“Από συγκεκριμένη βιομηχανική δραστηριότητα στη δυτική πλευρά της πόλης του Βόλου προέρχεται η μυρωδιά του καμένου, που προβληματίζει εδώ και χρόνια τους κατοίκους του δήμου Βόλου και είναι απορίας άξιο, πως ακόμη οι επιστήμονες, που έχουν επιφορτιστεί με τον εντοπισμό αυτής της δυσοσμίας, που παρατηρείται κυρίως μεταξύ 4 και έξι τα ξημερώματα δεν την έχουν εντοπίσει”.
Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Σαχαρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου.
Ειδικότερα ο κ. Σαχαρίδης ανέφερε, ότι “τόσο το τελευταίο επεισόδιο δυσοσμίας πριν δύο ημέρες όσο και πριν 20 και πριν από αυτό, οι μετρητές μικροσωματιδίων, που έχει τοποθετήσει το τμήμα του στο δήμο Βόλου το εντόπισαν ως αύξηση στον αριθμό των μικrοσωματιδίων, σε διπλάσιο όριο από αυτό, που προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή 25mg/cm3”. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να μην το βλέπει κάποιος τις τελευταίες ημέρες στην ιστοσελίδα www.greenyourair.org, καθώς έχει “πέσει” λόγω ζημιών σε καλώδια στο πεδίο τους Άρεως από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, αλλά το σύστημα καταγραφής λειτουργεί κανονικά.
Ο κ. Σαχαρίδης παρατήρησε ότι η διακύμανση προς τα πάνω στα μικροσωματίδια, στη δυτική πλευρά του δήμου Βόλου, είναι της τάξης του 10%-20%, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. “Ναι μου έχει συμβεί και μένα να ξυπνήσω από αυτή την άσχημη μυρωδιά. Είναι σοβαρό το πρόβλημα και δυστυχώς δεν έχει λυθεί ακόμη. Κατά την εκτίμησή μου θεωρώ, ότι παρέρχεται από μια βιομηχανική δραστηριότητα συγκεκριμένη. Μπορεί από καύση ή καύση πλαστικού. Το θέμα είναι σε ποια παραγωγική διαδικασία συμβαίνει αυτό και το μυρίζουμε όλο το χρόνο και πάντα τις βραδινές ώρες. Δεν νομίζω, ότι είναι τόσο δύσκολο πλέον και με τόσες προσπάθειες να βρεθεί και να λυθεί το πρόβλημα. Φαντάζομαι, ότι εργάζονται σκληρά οι συνάδελφοι του ΑΠΘ να απαντήσουν στο ερώτημα. Η προσπάθεια όμως δεν αρκεί θέλουμε και αποτελέσματα“, τόνισε.
Σημειώνεται ότι νέοι μετρητές που τοποθετήθηκαν στο δήμο Βόλου πέραν των 12 που μετρούν τα μικροσωματίδια καταγράφουν οξείδια του θείου, οξείδια του αζώτου και μεθάνιο. Αυτό όμως είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο και τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα αρχίσουν να φαίνονται στην ιστοσελίδα από τη νέα χρονιά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος