Δεκατρείς άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της περασμένης νύκτας από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ, στην κεντροανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο. Δύο τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους και προστέθηκαν στον απολογισμό των 11 νεκρών που είχε ανακοινωθεί από τον κυβερνήτη μερικά λεπτά νωρίτερα μέσω της πλατφόρμας Telegram.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η νυκτερινή επίθεση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 11 ανθρώπων, πέντε από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σ’ αυτή τη σχετικά ασφαλή περιοχή στην οποία έχουν μεταφερθεί άμαχοι από το Ντονμπάς, που βρίσκεται ανατολικότερα και αποτελεί το επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης.
«Περάσαμε μια φρικτή νύκτα (…) Είναι πολύ σκληρό να βγάζεις τα πτώματα από τα συντρίμμια», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο. «Σας ικετεύω, πηγαίνετε σε ασφαλή μέρη στη διάρκεια των αεροπορικών συναγερμών (…) Μην αφήνετε τους Ρώσους να σας σκοτώνουν».
Η πόλη Μάργανετς, η οποία βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού Δνείπερου απέναντι από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και το χωριό Βιστσεταρασίβκα στοχοθετήθηκαν σε αυτή την επίθεση με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Grad. «Ογδόντα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εσκεμμένα και ύπουλα εναντίον κατοικημένων συνοικιών ενώ οι άνθρωποι κοιμούνταν στα σπίτια τους», κατήγγειλε ο κυβερνήτης, σύμφωνα με τον οποίο περισσότερα από 20 κτίρια υπέστησαν ζημιές στο Μάργανετς, ενώ υπέστη ζημιές και μια γραμμή ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό χιλιάδες άνθρωποι.
Ο κυβερνήτης δήλωσε ακόμη πως από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές σε ένα ξενώνα, δύο σχολεία, μια αίθουσα συναυλιών, το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου και άλλα διοικητικά κτίρια.
Έγκριση οικονομικής βοήθειας για την άρση ναρκοπεδίων
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε οικονομική βοήθεια 89 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία στον εξοπλισμό και στην εκπαίδευση ένα χρόνο 100 ομάδων άρσης ναρκοπεδίων και εξουδετέρωσης πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, ένας αξιωματούχος.
Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα άρσης ναρκοπεδίων που έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα στην Ουκρανία, ενώ ο αξιωματούχος συνέκρινε την προσπάθεια αυτή με παρόμοιες προσπάθειες καταστροφής μη εκραγέντων πυρομαχικών στο Βιετνάμ, στην Καμπότζη και στο Λάος, μετά τους αμερικανικούς πολέμους στα χρόνια του 1960 και του 1970 στη Νοτιοανατολική Ασία.
“Αν κοιτάξεις σε μερικές πολεμικές συγκρούσεις στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, για παράδειγμα στον Πόλεμο του Βιετνάμ, προχωρούμε ακόμη σε εκκαθάριση ναρκοπεδίων στη Νοτιοανατολική Ασία, 50 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου. (Η κατάσταση στην Ουκρανία) μπορεί να είναι αντίστοιχη με την προσπάθεια αυτή,” είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω συμβάσεων με τη συμμετοχή και μη κυβερνητικών οργανώσεων, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο που δήλωσε πως τα χρήματα, μέρος των οποίων προέρχεται από αιτήματα για κεφάλαια που σχετίζονται με την Ουκρανία, δεν θα διατεθούν μόνο για την εκπαίδευση, αλλά θα εξυπηρετήσουν και τον εξειδικευμένο εντοπισμό ναρκών και την αγορά ειδικού εξοπλισμού που ενδεχόμενα να κριθεί αναγκαίος.
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η βοήθεια εξυπηρετεί μία από τις πιο σημαντικές αποστολές της χώρας. “Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, 160.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους θα πρέπει να εκκαθαριστούν από νάρκες, καλύπτοντας περίπου το μέγεθος της πολιτείας Βιρτζίνια, του Μέριλαντ και του Κονέτικατ μαζί” έγραψε ο Αντρέι Γέρμακ υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Η βοήθεια αυτή, θα επιταχύνει την ανάκαμψη της Ουκρανίας” ανέφερε ο προσωπάρχης του Ζελένσκι σε μία ανάρτηση στο Telegram.
Οι ΗΠΑ έχουν την πρώτη θέση στη διάθεση οικονομικής υποστήριξης για την καταστροφή συμβατικών όπλων, σύμφωνα με μία αναφορά του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών και έχουν διαθέσει περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια σε περισσότερες από 100 χώρες από το 1993 μέχρι το 2021. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης την πρώτη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές όπλων.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος