Α. Θεοφίλου, ιδρύτρια Strong Me: Το πρόβλημα της έμφυλης βίας είναι πολύ μεγαλύτερο – Ακραία έκφραση η γυναικοκτονία (video)


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Η Ασπασία Θεοφίλου, ιδρύτρια της πρωτοβουλίας «Strong Me» που έχει ως σκοπό την καταπολέμηση της έμφυλης βίας μιλά στην ΕΡΤ για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, ένα φαινόμενο που εξελίσσεται σε μάστιγα και για το οποίο όλοι πρέπει να δράσουμε.

Τα θύματα στη χώρα μας είναι όλων των ηλικιών και εθνοτήτων, δίχως οικονομική τάξη και παιδεία. Το μόνο τους «έγκλημα» ήταν ότι τους στέρησαν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση όταν βρήκαν το κουράγιο και είπαν όχι σε βίαιους συντρόφους, συζύγους, πατέρες και αδελφούς.

«Έχω υποστεί κακοποίηση και το Strong Me ήταν ο τρόπος για να επουλώσω το δικό μου τραύμα. Όταν ξεκινήσα το Strong Me (κίνημα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας) γνώριζα ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι πιστεύει η ελληνική κοινωνία», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κ. Θεοφίλου.

Θύμα κακοποίησης και η ίδια υποστήριξε ότι  «τα νούμερα είναι τρομακτικά και μόνο το 1/10 από αυτά που εμείς αντιμετωπίζουμε ή φτάνει στη δημοσιότητα. Η γυναικοκτονία είναι ακραία έκφραση» ενδοοικογενειακής βίας.

Δυστυχώς, όπως αποκάλυψε η κ. Θεοφίλου, τα περιστατικά κακοποίησης των γυναικών από τον σύντροφο ή σύζυγό τους είναι πολλά καθημερινώς, με έντονη βία και στα οποία εμπλέκονται και τα παιδιά.

Α. Θεοφίλου, ιδρύτρια Strong Me: Το πρόβλημα της έμφυλης βίας είναι πολύ μεγαλύτερο – Ακραία έκφραση η γυναικοκτονία (video)
Με τον όρο γυναικοκτονία (femicide) χαρακτηρίζονται οι δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους.

Να αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο για την έμφυλη βία

«Πρέπει κάποια στιγμή το θέμα των γυναικοκτονιών να εξυπηρετεί μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Κάποια πράγματα είναι πάνω από χρώματα και καρέκλες. Ζωές χάνονται καθημερινά και άλλες είναι καθημερινά σε κίνδυνο», δήλωσε η κ. Θεοφίλου.

Η ιδρύτρια του Strong Me ζήτησε να αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο για την έμφυλη βία: «Γύρω από τις γυναικοκτονίες προκύπτουν πολλά θέματα. Στον αέρα αιωρείται μια ατιμωρησία» είπε η κ. Θεοφίλου. «Δε γίνεται να μιλάμε για ισόβια δεκαέξι χρόνια και οι δράστες να είναι έξω στα οκτώ χρόνια και πολλές φορές διεκδικούν την κηδεμονία των παιδιών τους».

‘Oπως είπε η κ. Θεοφίλου πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά των θυμάτων και όλους όσοι έχουν αναλάβει τη κηδεμονία τους.

Α. Θεοφίλου, ιδρύτρια Strong Me: Το πρόβλημα της έμφυλης βίας είναι πολύ μεγαλύτερο – Ακραία έκφραση η γυναικοκτονία (video)

Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν εμποδίζουν το θύτη

Με αφορμή τη δολοφονίας της 41χρονης στη Ζάκυνθο που άφησε πίσω της δύο ανήλικά παιδιά και έναν 20χρονο γιο που λέει με ενοχές ότι «θα έπρεπε να την έχουμε βοήθησει» η ιδρύτρια του strong me υπενθύμισε ότι υπήρχαν ενεργά ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του καθ’ ομολογίαν συζυγοκτόνου.

«Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν μπορούν να εμποδίσουν το θύτη να βλάψει μια γυναίκα»,  πρόσθεσε η κ. Θεοφίλου αποκαλύπτοντας ότι δεκάδες θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη γυναικοκτονία ουσιαστικά. Έχουμε ένα υπουργείο Δικαιοσύνης με μια κάθετα αντίθετη στάση», επισήμανε.

Ευαισθητοποίηση για να σπάσει ο κύκλος της βίας

Απαντώντας πώς διαχειρίστηκε την κακοποίηση που ίδια υπέστη αποκάλυψε ότι «δεν το θεώρησε καν κακοποίηση: «Όταν άρχισα να γίνομαι δυσλειτουργική και να χάνω τον εαυτό μου. Το ανακάλυψα μέσα από την ψυχοθεραπεία. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Να θεωρούμε κανονικές κάποιες συμπεριφορές που δεν είναι».

Η ίδια κάλεσε τον κόσμο να λάβει μέρος στο διαδικτυακό ψήφισμα που διενεργείται από την πλατφόρμα avaaz σχετικά με την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις γυναικοκτονίες.

Οι αριθμοί για τα περιστατικά γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, από την στιγμή που άρχισαν να καταγράφονται ως τέτοια, είναι αποκαλύπτικοι: το 2019 σημειώθηκαν 17 γυναικοκτονίες, το 2021 εκτινάχθηκαν σε 30 και μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν σημειωθεί 12 με πιο πρόσφατο θύμα ένα 17χρονο κορίτσι στο Περιστέρι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος