Καθοριστική εβδομάδα για τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την έκβαση της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας, θα είναι οι εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται ήδη εκτός χρόνου σύμφωνα με το δικό της ημερολόγιο. Η επιστροφή του κουαρτέτου δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή, καθιστώντας πλέον αδύνατη την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης περί τα τέλη Φεβρουαρίου όπως αρχικά επεδίωκε και ήλπιζε η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τη φθορά της ατέρμονης διελκυστίνδας.

Αυτή την εβδομάδα, με την επιστροφή των υψηλόβαθμων κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, θα επιχειρηθεί να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις και να επιταχυνθεί η ανταλλαγή προτάσεων και στοιχείων, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την έλευση και των επικεφαλής για να περπατήσει η αξιολόγηση.
Το σκηνικό παραμένει εκρηκτικό, όχι μόνο λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων και των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές που έχουν γίνει παλαιότερα (τώρα δικαιώνει γιατρούς του ΕΣΥ και κρίνει άκυρες τις περικοπές που υπέστησαν), αλλά και της εμμονής του ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Δεν είναι καθόλου τυχαία και άσχετη με τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κάλεσε το ΔΝΤ να σεβαστεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και να μην επιμείνει σε άλλες περικοπές.
Το Ταμείο επιμένει πάντως ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν» αν δεν γίνουν περικοπές και δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Σε διαφορετική περίπτωση ξεκαθαρίζει είναι δύσκολο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.
Η βάση της συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού ενώ οι συντάξεις και το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής «είναι η κόκκινη γραμμή μας», επισημαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στη Realnews.

Ο λογαριασμός είναι ήδη βαρύς για τους φορολογούμενους στους οποίους η πρώτη αξιολόγηση επιφυλάσσει νέες επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι το φορολογικό αποτελεί βασική παράμετρο για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού.
Η νέα κλίμακα- σύμφωνα με τα βασικό σενάριο- θα περιλαμβάνει ένα νέο φορολογικό συντελεστή 50% που θα φορολογεί το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από ένα όριο, όπως για παράδειγμα τα 60.000 ευρώ ενώ εξετάζεται να προστεθεί και νέος φορολογικός συντελεστής 37% στα μεσαία εισοδήματα αυξάνοντας το φορολογικό βάρος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις πάνω από 22.000 ευρώ.
Η έκπτωση φόρου που θα εξακολουθήσει να δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα συνδεθεί με τη δαπάνη με πλαστικό χρήμα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου να έχουν δαπανήσει ένα μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Νέες αλλαγές και στην εισφορά αλληλεγγύης. Εξετάζεται η θέσπιση μιας νέας κλίμακας με συντελεστές που θα φθάνουν ακόμη και το 10% για τα υψηλά εισοδήματα. Η νέα κλίμακα μελετάται να υπολογίζει την εισφορά ανά κλιμάκιο εισοδήματος και όχι επί του συνόλου του εισοδήματος που ισχύει σήμερα. Με τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης σχεδιάζεται να μεταφερθεί φορολογικό βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, με το .αζημίωτο σε κάθε περίπτωση για τον προϋπολογισμό.
Και όλα αυτά όταν η Ελλάδα έχει ανέβει στο βάθρο της
υπερφορολόγησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με μελέτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος, τα 39,9 ευρώ πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο του Δημοσίου, για φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές (κατά το σκέλος που αφορούν τους εργαζομένους) και έμμεσους φόρους.
Στην Ελλάδα η συνολική φορολογική επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά και εισοδήματα της τάξης των 35.000 είναι η τρίτη υψηλότερη ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ, με τις Δανία και Σουηδία να είναι οι μόνες χώρες που βρίσκονται υψηλότερα από την χώρα μας, με συνολική φορολογική επιβάρυνση να βρίσκονται αντίστοιχα στο 41,6% και στο 40,0%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται αυτή την εβδομάδα και η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος για ακόμα μια φορά αναμένεται να τονίσει την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης πρώτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας θα καλέσει την κυβέρνηση να οικειοποιηθεί το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να μπορεί να εφαρμοσθεί, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος