Το Διεθνές Φεστιβάλ του Καΐρου τιμά τον ουγγρικό θρύλο, κινηματογραφιστή Μπέλα Ταρ, με το βραβείο καριέρας.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου (CIFF) αποκάλυψε ότι ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης θα λάβει το σημαντικό βραβείο κινηματογραφικού επιτεύγματος καριέρας κατά τη διάρκεια της 44ης έκδοσης του φεστιβάλ (13-22 Νοεμβρίου).
Ο Hussein Fahmy, πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου, σχολίασε: «Ο Béla Tarr θεβρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους καινοτόμους του κινηματογραφικού κόσμου, του οποίου το εκτεταμένο ρεπερτόριο περιλαμβάνει αρκετές αριστουργηματικές ταινίες που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης. Ο θρυλικός πρωτοπόρος Tarr συχνά προβάλλει αποκλειστικά ανθρωπιστικά ζητήματα στις ταινίες του χρησιμοποιώντας αυτά τα θέματα ως μοναδική κινηματογραφική φιλοσοφία (…). Τιμή μας λοιπόν να του απονείμουμε φέτος αυτό το βραβείο.»
Σχεδόν το συνολικό έργο του Μπέλα Ταρ στη χώρα μας έχει προβληθεί σε φεστιβάλ, ενώ μερικές από τις πιο πρόσφατες ταινίες του έχουν διανεμηθεί εμπορικά.
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουγγαρία το 1955. Στην πορεία αποφοίτησε από την Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουδαπέστης. Έκανε το ντεμπούτο του με μια σειρά ντοκιμαντέρ που σηματοδότησαν την πρώιμη επιτυχία του κινηματογραφικού του ταξιδιού. Η μελαγχολική προσέγγιση του Tarr στις περισσότερες από τις ταινίες του τονίστηκε από την ασπρόμαυρη εικόνα και τα αργά πλάνα μακράς διάρκειας. Η ρεαλιστική του προσέγγιση επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας με επαγγελματίες ηθοποιούς, χαρακτηριστικό που έχει προστεθεί στη φιλοσοφική προοπτική του έργο του.
Ευρέως γνωστό είναι το μεγάλης διάρκειας «Satantango» (1994).
Στην Ελλάδα μάλιστα υπάρχει μία από τις ελάχιστες κόπιες σε φιλμ που συχνά δανείζεται σε κινηματογραφικούς φορείς για να προβληθεί.
Από τις ταινίες του που είχαν μια αξιοπρόσεκτη εμπορική επιτυχία ήταν «Το Άλογο του Τορίνο» (2011), μια ταινία φόρος τιμής στο Νίτσε.
Από τις πιο πρόσφατες ταινίες της φιλμογραφίας του είναι και «Ο Άνθρωπος από το Λονδίνο» (2007) στο οποίο συμπρωταγωνιστούσε και η Τίλντα Σουίντον, η οποία είναι μεγάλη θαυμάστρια του έργου του.
Ο Ταρ έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 1997 και, λίγα χρόνια αργότερα, το 2003 ίδρυσε το TT Filmmuheyly, ένα ανεξάρτητο κινηματογραφικό εργαστήριο που λειτούργησε υπό την ηγεσία του μέχρι το 2011. Το 2012, ο Ταρ ίδρυσε τη διεθνή σχολή κινηματογράφου στο Σεράγεβο, και αργότερα έγινε επίτιμος καθηγητής σε πολλές ακαδημίες κινηματογραφικών ταινιών. Έλαβε πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία, καθώς και τιμητικά διδακτορικά και παγκόσμια βραβεία για το συνολικό του έργο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος