Είναι πλέον αποδεκτό ότι στο κύμα μετανάστευσης των τελευταίων δεκαετιών σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα, έφυγαν από την Ελλάδα πολλοί επιστήμονες και ίσως οι καλύτερα καταρτισμένοι. Ανάμεσά τους και πολλοί μαθηματικοί, που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε διάφορες γωνιές της γης. Εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 1000.
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου και μέχρι και αύριο Παρασκευή 8 Ιουλίου, από κοινού με όλα τα Τμήματα Μαθηματικών των Ελληνικών ΑΕΙ, το 2ο Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών, στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στοχεύει στην καθιέρωση της Αθήνας ως τόπου επιστημονικής και δημιουργικής συνάντησης των Ελλήνων μαθηματικών που ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για ένα κορυφαίο επιστημονικό γεγονός, που συγκεντρώνει διακεκριμένους Έλληνες μαθηματικούς του εξωτερικού, σε μια εξαιρετικής σημασίας διαβούλευση, ανταλλαγή ιδεών και οριοθέτηση στόχων για το επόμενο διάστημα, που αφορούν στο παρόν και το μέλλον των Μαθηματικών.
Σημειώνεται ότι το Συνέδριο καλύπτει όλες τις περιοχές των θεωρητικών και των εφαρμοσμένων Μαθηματικών, φιλοξενώντας κεντρικές ομιλίες από κορυφαίους Έλληνες μαθηματικούς: Γεώργιος Ακρίβης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Σπυρίδων Αλεξάκης (University of Toronto), Κωνσταντίνος Δαφέρμος (Brown University), Ιωάννης Εμίρης (ΕΚ «Αθηνά», ΕΚΠΑ), Ευστρατία Καλφαγιάννη (Michigan State University), Ιωάννης Κοντογιάννης (University of Cambridge), Δημήτριος Κουκουλόπουλος (University of Montreal), Δημήτριος Μπερτσιμάς (Massachusetts Institute of Technology) Παναγιώτης Σουγανίδης (Chicago University), Πέρλα Σούση (University of Cambridge), Νικόλαος Φραντζικινάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μαρία Χλουβεράκη (University of Versailles-St Quentin).
Σύμφωνα με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”, ο πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, καθηγητής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Εμμανουήλ “κάθε χρόνο, περίπου 20 με 30 Έλληνες πτυχιούχοι Μαθηματικών παίρνουν ακαδημαϊκές θέσεις στο εξωτερικό. Είναι Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά και όχι «να αποτελούν “άλλοθι διεθνοποίησης” των ελληνικών φορέων, όπως έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές έως τώρα».
Πηγές: Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία – Καθημερινή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος