Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα με σχολικά είδη της πόλης των Σερρών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι Σερραίοι καταστηματάρχες εμφανίζονται έτοιμοι να ανταποκριθούν στη ζήτηση που θα υπάρξει από αύριο όταν και οι μαθητές πάρουν στα χέρια τους τη σχετική λίστα. Τα σχολικά είδη έχουν φέτος ελαφρώς αυξημένη τιμή σε σχέση με πέρυσι και σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του συνολικού κόστους των αγορών αποτελεί και η ηλικία των μαθητών. «Η αλήθεια είναι ότι έχουν ανέβει οι τιμές όπως και σε όλα τα προϊόντα. Παρόλα αυτά εμείς προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στον πελάτη και να απορροφήσουμε μεγάλο ποσοστό αυτής της ανόδου» είπε στην ΕΡΤ Σερρών η υπεύθυνη βιβλιοπωλείου στις Σέρρες, Μαρία Τοσουνίδου, που υπογράμμισε ότι συνολικό κόστος έχει σχέση με την εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία ανήκει ο μαθητής. «Ξεκινάμε στο Δημοτικό με 30 ευρώ και όσο ανεβαίνει η βαθμίδα φυσικά αυξάνονται τα έξοδα», είπε η κ. Τοσουνίδου ενώ όσον αφορά στις τσάντες υπογράμμισε:
«Αυτήν την περίοδο ζητάνε σχολικές τσάντες, περισσότερο με δύο τρεις θέσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται πέρα από το σχολείο και σε μια εκδρομή, γενικά να είναι πολυχρηστικές. Συνήθως οι τσάντες κρατιούνται για δύο με τρία χρόνια και σε αυτό έχουν επενδύσει και οι εταιρίες ώστε να κρατήσουν την τιμή σταθερή και να κάνουν πιο γερές και σταθερές τις τσάντες ώστε να μην χρειαστεί να αλλάζει κάθε νοικοκυριό συχνά την τσάντα. Η αγορά της τσάντας γίνεται από τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα μόλις πάρουν τη λίστα του σχολείου. Σίγουρα κάποιες οικογένειες δυσκολεύονται αλλά προτιμούν να δώσουνε τα δέκα ευρώ παραπάνω και να τους κρατήσει ένα και δύο χρόνια περισσότερο το προϊόν παρά να δώσουνε δέκα ευρώ λιγότερα και να χρειαστεί αν αλλάξουνε μια τσάντα μέσα στη χρονιά».
Βασίλης Δρούκας: «Τέτοια εποχή γινόταν πανηγύρι»
Ένας από τους πιο παλιούς βιβλιοπώληδες στην Ελλάδα είναι ο Βασίλης Δρούκας, που διατηρεί βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης των Σερρών από τις 17 Ιανουαρίου 1959 (διαδέχθηκε τον πατέρα του που το άνοιξε το 1924) . Όπως είπε στην ΕΡΤ Σερρών τα πράγματα έχουν αλλάξει και μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξαν το διαδίκτυο και τα πολυκαταστήματα. «Οπωσδήποτε φθίνει η κίνηση στα βιβλιοπωλεία Όταν ξεκινούσε η σχολική σεζόν γινόταν πανηγύρι, υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση. Πλέον δεν υπάρχει αυτό και ο λόγος είναι το διαδίκτυο και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Δεν μπορώ να καταλάβω μερικές φορές τον κόσμο. Ένα χαρτόνι που το πουλούσαμε εμείς 60 λεπτά, πέρυσι κάποιο πολυκατάστημα το είχε, όπως το διαφήμιζε, προσφορά 99 λεπτά αλλά ο κόσμος πήγαινε εκεί να το πάρει. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Όσο για τα παιδιά δεν διαβάζουν πλέον αφού όλη την ημέρα είναι με ένα κινητό», είπε ο κ. Δρούκας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος