Για πρώτη φορά έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας προσδιορίζει τους προγνωστικούς παράγοντες για να αναπτύξει κάποιος τα συμπτώματα του Long Covid συνδρόμου.
Τα συμπτώματα της μακράς Covid, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι εξουθενωτικά, μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια από την υποχώρηση της αρχικής μόλυνσης και οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να εργαστούν πλήρως ή να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι περίπου 1 στα 4 άτομα που μολύνθηκαν με κορονοϊό θα παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το Long Covid σύνδρομο του οποίου η συμπτωματολογία διαρκεί από 12 εβδομάδες ή περισσότερο.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο Scientific Reports, διαπίστωσε ότι το 23% των ανθρώπων που είχαν μολύνσεις από κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021 εξακολουθούσαν να αναφέρουν συμπτώματα έως και 12 εβδομάδες αργότερα.
Η εθνική διαδικτυακή έρευνα Understanding Coronavirus in America, διεξήχθη από το Κέντρο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (CESR), σε 8.000 ερωτηθέντες από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 και οι ερευνητές κάλεσαν τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την Covid.
Περίπου το 23% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν παρουσιάσει νέα συμπτωματολογία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης που διαρκούσαν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, πληρώντας τον ορισμό της μελέτης για Long Covid.
Τα εμφανιζόμενα, επίμονα συμπτώματα που ανέφεραν συχνότερα οι ασθενείς ήταν πονοκέφαλος (22%), καταρροή ή ρινική συμφόρηση (19%), ενόχληση στην κοιλιακή χώρα (18%), κόπωση (17%) και διάρροια (13%).
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς είχαν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Long Covid εάν κατά τη μόλυνση, ήταν παχύσαρκοι, είχαν τριχόπτωση, πονοκέφαλο ή πονόλαιμο.
Αντίθετα οι πιθανότητες για Long Covid μεταξύ των ατόμων που παρουσίασαν δυσφορία στο στήθος ήταν χαμηλότερες. Τέλος, δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία που να συσχετίζουν τον κίνδυνο για εμφάνιση του συνδρόμου με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή το άσθμα.
Η συγκεκριμένη μελέτη δεν βρήκε καμία σχέση στο δείγμα της μεταξύ του μακροχρόνιου COVID και της ηλικίας και του φύλου.
ΠΗΓΗ: Los Angeles Times
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος