Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για επιχειρήσεις πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαζί με τη μόχλευση, τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε από το Βόλο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας ως επίσημος καλεσμένος της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Βόλο.
Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η κλειστή συνέλευση του ΣΒΘΣΕ, κατά την οποία νέος πρόεδρος για την επόμενη τριετία, εκλέχτηκε ο Αθανάσιος Συριανός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, διαδεχόμενος την Ελένη Κολιοπούλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προβλέπεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίσει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής. Για τους υποσταθμούς με περιθώρια έως 10 MW, αυτά διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες. Τουλάχιστον το 30% των νέων περιθωρίων ισχύος θα διατεθεί για τις ανάγκες της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του REPowerEU έχει δρομολογηθεί δράση ύψους 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με μπαταρία στις στέγες επιχειρήσεων, προκειμένου να μειωθούν το ενεργειακό κόστος και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Εξάλλου, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο του μηχανισμού στήριξης των πράσινων PPAs των διμερών συμβολαίων αγοράς πράσινης ενέργειας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Στόχος είναι να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός από τις αρχές του 2023.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αυξήσεις στην ενέργεια και στις ενέργειες που έχει προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μετριάσει το βάρος που πέφτει στις πλάτες των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων.
Για LNG και Μονάδα SRF– RDF στο Βόλο
Ερωτώμενος σχετικά, κατά την άφιξή του, για τις προωθούμενες επενδύσεις, υγροποιημένου αερίου LNG από ιδιώτη και Μονάδας Επεξεργασίας SRF και RDF από τον Δήμο Βόλου, ο υπουργός δήλωσε όσον αφορά στο LNG: “Οι Αρχές θα κρίνουν πώς θα πρέπει να αδειοδοτηθεί αυτό το πρότζεκτ. Από το υπουργείο δεν έχει περάσει κάτι. Έχει πάρει άδεια παραγωγής είναι όμως σε πρώιμο στάδιο. Για την αδειοδοτική διαδικασία χρειάζεται χρόνος και περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες ασφάλειας και επιχειρησιακό πλάνο ότι αυτό το έργο είναι βιώσιμο”.
Όσον αφορά στη μονάδα SRF και RDF τόνισε ότι δεν πρόκειται για εργοστάσιο σκουπιδιών, αλλά – όπως είπε – για “μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με τους πιο σύγχρονους τρόπους”.
“Η Ευρώπη δέχεται την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων και προβλέπεται από το εθνικό πλαίσιο τον περιφερειακό σχεδιασμό και τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς”, επισήμανε.
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Πριν την έλευση του υπουργού, μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας βρέθηκαν έξω από τον πολυχώρο Τσαλαπάτα όπου διεξάγονταν η Γενική Συνέλευση, ωστόσο, δεν τους επετράπη η είσοδος, γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες τους.
Σε ανακοίνωσή της, λίγο αργότερα, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία έκανε λόγο για “πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας” τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “έμεινε ένα σοβαρό στίγμα σε βάρος του Υπουργού κ. Σκρέκα. Επισκέφτηκε μια πόλη με σοβαρά οικολογικά προβλήματα και δεν έδωσε καμία σημασία σε αυτά. Δικαίως λοιπόν μπορεί να φέρει τον τίτλο: «Υπουργός Περιβάλλοντος των Βιομηχάνων»”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος