Μειωμένη κατά 15 με 20% είναι η κατανάλωση που σημειώνεται στην αγορά του ψωμιού στην Ξάνθη από τα αρτοποιεία και τα πρατήρια πώλησης άρτου.
«Η ζημιά που σημειώθηκε στον κλάδο μας από την πώληση του ψωμιού μέσω των μεγάλων super market ολοκληρώθηκε με το αυξημένο ενεργειακό κόστος» δήλωσε στο ertnewsdev.oryx.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης, ο κος Σάκης Νικολαϊδής.
«Όταν νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, τότε προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδά τους ακόμη και τις αγορές βασικών αγαθών» δήλωσε και στάθηκε με προβληματισμό στην προμήθεια της πρώτης ύλης. «Ένα σακί με 25 κιλά αλεύρι το 2019 πωλούταν 9 ευρώ και τώρα πωλείται 25 ευρώ» εξήγησε και σημείωσε ότι η απορρόφηση της αύξησης του ενεργειακού κόστους έγινε από τους ίδιους τους αρτοποιούς με μια μικρή μετακύλιση στην τιμή πώλησης του ψωμιού από τα 90 λεπτά στα 1,30 τα 350 γραμμάρια ψωμί.
Μερίδιο «ευθύνης» στην πτώση της κατανάλωσης φέρουν και όσοι επιχειρούν να περιορίσουν τα έξοδα παρασκευάζοντας μόνοι τους το ψωμί. Ωστόσο, επαγγελματίες του χώρου «διαβεβαιώνουν» ότι «ίσως και να τους βγαίνει πιο ακριβό χωρίς ουσιαστικά να το έχουν υπολογίσει». Παρά τη φιλότιμη προσπάθειά τους μπορεί τελικά να μην περιορίζουν το κόστος, αλλά να μένουν μόνο με την γευστική απόλαυση.
Τέλος, ερωτηματικό παραμένει για τους επαγγελματίες αρτοποιούς της Ξάνθης η γειτονική Βουλγαρία και η «συνήθεια» ορισμένων, κυρίως από τους ορεινούς οικισμούς να προμηθεύονται ψωμί από εκεί. «Παρηγορητικά» λειτουργεί η σκέψη ότι και για τους συναδέλφους τους στη γειτονική χώρα σημειώθηκε αύξηση στο κόστος παρασκευής με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτικές πια οι ελκυστικές προσφορές πώλησης αλλοτινών χρόνων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος