Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη (5-8/09) το Μιλάνο έγινε το επίκεντρο του παγκόσμιου ενεργειακού ενδιαφέροντος, εφόσον φιλοξένησε την φετινή έκδοση της έκθεσης και το συνέδριο Gastech, με περισσότερους από 400 ομιλητές του τομέα της μεταφοράς και της διαχείρισης του φυσικού αερίου.
Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια αγορά, και ειδικά με την Ιταλία να βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση όσον αφορά την ανατίμηση αλλά και την ενεργειακή επάρκεια, η ΕΡΤ εξασφάλισε αποκλειστικές δηλώσεις από δύο σημαντικούς εκπροσώπους των εταιρειών SNAM και ΔΕΣΦΑ, αντίστοιχα.
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Μαρία Ρίτα Γκάλι, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ. Ποια είναι η συμβολή του ΔΕΣΦΑ προς το Ελληνικό Κράτος και την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή της ενεργειακής και της γενικότερης παγκόσμιας αστάθειας;
Ο ΔΕΣΦΑ είναι ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς της Ελλάδας, ο οποίος κατέχει και διαχειρίζεται όλους τους αγωγούς υψηλής πίεσης και όλες τις πολύ κρίσιμες υποδομές του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.
Από την αρχή της κρίσης, εργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ενέργειας και με τη ρυθμιστική αρχή για την ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να δέχεται διαφορετικές πηγές τροφοδοσίας.
Συγκεκριμένα, έχουμε πάρει δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας: 1) αυξήσαμε την δυνατότητα επαναεριοποίησης κατά το 12% και προς το παρόν μισθώσαμε μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης που έχει ήδη παραληφθεί στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου στο νησί, και 2) έχουμε αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των δεξαμενόπλοιων που θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε.
Αυτό θα δώσει ισχυρότερη θέση στην ελληνική αγορά και φυσικά, όχι μόνο, θα συνεισφέρει και στη γειτονική μας χώρα (Ελλάδα), γιατί αυτή τη στιγμή το σύστημα ΔΕΣΦΑ χρησιμοποιείται όχι μόνο για προμήθεια φυσικού αερίου στους Έλληνες καταναλωτές, αλλά και στους Βούλγαρους, ενδεχομένως μέχρι τη Ρουμανία, και στη συνέχεια και την Ουκρανία.
Είναι λοιπόν ασφαλές να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η νοτιοανατολική πύλη της Ευρώπης και των Βαλκανίων;
Η Ελλάδα είναι και γίνεται όλο και περισσότερο η πύλη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την έννοια ότι η ικανότητα εξαγωγής του φυσικού αερίου θα τριπλασιαστεί σε λιγότερο από 2 χρόνια.
Επί του παρόντος, είμαστε σε θέση να εξάγουμε σε επίσημη βάση περίπου 2,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, και με το έργο που έχει ήδη εγκριθεί και βρίσκεται υπό κατασκευή θα φτάσουμε τα 6,5 το 2024 και τα 8,5 λίγο αργότερα. Άρα έχουμε τη δυνατότητα χρήσης της υπάρχουσας και της νέας υποδομής, όπως της μονάδας επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, για την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Ακολουθεί δήλωση του Elio Ruggeri, Διευθυντής LNG SNAM, σχετικά με τις επενδύσεις στην Ιταλία στον τομέα των επαναεριοποιητών.
“Για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση (στην Ιταλία), μετά από σύσταση της Iταλικής Kυβέρνησης, αγοράσαμε δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, τις λεγόμενες FSRU, οι οποίες έχουν και οι δύο δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος.
Η πρώτη μονάδα είναι η GOLAR TUNDRA, αγοράστηκε για 350 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία Angolar και θα εγκατασταθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2023 στο Piombino στην Τοσκάνη.
Η δεύτερη, που είναι η δίδυμη της GOLAR TUNDRA, ονομάζεται BW SINGAPORE, αγοράστηκε για 400 εκατομμύρια δολάρια και θα εγκατασταθεί στη Ραβέννα ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Οι δύο μονάδες θα επιτρέψουν την εισαγωγή περίπου 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, το οποίο ισοδυναμεί με το ⅓ των τρεχουσών προμηθειών από τη Ρωσία και περίπου το 13% της εθνικής ζήτησης για ιταλικό φυσικό αέριο”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος