Για “κινδύνους σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών που προκύπτουν από τη δημιουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βόλο”, μιλά η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, με αφορμή την εκδήλωση με θέμα «Πραγματικοί και κάλπικοι φίλοι της προστασίας του περιβάλλοντος. Το παράδειγμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου».
Οι πολίτες κλήθηκαν να συμπορευτούν με τις θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα, “αντιδρώντας στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων”.
Στην εκδήλωση μίλησε η Εύη Γεωργιάδου, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, ενώ ακολούθησε συζήτηση
Μιλώντας για τα σχέδια για δημιουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι, η Εύη Γεωργιάδου τόνισε πως “έχουν ξεσηκώσει δικαιολογημένα το λαό του Βόλου, εγείρουν βάσιμες ανησυχίες για τους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων, για το περιβάλλον, για τον τουρισμό, για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Δημητριάδας”, σημειώνοντας συγκεκριμένα:
«Η υπαρκτή πιθανότητα διαρροής, πυρκαγιάς ή έκρηξης στις σχετικές εγκαταστάσεις, με τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό… Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι σχετίζονται με την πιθανότητα ανάφλεξης και έκρηξης του αερίου νέφους. Οι εργαζόμενοι και όσοι βρίσκονται εντός των ζωνών επικινδυνότητας κινδυνεύουν από τη θερμική ακτινοβολία, το ωστικό κύμα και τα θραύσματα που εκτοξεύονται εκατοντάδες μέτρα μακριά. Σοβαρές μπορει να είναι οι ζημιές στις υποδομές και να αποτελέσουν αιτία δευτερευόντων ατυχημάτων. Πλήθος ατυχημάτων που έχουν συμβεί διεθνώς σε εγκαταστάσεις ΥΦΑ, υπογραμμίζουν την επικινδυνότητα για τους ανθρώπους, τις υποδομές και το περιβάλλον. Ατυχήματα που έχουν συμβεί σε χώρες που βρίσκονταν σε ισχύ κανονισμοί ασφαλείας, αναδεικνύοντας ότι η ύπαρξη κανονισμών δεν αρκεί για την προστασία από ατυχήματα.
Υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, επισήμανε μεταξύ άλλων πως, «Η περιοχή στην οποία σχεδιάζεται η εγκατάσταση γειτνιάζει με τον υδροβιότοπο της «Μπουρμπουλήθρας» με σημαντικά είδη βιοποικιλότητας… Η άντληση μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού, η χρήση τοξικών ουσιών, η θερμική ρύπανση, τα ηχητικά ρεύματα κατά την κατασκευή εγκαταστάσεων, η αύξηση συνολικά της δραστηριότητας επηρεάζουν αρνητικά τους υδρόβιους οργανισμούς, με συνέπειες και στην αλιεία.
Επιπλέον, σοβαρό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις διαρροές μεθανίου, αλλά και τη χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο… Σύμφωνα με σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μεθάνιο είναι ένας πολύ ισχυρότερος κλιματικός ρύπος από το διοξείδιο του άνθρακα (με δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη 28 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του διοξειδίου του άνθρακα σε διάστημα 100 ετών και 86 φορές σε διάστημα 20 ετών). Επιπλέον, το μεθάνιο συμβάλλει στον σχηματισμό όζοντος, το οποίο αποτελεί ισχυρό ατμοσφαιρικό ρύπο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.
Όπως είπε η κ. Γεωργιάδου, “Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σχεδόν το 80% των πλοίων LNG χρησιμοποιούν έναν τύπο κινητήρα που διαρρέει το 3,1% του καυσίμου στην ατμόσφαιρα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο θα αυξηθούν οι σχετικές εκπομπές όσο αυξάνεται η δραστηριότητα με τις συχνές αεριοποιήσεις και υγροποιήσεις για τη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τι απαντούν για όλα αυτά τα ζητήματα οι υποστηρικτές αυτών των επενδύσεων; Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν και θα εφαρμοστούν κανονισμοί ασφαλείας. Ότι υπάρχει η οδηγία Seveso, οι κανονισμοί για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, ο πρόσφατος κανονισμός του 2019 για τον ανεφοδιασμό πλοίων, βυτιοφόρων κ.λπ. με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Στην Ευρωπαϊκή ένωση ετοιμάζεται κανονισμός για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας…”
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος