Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Αντιμέτωποι με προκλήσεις οι ειδικοί – Ποιο το μέλλον του δασικού θησαυρού μετά την πυρκαγιά (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Για την επόμενη ημέρα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε ένα μεγάλο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Σουφλίου – Λευκίμης που φιλοξενεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, μίλησε στην ΕΡΤ ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές της WWF Eλλάς.

Καμένα δέντρα και ζώα είναι η κατάσταση που επικρατεί μέσα στο «πληγωμένο» Εθνικό Πάρκο που έζησε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές με χιλιάδες εκτάσεις να έχουν καεί.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν ακόμα στην περιοχή που το φθινόπωρο, με τις βροχές αναμένεται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Δημήτρη Σταματάκη, τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι υλοτόμοι της περιοχής και οι κάτοικοι είναι πολλά: διάβρωση του εδάφους, πλημμύρες, κατεστραμμένη ξυλεία κ.ά.

Ο κ. Τζηρίτης δήλωσε ότι αν το διαχειριστικό σχέδιο στο Εθνικό Πάρκο εφαρμοζόταν όπως έπρεπε οι συνέπειες της φωτιάς που έκαιγε για δέκα ημέρες θα ήταν μικρότερες. Ωστόσο, όπως τόνισε, «είμασταν τυχεροί γιατί δεν υπήρχε μεγάλη ένταση του αέρα γεγονός που συνετέλεσε σε δέκα μέρες να καούν 45.000 στρέμματα παρθένου δάσους.

«Θα έπρεπε να ήταν έτοιμο το Φράγμα για να παίρνουν νερό τα πυροσβεστικά. Πρέπει να βλέπουμε τις αδυναμίες και να τις αντιμετωπίζουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της WWF Eλλάς και εθελοντής δασοπυροσβέστης.

Η Δαδιά, μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, καθώς και περιοχή εθνικής και ευρωπαϊκής οικολογικής σημασίας, φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια για 36 διαφορετικά είδη απειλούμενων αρπακτικών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός, ο κραυγαετός και το κιρκινέζι. Πέρα από τα πουλιά, η ποικιλία ειδών ζώων που φιλοξενεί είναι εντυπωσιακή: από τα έντομα, ως τα αμφίβια και από τα ερπετά ως και τα θηλαστικά.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Σταματάκης | Από τις Έξι | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος