«Σήμερα είμαστε εδώ, μία μέρα γιορτής για το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική υπηρεσία, προκειμένου να αποδώσουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης πλήρως λειτουργικό», ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, εγκαινιάζοντας το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
Η κ. Μενδώνη, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Μουσείου ο οποίος όπως είπε πήρε σάρκα και οστά μέσα στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, ωρίμασε μελετητικά την περίοδο 2004-2009, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013. Με τη φροντίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της αρμόδιας διεύθυνσής του, το 2016, εγκαινιάστηκε το κτίριο αλλά όχι το μουσείο.
Παρουσιάζοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα έργα η κ. Μενδώνη είπε: «σήμερα έχουμε στα χέρια μας τρία χρηματοδοτικά εργαλεία. Το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 το οποίο χρηματοδοτεί αποκαταστάσεις και μουσειακές υποδομές σε περίπου 21περιπτώσεις (21 έργα) που χρηματοδοτούνται με περίπου 35,5 εκ ευρώ, το επόμενο ΕΣΠΑ (2ο χρηματοδοτικό εργαλείο )το οποίο ξεκινά στο τέλος του 2022 .Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο το οποίο ήδη είναι ενταγμένο ,αλλά στην πραγματικότητα θα λειτουργήσει με μια πολύ μεγάλη δυναμική για να αποδοθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο, είναι το επιτόπιο Μουσείο στην Δοξιπάρα ,καθώς και το Ταμείο Ανάπτυξης,(3ο χρηματοδοτικό εργαλείο). Το υπουργείο Πολιτισμού στους πόρους τους οποίους διαχειρίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει ήδη βάλει την αποκατάσταση μιας σειράς μνημείων, για παράδειγμα τον Πύργο του Φονιά στη Σαμοθράκη ,ο οποίος δημοπρατείται τον επόμενο μήνα από την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων, τρία μικρά εκκλησάκια στο Διδυμότειχο και το Τέμενος Βαγιαζήτ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς έχει ωριμάσει η μελέτη η οποία ανατέθηκε το 2020.
«Tο υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δήμο ,είναι εδώ για να υποστηρίξει το πολιτιστικό απόθεμα και τον μνημειακό πλούτο της περιοχής,» κατέληξε η κ. Μενδώνη .
Το Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσίασε η Έφορος Αρχαιοτήτων Έβρου Δόμνα Τερζοπούλου. «Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης ακολουθεί τη λογική της χρονολογικής και τοπογραφικής αφήγησης με απώτερο στόχο την εξοικείωση του επισκέπτη με τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και τη γνωριμία με τον υλικό πολιτισμό της αρχαιότητας. Τo Χρονολογικό πλαίσιο εκτείνεται από την έκτη π.χ. προχριστιανική χιλιετία έως τον 4ο αιώνα μ.χ. Δεν παρουσιάζονται δηλαδή καθόλου αντικείμενα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων τα οποία είναι εκτεθειμένα στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου.”
“Το Μουσείο Αλεξανδρούπολης φιλοξενεί εκθέματα που ήρθαν στο φως μέσω επιφανειακών ερευνών και ανασκαφών κι αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα γιατί είναι εξασφαλισμένη η πλήρης επιστημονική μαρτυρία καθώς τα αντικείμενα συλλέχθηκαν σε ελεγχόμενες συνθήκες από εξειδικευμένους επιστήμονες. Να τονίσουμε ότι το μουσείο δεν έχει σχεδιαστεί ως μία γκαλερί με έργα τέχνης. Στην έκθεση αντιμετωπίσαμε ως ανασκαφείς με τον ίδιο σεβασμό μία οστέινη βελόνα της έκτης προχριστιανικής χιλιετίας με ένα περικαλλές μαρμάρινο άγαλμα. Θα δείτε έργα σημαντικών καλλιτεχνών αλλά και αδέξιες προσπάθειες, λαμπρά έργα που κατασκευάστηκαν για να τιμήσουν Θεούς, ή για να κολακέψουν τη ματαιοδοξία των ισχυρών και ταπεινά αντικείμενα καθημερινής χρήσης στα οποία αποτυπώνεται ο μόχθος του ανθρώπου για την προσαρμογή στο περιβάλλον και την επιβίωση.»
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρ. Μέτιος είπε :«Η προστασία αρχικά αλλά και η ανάδειξη αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς που έχουμε στον τόπο μας αποτελεί βασικό άξονα για την ανάπτυξη της περιοχής μας και για το λόγο αυτό σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτούμε μια σειρά από έργα σε όλη την έκταση της Περιφέρειας, έργα τα οποία προστατεύουμε, συντηρούμε, αναδεικνύουμε, κάνουμε ευκολότερη την πρόσβαση με πόρους από το ΕΣΠΑ που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ και σίγουρα θ’ αυξηθούν γιατί έχουμε ήδη συμφωνήσει με την κ. υπουργό και στα έργα που θα ενταχθούν στη συνέχεια».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος