Στους τόπους λατρείας, στην επικράτεια του Δήμου Πύλου Νέστορος, αναφέρεται το βιβλίο της Ελένης Ταγωνίδη -Μανιατάκη με τίτλο «Ο Περιπλανώμενος Σαμαρείτης», που παρουσιάστηκε την Κυριακή (4/7) στο άλσος της Παναγίας Ελεήστριας στην Κορώνη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Μανιατάκειον Ιδρυμα και η Εφημερίδα “Ελευθερία” και την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος Γιούλα Σαρδέλη
Στο βιβλίο, γίνονται αναφορές για τους ιστορικούς ναούς και τους τόπους λατρείας του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε πως μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ η περιφέρεια έχει ξεπεράσει το όριο των 26 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια, για την συγγραφή του βιβλίου μίλησε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο οποίος εστίασε στη σημαντική έρευνα που πραγματοποίησε η κ. Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη για τα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Εκ μέρους της ΚΕΔΕ μίλησε ο γραμματέας και πρώην Δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος τόνισε πως το βιβλίο είναι η γέφυρα του χθες με το σήμερα.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου που χαρακτήρισε το βιβλίο άξιο τιμής και επαίνου, καθώς οι αναγνώστες του μεταφέρονται απ’ το γνωστό στο άγνωστο, απ’ το παρελθόν στο παρόν. Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο περιέχει πληθώρα αναφορών σε ιστορικούς ναούς και τόπους λατρείας, καθώς, και πλήθος παραπομπές σε βιβλιογραφία, μαρτυρίες κατοίκων και αρχειακό υλικό. Για το βιβλίο μίλησε επίσης ο Andrea Nanetti, καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο Nanyang, στη Σιγκαπούρη, στενός συνεργάτης και μέλος του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο οποίος, παρομοίασε το βιβλίο με την φιλοκαλική συλλογή.
Ακολούθως, ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, μίλησε για την δική του προσέγγιση η οποία ήταν περισσότερο συναισθηματική. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ουσιαστικό κίνητρο του βιβλίου είναι η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και των τόπων λατρείας της περιοχής. Σκοπός αυτού του βιβλίου να μην ξεχαστεί η πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής αλλά και να αποτυπωθεί στις μνήμες των ανθρώπων.
Η Καθηγήτρια Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαπολιτισμικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ευγενία Μπιτσάνη, στην ομιλία της, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «περιπλανώμενος σαμαρείτης» είναι συμβολικός τίτλος μεγάλης βαρύτητας και σημασίας. Περιπλανώμενος γιατί η ζωή του καθενός είναι μια περιπλάνηση πραγματική, μια πορεία συνεχών αλλαγών αλλά και εσωτερική.
«Σαμαρείτης μην ξεχνάμε όπως πολύ εμπεριστατώμενα γράφει η συγγραφέας ήταν ο καταδιωκόμενος, ο παρίας της εποχής , με όρους σημερινούς ,ο ξένος, ο άλλος αυτός που ανήκει και προέρχεται από άλλη κοινότητα. Όμως μας προσγειώνει και στο παρόν αφού μας αποκάλυψε όλη την πολιτισμική μεταβίβαση διαγενεακά στον τόπο τούτο. Γιατί το βιβλίο δεν είναι μόνο ιστορικό ή ιστοριογραφικό, μια πολύτιμη βάση για περαιτέρω επιστημονική έρευνα σε ευρύτερα επιστημονικά πεδία, είναι πρώτα απ όλα βιβλίο μνήμης κι η μνήμη έχει διαφορά από την ιστορία» σημείωσε η κυρία Μπιτσάνη, ενώ αναφερόμενη στο πώς «λειτουργεί» η Ιστορία, πρόσθεσε: «Η μελέτη του παρελθόντος δημιουργεί έναν χώρο εμπειρίας. Η ελπίδα και ο φόβος δημιουργούν στο παρόν έναν ορίζοντα προσδοκιών, ο οποίος επηρεάζει τον τρόπο που οργανώνουμε τη σχέση ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη. Υπάρχει συνειδητή και ασυνείδητη χρήση της Ιστορίας. Η χρήση της Ιστορίας είναι μια δυναμική διαδικασία: Ερμηνεία του παρελθόντος, κατανόηση του παρόντος και προοπτική αντίληψη του μέλλοντος”.
Τέλος, τον λόγο πήρε η συγγραφέας του βιβλίου κ. Ελένη Ταγωνίδη – Μανιατάκη η οποία έδειξε ιδιαίτερα συγκινημένη και ικανοποιημένη καθώς όπως τόνισε, το πιο σημαντικό για την ίδια είναι να προσφέρει στον τόπο της βαθιές γνώσεις λατρείας και πολιτισμικής κληρονομιάς.
Ρεπορτάζ: Ελευθερία Τσιτσόλλη, Μαρία Τομαρά
Φωτογραφίες: Φώτης Κουτρουμπής
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος