Η Ελληνοαμερικανίδα πρωταθλήτρια στίβου Αλεξία Παππά έχει μια πολύπλοκη σχέση με την κατάθλιψη

Τη χαρακτηρίζει « γρατσουνιά στον εγκέφαλό» και εξηγεί πώς την αντιμετωπίζει.

H Ελληνοαμερικανίδα πρωταθλήτρια δρομέας μεγάλων αποστάσεων Αλεξία Παππά περιγράφει τον εαυτό της ως «άνθρωπο με εξαιρετικά κίνητρα» και θα ήταν δύσκολο να διαφωνήσει κάποιος μαζί της

Η Αλεξία δεν είναι μόνο επαγγελματίας αθλήτρια, αλλά σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας που ζει με τον σύζυγό της Τζέρεμι Τάϊκερ, επίσης σκηνοθέτη, και τον Μπερνίνι, το ράτσας pug σκυλί τους στο Λος Άντζελες.

Τα μέσα κοινωνικής της δικτύωσης ξεχειλίζουν από φωτογραφίες της με πολύχρωμα ρούχα από τον χορηγό της, Champion, σε γραφικά μέρη από τα βουνά του Κολοράντο έως τις παραλίες της Ελλάδας, με λεζάντα με ένα ποίημα που έγραψε η ίδια.

Εμφανίζεται ως θετική, δημιουργική, ενεργητική και δραστήρια και όντως όλες αυτές οι περιγραφές της προσωπικότητάς της είναι αληθινές. Αυτοί οι περιγραφικοί παράγοντες είναι αληθινοί. Ωστόσο, η Αλεξία τυχαίνει να παλεύει και με την κλινική κατάθλιψη.

«Όπως όταν πέφτεις κάτω και σπας ένα κόκκαλο και το κόκκαλό σου μπορεί να επουλωθεί με την πάροδο του χρόνου, έτσι μπορεί σχεδόν να πέσεις κάτω και να έχεις μια μεταφορική γρατσουνιά στον εγκέφαλό σου», λέει η Παππά στο CNN.

Πιστεύει ακράδαντα στην ιδέα ότι η ψυχική και η σωματική υγεία είναι ένα και το αυτό.

«Ο εγκέφαλος είναι και αυτός ένα μέρος του σώματος και μπορεί να τραυματιστεί όπως κάθε άλλο μέρος του σώματος και μπορεί να θεραπευθεί ή να αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλο μέρος του σώματος», λέει.

«Μου δίνει πραγματικά ελπίδα να το σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο, γιατί ήξερα, πως παρόλο που δεν θα αισθανόμουν καλύτερα αύριο, αν επικεντρωνόμουν στις πράξεις μου, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου θα άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου, όπως ένα κόκκαλο γιατρεύεται με το χρόνο, αλλά όχι από τη μια μέρα στην άλλη».

Αφού έχασε τη μητέρα της από αυτοκτονία όταν ήταν τεσσάρων ετών, η Παππά και η οικογένειά της ήξεραν ότι χρειαζόταν βοήθεια όταν ήταν στο χαμηλότερο ψυχολογικό επίπεδο. «Μεγάλωσα πολύ φοβισμένη με τη σκέψη πως αν ποτέ ήμουν τόσο θλιμμένη όσο εκείνη, ότι θα έπρεπε να φύγω», λέει η Παππά.

Ωστόσο, έχοντας την κατάλληλη ομάδα γιατρών και ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης πίσω της, κατάφερε να βρει το δρόμο της επιστροφής από το χείλος του γκρεμού.

«Πιστεύω ότι η πιο λεπτή συζήτηση εδώ αφορά το πώς, αν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα στην ψυχική σας υγεία, ή εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ψυχικά, πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σωματική σας υγεία», σημειώνει η  Παππά. «Αυτό το κομμάτι με ενδιαφέρει πραγματικά και είναι κάτι που το έχω ζήσει από πρώτο χέρι».

Στο βιβλίο που έχει γράψει τα απομνημονεύματά της με τον τίτλο “Bravey”, η Παππά μιλάει για τις σωματικές επιπτώσεις της κατάθλιψής της, που συχνά την έκανε να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα κυριολεκτικά με μόλις μία ώρα ύπνου τη νύχτα, ένα μη βιώσιμο κατόρθωμα για οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο για έναν αθλητή που τρέχει πάνω από 100 μίλια ανά εβδομάδα.

Αυτός ο κύκλος πυροδότησε τελικά έναν τραυματισμό του οπίσθιου μηριαίου που έβαλε στο περιθώριο για μεγάλο διάστημα την Παππά για πρώτη φορά στη ζωή της και την οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερο φαύλο κύκλο.

«Έμαθα ότι η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια εξάντλησης», σκέφτεται.

«Τα κύτταρα του σώματός μας το νιώθουν σαν άγχος».

Τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από έναν χρόνο που πολλοί βρέθηκαν να παλεύουν με τη δική τους ψυχική υγεία, στο σκοτάδι της απομόνωσης και της απώλειας που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, η Παππά κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τους New York Times που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βίντεό της – “I Achieved My Wildest Dreams. Then Depression Hit” – η Παππά αποκάλυψε ότι μετά τη μεγαλύτερη στιγμή της συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ριο, η κάθοδος που επακολούθησε  την άφησε στο χαμηλότερο σημείο της.

«Μπορεί να πιστεύουμε ότι η κατάθλιψη εμφανίζεται όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα», λέει η Παππά στο βίντεο, «αλλά για μένα συνέβη αμέσως μετά το απόγειο της ζωής μου».

Η Αλεξία Παππά πιστεύει ακράδαντα ότι η ίδια υποστήριξη και οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για σωματικές βλάβες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τον μετριασμό των προκλήσεων σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Εκτός από τους γιατρούς και τους ειδικούς που υποστηρίζουν τη σωματική ευεξία των αθλητών, η Παππά τονίζει τη σημασία ότι «εμείς οι ίδιοι ανοίγουμε τις πόρτες για τις βοήθειες που τυχόν θα χρειαστούμε και από την πλευρά της ψυχικής υγείας».

Αυτές οι «βοήθειες» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ψυχικού τραύματος που τυχόν προκύψει, αλλά θα μπορούσαν επίσης να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα βοηθώντας στην αποφυγή εξαρχής εμφάνισης ακόμη και των πιο τρομερών σεναρίων ψυχικής υγείας.

«Η λέξη «pre-hab» (προληπτική θεραπεία) στον αθλητισμό είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε για τη σωματική μας υγεία», λέει η Παππά. «Την κάνουμε για να αποτρέψουμε τραυματισμούς και αντίστοιχα υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε και μια πρόκληση ψυχικής υγείας».

Ακριβώς όπως κάνουμε ετήσιες σωματικές και οδοντιατρικές εξετάσεις για να προλάβουμε προβλήματα στα αρχικά τους στάδια, ίσως τα τακτικά τσεκ-ιν ψυχικής θεραπείας θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι οι αθλητές θα παραμείνουν και ψυχικά υγιείς, σύμφωνα με την Παππά.

Ενώ πολλές ομάδες και αθλητές έχουν εισαγάγει αθλητικούς ψυχολόγους στα προγράμματά τους, ο αντίκτυπός τους μπορεί να περιοριστεί από τον στιγματισμό της ψυχικής υγείας. Η ίδια η Παππά παραδέχεται ότι ήταν δύσκολο να συμβιβαστεί με το δικό της αγώνα εξαιτίας του φόβου του τι θα έλεγε ο ψυχολόγος για εκείνη και την περίπτωσή της.

«Νόμιζα ότι θα έλεγε κάτι για μένα που δεν ήμουν αρκετά θαρραλέα ή έτοιμη να μοιραστώ. Σκέφτηκα ότι ήταν ντροπή», λέει.

Η 32χρονη Παππά προσπαθεί να τα ξεπεράσει όλα αυτά και να κάνει αυτό που πρέπει για την ίδια. «Προσπαθώ να είμαι πιο ανοιχτή ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να νιώθουν αυτόν τον πόνο σε τέτοιο βαθμό και να μην χρειάζεται να κάνουν επιλογές που δεν χρειάζεται να κάνουν», προσθέτει.

Η Παππά προσπαθεί επίσης να είναι ο τύπος συναθλήτριας που είχε στο πλευρό της στις πιο σκοτεινές της μέρες.

«Διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι που ήταν εκεί για μένα κατά τη διάρκεια της κρίσης της ψυχικής υγείας μου είχαν αυτή την όμορφη ισορροπία καθώς με άφηναν να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου», εξηγεί η Παππά.

«Ένας καλός υποστηρικτής θα σε αφήσει να νιώσεις τη βοήθεια αλλά ταυτόχρονα και την  αξιοπρέπεια».

Όλοι, από την οικογένεια και τους φίλους της μέχρι τους γιατρούς της, κατάλαβαν τον ρόλο που έπαιξαν στη μάχη της με την κατάθλιψη.

Ως αθλήτρια, η Παππά μπόρεσε να αξιοποιήσει την προηγούμενη εμπειρία της ως μέλος μιας ομάδας, όταν χρειαζόταν να βασιστεί σε άλλους καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της ψυχικής υγείας, υποστηρίζοντας ότι «αυτό είναι το μόνο πράγμα που σου διδάσκουν πραγματικά τα ομαδικά αθλήματα, αυτή την πίστη και την εμπιστοσύνη σε ένα άλλο πρόσωπο».

Η πίστη και η εμπιστοσύνη ήταν δύο πρακτικές που εφάρμοσε πρόσφατα η Παππά στην ίσως πιο ακραία δοκιμασία της όταν έτρεξε στον 126ο Μαραθώνιο της Βοστώνης ως οδηγός για την «Ομάδα με Όραμα», έναν οργανισμό που προσφέρει υποστήριξη σε τυφλούς και με προβλήματα όρασης δρομείς για να πετύχουν τους αγωνιστικούς στόχους του μαραθωνίου.

«Συνδέθηκα με αυτήν την αθλήτρια, τη Λίζα, που έχει τρέξει τόσες φορές στον Μαραθώνιο της Βοστώνης», λέει η Παππά. «Ήταν τόσο εκπληκτικό… να καθοδηγώ και να βρίσκομαι εκεί με κάποιον σε κάθε βήμα του, να βοηθάω στο ρυθμό του αγώνα και να ακούω τις ανάγκες του».

Η συναθλήτριά της, Λίζα, κέρδισε στην κατηγορία της. Κοιτάζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Παππά στη διάρκεια του αγώνα, οι δύο αθλήτριες το διασκέδασαν επίσης – τραγούδησαν, γέλασαν και χαιρετήθηκαν με θεατές καθώς περνούσαν από μπροστά τους.

Απ’ έξω φαίνεται σαν ένα τελείως διαφορετικό ταξίδι από αυτό που βίωσε η Αλεξία Παππά όταν βρέθηκε στα βάθη της κατάθλιψής της.

Αλλά από πολλές απόψεις, ένας μαραθώνιος είναι η τέλεια μεταφορά για το ταξίδι ψυχικής υγείας της Παππά: μερικές φορές μακρύ και επίπονο, με τη γραμμή τερματισμού απίθανα μακριά.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να βγουν νικητές νιώθοντας ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός», λέει η Παππά, «και δεν ξέρω το μέλλον μου, αλλά ξέρω ότι είμαι ικανή να βοηθήσω. Αυτό θα ήταν το καλύτερο πράγμα στο κόσμο».

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος