Το τεστ δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο. Και το Facebook απέτυχε. Ξανά.
Το Facebook και η μητρική του εταιρεία Meta απέτυχαν για άλλη μια φορά σε ένα τεστ για το πόσο καλά μπορούσαν να ανιχνεύσουν την προφανώς βίαιη ρητορική μίσους σε διαφημίσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα από τις μη κερδοσκοπικές ομάδες Global Witness και Foxglove.
Τα μηνύματα μίσους επικεντρώθηκαν στην Αιθιοπία, όπου τα εσωτερικά έγγραφα που απέκτησε η πληροφοριοδότης Frances Haugen έδειξαν ότι η αναποτελεσματική διαχείριση του Facebook «κυριολεκτικά υποδαυλίζει την εθνοτική βία», όπως είπε η ίδια στο 2021 κατάθεση στο Κογκρέσο. Τον Μάρτιο, η Global Witness διεξήγαγε ένα παρόμοιο τεστ με ρητορική μίσους στη Μιανμάρ, την οποία το Facebook επίσης απέτυχε να εντοπίσει.
Η ομάδα δημιούργησε 12 διαφημίσεις με βάση κείμενο που χρησιμοποιούσε μια απάνθρωπη ρητορική μίσους καλώντας ουσιαστικά στη δολοφονία ανθρώπων που ανήκουν σε κάθε μία από τις τρεις κύριες εθνοτικές ομάδες της Αιθιοπίας – τους Αμχάρα, τους Ορόμο και τους Τιγκραίους. Τα συστήματα του Facebook ενέκριναν τις διαφημίσεις για δημοσίευση, όπως ακριβώς έκαναν και με τις διαφημίσεις της Μιανμάρ. Οι διαφημίσεις δεν δημοσιεύθηκαν στην πραγματικότητα στο Facebook.
Αυτή τη φορά, όμως, η ομάδα ενημέρωσε τη Meta για τις μη εντοπισμένες παραβιάσεις.
Η εταιρεία δήλωσε ότι οι διαφημίσεις δεν θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί και επισήμανε τη δουλειά που έχει κάνει για να ανιχνεύσει ρητορική μίσους στις πλατφόρμες της.
Μια εβδομάδα μετά την ενημέρωση από τη Meta, η Global Witness υπέβαλε άλλες δύο διαφημίσεις προς έγκριση, και πάλι με κραυγαλέα ρητορική μίσους. Οι δύο διαφημίσεις, γραμμένες στα αμχαρικά, την πιο διαδεδομένη γλώσσα στην Αιθιοπία, εγκρίθηκαν.
Η Meta δήλωσε ότι οι διαφημίσεις δεν έπρεπε να είχαν εγκριθεί.
«Έχουμε επενδύσει σημαντικά σε μέτρα ασφαλείας στην Αιθιοπία, προσθέτοντας περισσότερο προσωπικό με τοπική εμπειρία και αναπτύσσοντας την ικανότητά μας να πιάνουμε το μισητό και εμπρηστικό περιεχόμενο στις πιο διαδεδομένες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της Αμχαρικής», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέτοντας ότι οι μηχανές και οι άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν λάθη. Η δήλωση ήταν πανομοιότυπη με εκείνη που έλαβε η Global Witness.
«Διαλέξαμε τις χειρότερες περιπτώσεις που μπορούσαμε να σκεφτούμε», δήλωσε η Rosie Sharpe, υπεύθυνη εκστρατείας στην Global Witness. «Αυτές που θα έπρεπε να είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν από το Facebook. Δεν ήταν κωδικοποιημένη γλώσσα. Δεν ήταν σφυρίγματα για σκύλους. Ήταν ρητές δηλώσεις που έλεγαν ότι αυτός ο τύπος ανθρώπου δεν είναι άνθρωπος ή ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν από την πείνα».
Η Meta αρνείται σταθερά να πει πόσους διαχειριστές περιεχομένου έχει σε χώρες όπου τα αγγλικά δεν είναι η κύρια γλώσσα. Αυτό περιλαμβάνει την Αιθιοπία, τη Μιανμάρ και άλλες περιοχές όπου υλικό που δημοσιεύεται στις πλατφόρμες της εταιρείας έχει συνδεθεί με βία στον πραγματικό κόσμο.
Τον Νοέμβριο, η Meta δήλωσε ότι αφαίρεσε μια ανάρτηση του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας που προέτρεπε τους πολίτες να ξεσηκωθούν και να «θάψουν» τις αντίπαλες δυνάμεις της Τίγκρεϊ που απειλούσαν την πρωτεύουσα της χώρας.
Στην ανάρτηση ο Abiy έλεγε ότι η «υποχρέωση να πεθάνουμε για την Αιθιοπία ανήκει σε όλους μας» και καλούσε τους πολίτες να κινητοποιηθούν «κρατώντας οποιοδήποτε όπλο ή ιδιότητα».
Ο Abiy συνέχισε πάντως να αναρτά στην πλατφόρμα, όπου έχει 4,1 εκατομμύρια οπαδούς. Οι ΗΠΑ και άλλοι έχουν προειδοποιήσει την Αιθιοπία για την «απάνθρωπη ρητορική», αφού ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις δυνάμεις του Τίγκρεϊ ως «καρκίνο» και «ζιζάνια» σε σχόλια που έκανε τον Ιούλιο του 2021.
«Όταν οι διαφημίσεις που καλούν σε γενοκτονία στην Αιθιοπία περνούν επανειλημμένα μέσα από το δίχτυ του Facebook – ακόμη και μετά την επισήμανση του θέματος από το Facebook – υπάρχει μόνο ένα πιθανό συμπέρασμα: δεν υπάρχει κανείς στο σπίτι», δήλωσε η Rosa Curling, διευθύντρια του Foxglove, ενός νομικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Λονδίνο που συνεργάστηκε με την Global Witness στην έρευνά της.
«Χρόνια μετά τη γενοκτονία της Μιανμάρ, είναι σαφές ότι το Facebook δεν έχει πάρει το μάθημά του».
Πηγή: Associated Press
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος