Για επικράτηση ακραίων κλιματολογικών συνθηκών τα επόμενα χρόνια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, απόρροια των μετεωρολογικών μεταβολών που επισείει η κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί η Ακαδημία Αθηνών, ενδοσκοπώντας σε στοιχεία και συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο σύγγραμμα «Υδροκλιματικά, βιοκλιματικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Σύμφωνα με την Ακαδημία, «καθίσταται σαφές ότι κατά τις επερχόμενες δεκαετίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι ευάλωτη στις συνέπειες που θα επιφέρουν η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων, καθώς και η αύξηση της συχνότητας και της έντασης ακραίων κλιματικών καταστάσεων, όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι ακραία έντονες βροχοπτώσεις και οι ημέρες με ακραίο κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής».
Η μελέτη εκπονήθηκε από το Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Πράξης «Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Σημαντικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εν λόγω μελέτη προέκυψαν από το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο NEO (Navarino Environmental Observatory) στη Μεσσηνία, η δημιουργία του οποίου αποτέλεσε πρωτοβουλία του Χρήστου Ζερεφού μαζί με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την TEMES SA.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε στην ΕΡΤ3 ότι «στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ιδιαίτερα στην τελευταία 20ετία παρουσιάζονται, με διαρκώς εντεινόμενο ρυθμό, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις στις ακτές, ανεμοστρόβιλους, λειψυδρία και υφαλμύρωση ή ξαφνικές χαλαζοπτώσεις. Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι θεωρητικό, αλλά υπάρχει και γιγαντώνεται, αλλάζοντας τη ζωή και την καθημερινότητά μας.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «η ευρωπαϊκή και η κυβερνητική κατεύθυνση περιορισμού της χρήσης άνθρακα και προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κερδίζει συνεχώς έδαφος, γιατί αυξάνεται η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη, σε συνδυασμό με τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, θα είναι η μεγάλη συμβολή της Περιφέρειάς μας στην επίτευξη του σπουδαίου στόχου.
Ρεπορτάζ Π. Μπρούσαλη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος