών.
Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες δεν θα μπορούν πλέον να επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, εκτός εάν δοθεί ρητά η συγκατάθεσή τους, ούτε θα μπορούν να ταξινομούν καλύτερα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους (αυτοαναφορά).
Αυστηρές ποινές για μη συμμόρφωση
Εάν ένας θυρωρός δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της το προηγούμενο οικονομικό έτος και βαρύτερες κυρώσεις έως και 20% σε περίπτωση επανειλημμένης μη συμμόρφωσης. Σε περίπτωση συστηματικών παραβάσεων, η Επιτροπή μπορεί να απαγορεύσει στους gatekeepers να εξαγοράσουν άλλες εταιρείες για ορισμένο χρονικό διάστημα (τα λεγόμενα killer acquisitions).
Η προσωρινή συμφωνία για την πρόταση που αφορά την ρύθμιση των διαδικτυακών πλατφορμών, τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, συμφωνήθηκε στις 23 Απριλίου 2022. Και οι δύο προτάσεις αναμένεται να τεθούν σε τελική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο τον Ιούλιο πριν εγκριθούν επίσημα από το Συμβούλιο και δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Ο κανονισμός DMA θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευση και οι διατάξεις θα αρχίσουν να ισχύουν έξι μήνες μετά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος