Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Με μια κατ’ αρχήν συμφωνία από το σώμα των μονίμων αντιπροσώπων οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αρχίζει στις 17:00 ώρα Ελλάδας, με την προοπτική ομόφωνης απόφασης για συμφωνία διάσπασης του 6ου πακέτου ως προς το εμπάργκο πετρελαίου.
Εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή από τους ηγέτες, η Σύνοδος Κορυφής θα εξουσιοδοτήσει το Συμβούλιο να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, αφήνοντας σε λειτουργία μόνον τους αγωγούς που τροφοδοτούν χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και έχουν ζητήσει εξαίρεση από τον αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου μέχρις ότου επιλυθεί το ζήτημα της τροφοδοσίας του από εναλλακτικές πηγές.
Η απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με πλοία θα επιβληθεί το αργότερο έως το τέλος του 2022 και αφορά στο 70% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο μεταξύ, και μέχρι να υπάρξει εναλλακτική τροφοδοσία, θα λειτουργεί η ροή ρωσικού πετρελαίου μέσω των αγωγών, διασφαλίζοντας την τροφοδοσία της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, εμμέσως της Βουλγαρίας αλλά και της Γερμανίας. Πέραν της Ουγγαρίας, με την άρνηση της οποίας ουσιαστικά αποδυναμώνεται το ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, οι άλλες χώρες φέρεται να δηλώνουν την πρόθεση απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους.
Σε επόμενο στάδιο, προς το τέλος του έτους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επαναξιολογήσει τη θέση του ως προς την επιβολή πλήρους εμπάργκο. Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων (φυσικού αερίου και πετρελαίου), από την ΕΕ, αποφέρουν στη Ρωσία από 700 ευρώ εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Ανησυχίες για αθέμιτο ανταγωνισμό
Σε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Standaard αναφέρεται ότι «το Βέλγιο απαιτεί στεγανές εγγυήσεις για εξαιρέσεις από το εμπάργκο πετρελαίου» και σημειώνεται ότι «το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιταλία απαιτούν στεγανές εγγυήσεις ότι η εξαίρεση για τον αγωγό Drushba δεν θα οδηγήσει σε διαταραχή της εσωτερικής αγοράς».
Όπως επισημαίνεται, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Ουγγαρίας με τη Μόσχα μπορεί να της προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εάν συνεχίσει να εξάγει διυλισμένα προϊόντα σε άλλα κράτη μέλη. «Δεδομένου ότι τα λιμάνια του Zeebrugge και του Ρότερνταμ θα πλήττονταν από ένα εμπάργκο δια θαλάσσης και η χημική βιομηχανία της Αμβέρσας θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί από αυτό, οι Βρυξέλλες και η Χάγη απαιτούν σταθερές εγγυήσεις ότι αποκλείεται η πιθανότητα αθέμιτου ανταγωνισμού».
Ευρωπαϊκό πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αποδεχτεί την πρόταση της Επιτροπής για πλαφόν στις τιμές ενέργειας από τρίτους προμηθευτές, μέσω της πλατφόρμας που δημιουργεί η Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής φυσικού αερίου από τρίτες χώρες. Η Κομισιόν θα καλείται να κάνει τη διαπραγμάτευση και τα κράτη μέλη θα μπορούν να προμηθεύονται τις ποσότητες που χρειάζονται, βάζοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργία αποθεματικού έως και 80% των δυνατοτήτων αποθήκευσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ελληνικές θέσεις σε πρώτο πλάνο
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο αποψινό δείπνο των ηγετών. Αναμένεται σαφής υποστήριξη από τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος θα θέσει εκ νέου το θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων.
Σημαντική επιτυχία θα είναι και η συμπερίληψη στα Συμπεράσματα της δυνατότητας εισαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία και διάχυσης στον υπόλοιπο κόσμο, από όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Η αρχική πρόθεση αφορούσε λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.
Τέλος, στο ζήτημα της ενέργειας αναμένεται καινοτόμος πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός στην ελάφρυνση των νοικοκυριών και την ενεργειακή επάρκεια.
Με το βλέμμα στην Ουκρανία
Η ΕΕ παραμένει ακλόνητη στην ανθρωπιστική, οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξή στον ουκρανικό λαό και την ηγεσία του, και στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μετέχει μέσω βιντεοδιάσκεψης ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με τον οποίο θα συζητηθούν οι ανάγκες ρευστότητας και η υποστήριξη της ΕΕ στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που αναμένεται να προκύψει ως επίπτωση της στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας, με σοβαρούς κινδύνους πείνας και αποσταθεροποίησης σε πολλά μέρη του κόσμου, οι ηγέτες θα συζητήσουν συγκεκριμένους τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα χρησιμοποιώντας τις υποδομές της ΕΕ.
Δεδομένης της οξείας ευπάθειας των αφρικανικών χωρών στην επισιτιστική ανασφάλεια, στη συζήτηση θα πάρει μέρος και ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μακί Σάλυ.
Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τον συντονισμό της ευρωπαϊκής άμυνας με βάση την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, η οποία παρουσιάζει ανάλυση των κενών στις αμυντικές επενδύσεις και να προτείνει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής.
Ως πλέον επείγουσα προτεραιότητα της ΕΕ είναι να συντονιστούν οι προσπάθειες των κρατών μελών για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.
Γιώργος Συριόπουλος – Βρυξέλλες
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος