Ώρες αγωνίας για τον Σαλμάν Ρούσντι – Οι εκτιμήσεις για τον δράστη, οι απειλές & το θρησκευτικό διάταγμα του ’89


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Ως μια «επίθεση σκοταδισμού» καταδικάζουν την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι, διανοούμενοι και ηγέτες από όλο τον κόσμο, την ώρα που ο πολυβραβευμένος συγγραφέας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Ο δράστης, που του κατάφερε τουλάχιστον 8 μαχαιριές, συνελήφθη και προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας δευτέρου βαθμού και επίθεση. Στην Τεχεράνη, τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν την πράξη του.

Το εγκώμιο του δράστη της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρούσντι πλέκει μεγάλη μερίδα του συντηρητικού ιρανικού Τύπου με δημοσιεύματα να ζητούν ακόμη και «χειροφίλημα του άνδρα που έσκισε τον λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, την ώρα που ο διάσημος συγγραφέας δίνει μάχη για τη ζωή του σε νοσοκομείο στη Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

O Σαλμάν Ρούσντι παραμένει διασωληνωμένος. Έχει υποστεί βλάβη στο συκώτι από το μαχαίρωμα. Αρκετά νεύρα στο χέρι του έχουν κοπεί κι είναι πολύ πιθανόν να χάσει το ένα μάτι του, σύμφωνα με το BBC.

Βίντεο δείχνει τη σύλληψη του δράστη αμέσως μετά την επίθεση με μαχαίρι εναντίον του 75χρονου Ρούσντι. Πρόκειται για τον 24χρονο Χέιντι Ματάρ, κάτοικο του Νιου Τζέρσεϊ εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας κι επίθεση.

«Ο ύποπτος όρμησε στη σκηνή και επιτέθηκε στον κ. Ρούσντι, τον μαχαίρωσε τουλάχιστον μία φορά στον λαιμό και τουλάχιστον μία φορά στην κοιλιά» είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ματάρ έχει καταγωγή από τον Λίβανο, είναι θερμός υποστηρικτής του σιιτικού εξτρεμισμού, του Αγιατολάχ Χομεϊνί και των φρουρών της Επανάστασης.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές χάους, καθώς ο δράστης εισέβαλε στην σκηνή, ενώ ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία στη Νέα Υόρκη κι άρχισε να τον γρονθοκοπεί και να τον μαχαιρώνει με μανία.

Κάποιοι από τους θεατές όρμησαν στη σκηνή και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον δράστη, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή συνέχιζε να βάλλει εναντίον του Ρούσντι.

Την επίθεση κατά του συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων», που δεχόταν επί σειρά ετών απειλές κατά της ζωής του, καταδίκασαν πολιτικοί ηγέτες, διανοούμενοι και ακτιβιστές, με τον Λευκό Οίκο να την χαρακτηρίζει αποτρόπαια και τον Εμανουέλ Μακρόν να διαμηνύει ότι ο αγώνας του Σαλμάν Ρούσντι κατά του σκοταδισμού είναι και δικός μας.

Με ικανοποίηση, αλλά και σκεπτικισμό, έγινε δεκτή η είδηση της επίθεσης κατά του Ρούσντι από τους πολίτες του Ιράν με κάποιους να εκφράζουν την εκτίμηση ότι μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διπλωματική απομόνωση τη χώρα.

Την επίθεση αρνήθηκε να σχολιάσει αξιωματούχος της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λέγοντας ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το γεγονός.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Μια ζωή γεμάτη απειλές

Ήταν 14 Φεβρουαρίου του 1989. Ο δυτικός κόσμος γιόρταζε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Στο Ιράν όμως το ράδιο Τεχεράνη εξέπεμπε ένα μήνυμα του Αγιατολάχ Χομεϊνί σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα.

«Πληροφορώ τον περήφανο Μουσουλμανικό λαό του πλανήτη ότι ο συγγραφέας του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι» είναι εναντίον του Ισλάμ, του Προφήτη και του Κορανίου και όλοι όσοι εμπλέκονται στη δημοσίευσή του, που γνώριζαν το περιεχόμενό του, καταδικάζονται σε θάνατο» ανέφερε ο Αγιατολάχ Χομεϊνί.

«Κλείδωσα αμέσως την μπροστινή πόρτα και έκλεισα τα πατζούρια. Και είπα στον εαυτό μου, με έναν περίεργο τρόπο που νομίζω μπορεί να εξηγηθεί από το σοκ, ότι ήθελα γαλήνη για τις ημέρες ή τις ώρες που μου είχαν απομείνει να ζήσω» αφηγήθηκε αργότερα ο Σαλμάν Ρούσντι.

Μετά τη φετφά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, το θρησκευτικό αυτό διάταγμα, ακολούθησε μία διεθνής κρίση που ο πλανήτης δεν είχε ξαναδεί.O Σαλμάν Ρούσντι πέρασε τα επόμενα 10 χρόνια σε μυστικές τοποθεσίες συνοδευόμενος όλο το 24ωρο από ειδική ομάδα προστασίας. Την ίδια μέρα που εκδόθηκε η φετφά, ο Ρούσντι έδωσε και την τελευταία του συνέντευξη πριν εξαφανιστεί.

«Ειλικρινά εύχομαι να είχα γράψει ένα ακόμα πιο επικριτικό βιβλίο» είπε ο συγγραφέας σε αυτή τη συνέντευξη.

Το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι» είχε κυκλοφορήσει περίπου 5 μήνες πριν και η γενέτειρά του η Ινδία, το απαγόρευσε μέσα σε 9 ημέρες. Στο Ιράν οι εφημερίδες δημοσίευαν στο τμήμα λογοτεχνίας κριτικές ειδικών για το βιβλίο χωρίς καμία αντίδραση. Όταν όμως Σαουδάραβες κληρικοί άρχισαν να αντιδρούν, ο Χομεϊνί δεν μπορούσε να αφήσει τον ανταγωνισμό με τον εχθρό αναπάντητο.

Δεκατρείς χώρες απαγόρευσαν το βιβλίο. Σε κάθε γωνιά της γης ξεσπούσαν διαδηλώσεις μουσουλμάνων, που έκαιγαν αντίτυπα του βιβλίου.

Βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι δέχθηκαν επιθέσεις. Ο Ιάπωνας μεταφραστής του βιβλίου έπεσε νεκρός από επίθεση με μαχαίρι, ενώ ο Ιταλός και ο Νορβηγός μεταφραστής τραυματίστηκαν σοβαρά σε ανάλογα περιστατικά.

«Ήταν αδύνατο να μη φοβηθώ για όποιον άνοιγε αυτές τις πόρτες, εξαιτίας της παράδοσης, της ορθοδοξίας και του φόβου, καταλάβαινα ότι θα γινόταν αμφιλεγόμενο (το βιβλίο)» δήλωσε η αδερφή του συγγραφέα, Σαμίν Ρούσντι.

Η αναφορά του Ρούσντι στο βιβλίο του σε έναν αμφισβητούμενο θρύλο, ήταν η αιτία για τον πολιτισμικό πόλεμο που ξέσπασε. Σύμφωνα με αυτόν, ο Μωάμεθ είχε προσθέσει αρχικά στο Κοράνι 3 στίχους που μετά τους ανακάλεσε, λέγοντας ότι ο διάβολος τον έβαλε σε πειρασμό για να γράψει αυτούς τους «Σατανικούς στίχους».

«Ανακάλυψα ότι σε κάποιες, αλλά όχι σε όλες τις παραδόσεις για τον Προφήτη, υπάρχει αυτή η περίεργη ιστορία, που είναι μια ιστορία για τον Πειρασμό» είχε δηλώσει ο Σαλμάν Ρούσντι.

Το 1998 η κυβέρνηση του Ιράν δεσμεύθηκε ότι δεν θα υποστήριζε επιχειρήσεις δολοφονίας του Ρούσντι. Ωστόσο, η φετφά του Αγιατολάχ συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ.

«Η εντολή δολοφονίας από τον αρχηγό του ισλαμικού κράτους δόθηκε πριν από μερικές δεκαετίες και εκτελέστηκε μόλις τώρα όταν έμοιαζε να έχει πλέον ατονίσει αυτό ίσως είναι ένα ακόμα σήμα ότι (…) η δημοκρατία άρα και η συνεπαγόμενη ελευθερία της τέχνης εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ ευάλωτες μέσα στα ίδια τα δημοκρατικά πολιτεύματα» σημείωσε η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη.

Ο πολυβραβευμένος Σαλμάν Ρούσντι, δήλωσε σε συνέντευξή του πριν από τρία χρόνια πως αν οι «Σατανικοί Στίχοι» είχαν εκδοθεί σήμερα, δεν θα είχε λάβει τέτοια υποστήριξη, καθώς όλο και λιγότεροι είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης.

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος