Έπειτα από 15 αιώνες σιωπής το αρχαίο θέατρο της Νικοπόλεως, μετά από πολύχρονες ανασκαφικές εργασίες, υψώνεται επιβλητικό στον αυχένα της χερσονήσου της Πρεβέζης, έτοιμο να υποδεχθεί επισκέπτες και να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις.
“Aulea Prementur”- “Σηκώστε την αυλαία”, κατά την ρωμαϊκή έκφραση.
Η δημοσιογράφος Βάσω Γκόρου ξεναγεί τους τηλεθεατές σε ένα μοναδικό μνημείο. Όπως σημειώνει η Ανθή Αγγελή, προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Πρέβεζας το θέατρο είχε χωρητικότητα για περίπου 10.000 θεατές, όταν κατά την περίοδο της ακμής της ο πληθυσμός της Νικοπόλεως ανερχόταν έως και 120.000.
Το έργο αναδείχθηκε μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και εκτελέστηκαν ανασκαφές μεγάλου ύψους, λόγω των συνεχών επιχωματώσεων που υπέστη στην διάρκεια των αιώνων. Πρόσφατα με την ευκαιρία ενός συμποσίου παρουσιάστηκε το έργο σε όλο του το μεγαλείο.
Οι σύγχρονες επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας και η συστηματική αρχαιολογική έρευνα έχουν πολλαπλούς στόχους: να ανακαλύψουν αρχαιολογικές και ιστορικές πτυχές του μνημείου, άγνωστες μέχρι στιγμής, να το προστατέψουν από περαιτέρω ζημίες και να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή χρήσης που θα απευθύνεται στην τοπική και την παγκόσμια κοινότητα.
Το 31 π.Χ. ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Οκταβιανός σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Ακτίου, εναντίον του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄ αποφάσισε να ιδρύσει μια ολόκληρη νέα πόλη. Κάτι σύνηθες για την εποχή. Ο αυτοκράτορας αφιέρωσε την Νικόπολη στον Απόλλωνα Άκτιο και προς τιμή του θεσπίστηκαν τα Νέα Άκτια, μια επανασύσταση των Ακτίων, των παλαιών τοπικών αγώνων των Ακαρνάνων.
Στο θέατρο που κατασκευάστηκε και λειτουργούσε από τον 1ο έως και τον 3ο αι. έδωσαν το παρόν διάσημοι και άσημοι καλλιτέχνες, ενώ ο αυτοκράτορας Νέρων, διαγωνίστηκε στην μουσική και την τραγωδία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος