Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα. Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν ιδιαίτερα σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών της στην Ανατολική Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι στην ισπανική πρωτεύουσα τελικά βγήκε «λευκός καπνός» (χθες Τρίτη 28/6) όσον αφορά το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.
Τουρκία – ΝΑΤΟ: Πώς φτάσαμε στην άρση του βέτο για Σουηδία – Φινλανδία
Προετοιμασμένη η Ελλάδα – Με νομικά επιχειρήματα θα αποδομήσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς
Έτοιμη να απαντήσει σε όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις εκφάνσεις της τουρκικής προκλητικότητας, δηλώνει η Αθήνα, εάν και εφόσον αποφασίσει να την εκφράσει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα (Τετάρτη 29/6) στη Μαδρίτη.
Η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο με τον οποίο θα καταρρίπτονται όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας.
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Θετικά αποτιμά η Ελλάδα τη συμφωνία Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας
Κρίσιμο τετ α τετ Μπάιντεν – Ερντογάν
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει το θέμα της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, η οποία έχει επιφέρει αμερικανικές κυρώσεις – και το αίτημα για την αγορά 40 F-16 και πακέτων εκσυγχρονισμού τους, καθώς και διμερή θέματα.
«Η πιο σημαντική μας συζήτηση με τις ΗΠΑ είναι το θέμα των F-16. Αυτό παραμένει στο τραπέζι, αλλά εδώ υπάρχουν παρακωλυτικές τακτικές» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τους συμμάχους μας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. για τις ελληνικές θέσεις με έναν μαραθώνιο διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και των ανυπόστατων και παράνομων διεκδικήσεων της Άγκυρας.
Η Αθήνα πορεύεται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τις ισχυρές θέσεις της και το αναβαθμισμένο των συμμαχιών της και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά, εάν η Άγκυρα επιλέξει να θέσει θέματα που αφορούν τα ελληνικά δίκαια. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, αυτό που ήδη έχει επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης.
«Εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, με τη λήξη του ευρωπαϊκού συμβουλίου.
«Είμαστε ανυποχώρητοι στα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αποδομήσουμε με νομικά επιχειρήματα τους όποιους ανιστόρητους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Στη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας ο πρωθυπουργός, είχε συζητήσεις σε εξαιρετικό κλίμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο και άλλους ξένους ηγέτες.
Μετά την ένταση των τελευταίων μηνών στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά, βρέθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αρνητικός για μια ακόμα φορά στο ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ερντογάν: Δεν είναι δυνατόν να έχω κάποια διμερή συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη
Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ
11:00 Τελετή υποδοχής των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sánchez
11:25 Οικογενειακή φωτογραφία
11:30 Σύνοδος ηγετών (παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy κατά την έναρξη)
14:30 Γεύμα ηγετών
16:00 Σύνοδος ηγετών (με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ν. Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Προέδρων Ευρ. Συμβουλίου και Ευρ. Επιτροπής)
20:00 Άτυπο δείπνο ηγετών κρατών-μελών ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος