Κατά τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου του 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία που είχε ξεκινήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 αναφορικά με τη διευθέτηση χρονιζουσών υποθέσεων ανακτήσεων κρατικών ενισχύσεων με υψηλές απαιτήσεις προς αγροτικούς συνεταιρισμούς, αγρότες και επιχειρήσεις.
Ήταν μία διαδικασία, υπό το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προχώρησε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε την επιθυμητή κατάληξη.
Μία διαδικασία που ολοκληρώθηκε με την έκδοση αρκετών υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες, όπως ανάφερε και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, διευθετήθηκαν «υποθέσεις που αντιστοιχούν σε σημαντικό αριθμό δικαιούχων -αγροτών και επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές-, οι οποίοι, πλέον, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, τις ενισχύσεις που είχαν λάβει πριν από πολλά χρόνια».
Η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει από το 2021, όταν και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τον χειρισμό υποθέσεων ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων ήταν ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών – υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Με αφορμή την εν λόγω εξέλιξη, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «με συστηματική δουλειά των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των υπηρεσιών τους, αλλά και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευθετήθηκε μία μεγάλη και χρόνια εκκρεμότητα ανακτήσεων κρατικών ενισχύσεων που βάραινε αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και επιχειρήσεις στη χώρα μας. Μία επιμελής δουλειά που ξεκίνησε το 2021 και έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, απαλλάσσοντας αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από την υποχρέωση να επιστρέψουν -και μάλιστα εντόκως- τις ενισχύσεις που είχαν λάβει πριν από πολλά χρόνια.
Σε αυτούς που απαλλάσσονται είναι και αγρότες από τη Μαγνησία, καθώς και αγροτικοί συνεταιρισμοί από τη Μαγνησία, όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου-Βορείων Σποράδων και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου. Αγροτικοί συνεταιρισμοί, με τους οποίους είχαμε συζητήσει το εν λόγω ζήτημα από την πρώτη στιγμή, στο πλαίσιο της αναζήτησης τρόπου για να διευθετηθεί αυτή η χρόνια εκκρεμότητα. Και διευθετήθηκε.
Πρόκειται, για την άρση ενός σημαντικού βάρους που απασχολούσε, όλη την προηγούμενη περίοδο, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής μας, αλλά και αρκετούς σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα. Η Κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο καταφέρνει να λύσει διαχρονικά προβλήματα του παρελθόντος και να σταθεί δίπλα στον πρωτογενή τομέα και τον Έλληνα αγρότη».
Το ιδιαίτερα θετικό αυτό αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, αφορά τις παρακάτω περιπτώσεις:
(1) Κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 σε νομούς της χώρας, με τη μορφή, αφενός, επιδότησης επιτοκίου δανείων για κεφάλαια κίνησης και, αφετέρου, παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου ήταν περίπου 3.800 επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης είχε ανέλθει στα 193 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιούχοι των κρατικών εγγυήσεων ήταν 746 επιχειρήσεις και το συνολικό εγγυημένο ποσό είχε φθάσει τα 118 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών, με απόφαση που εκδόθηκε το 2019.
(2) Κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν την περίοδο 1994-2005 σε επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, βάσει του νόμου 128/75 και παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Διευθετείται ποσό ανακτήσεων συνολικού ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ για 21 επιχειρήσεις.
(3) Αντισταθμιστικές ενισχύσεις, ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, το 2008 και το 2009, σε 700.000 αγρότες και οι οποίες, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2012, θεωρήθηκαν παράνομες και ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά και διατάχθηκε η ανάκτησή τους. Λόγω της μη συμμόρφωσης της χώρας με την απόφαση ανάκτησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόσφατα προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την απόφαση ανάκτησης.
(4) Ανάληψη ή/και ρύθμιση από το Δημόσιο χρεών γεωργικών συνεταιριστικών οργανώσεων, η οποία, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000, κρίθηκε ότι συνιστά παράνομη και ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση και διατάχθηκε η ανάκτησή τους. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Η υπόθεση αφορά 78 υπόχρεους και συνολικό ποσό ανάκτησης περίπου 96 εκατ. ευρώ.
(5) Κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το 2008, με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου και εγγύησης σε δάνεια, προς συνεταιριστικές οργανώσεις και πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να δοθούν σε παραγωγούς δημητριακών. Η ανάκτηση αφορά ποσό περίπου 15 εκατ. ευρώ από 49 συνεταιριστικές οργανώσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφαση του 2012, που επικυρώθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέταξε την ανάκτηση των ποσών, ως παράνομων και ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος