«Συγκριτικό τεστ»: Ηλεκτρικό ρεύμα, καυσόξυλα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για τη θέρμανσή μας; Απαντήσεις ευρωπαίων ειδικών


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Με τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου να αυξάνονται διαρκώς, διίστανται οι απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τους φθηνότερους τρόπους θέρμανσης, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, υπό τον «εφιάλτη» της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Με αφορμή αυτές τις συζητήσεις, στο σχετικό ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που αποκρυπτογραφεί τις επιλογές ανά περίπτωση, στο Βέλγιο, για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, καυσόξυλων, φυσικού αερίου ή πετρελαίου, από κάποιους εκτιμάται πιο συμφέρουσα -για παράδειγμα- η χρήση ηλεκτρικής θερμάστρας, ή μπόιλερ. Τι ισχύει, εντέλει;

Ακολουθεί η αποκρυπτογράφηση -για κάθε μέσο θέρμανσης- που επιχειρεί το AFP στο ρεπορτάζ του, όπου «αλιεύθηκαν» και οι απαντήσεις των ειδικών.

Θέρμανση με ρεύμα: Τελικά είναι ιδιαίτερα ακριβή…

Πρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερο την ηλεκτρική θερμάστρα αυτό το χειμώνα για να γλιτώσουμε χρήματα; Όχι, λένε οι ειδικοί. Όπως εξηγούν, οι ηλεκτρικές θερμάστρες καταναλώνουν πολλή ενέργεια, γι’ αυτό και δεν συνιστώνται.

Συγκεκριμένα, η ενεργειακή εταιρεία Wikipower εξηγεί ότι η τιμή της θέρμανσης με ρεύμα εξακολουθεί να είναι τρεις φορές πιο ακριβή από τη θέρμανση με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε τον Μάρτιο του 2022 στο 6% (ευρωπαϊκός μέσος όρος).

Η κατάσταση δε, θα μπορούσε να είναι διαφορετική για ένα νοικοκυριό που διαθέτει αντλία θερμότητας και φωτοβολταϊκά πάνελ. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, εξηγείται, η ηλεκτρική θέρμανση μπορεί συμφέρουσα, εφόσον βέβαια η παραγωγή είναι επαρκής για να καλύψει την κατανάλωση.

Καυσόξυλα

Καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, πολλοί πολίτες της κεντρικής Ευρώπης (Βέλγοι, στην έρευνα) στρέφονται, εναλλακτικά, στη θέρμανση με καυσόξυλα.

Όμως: Πρωτίστως, σταματήστε τη χρήση της ανοιχτής ξυλόσομπας, λένε ειδικοί. Τα λεπτά σωματίδια που εκπέμπονται στο χώρο δεν κάνουν καλό ούτε στους πνεύμονές μας ούτε στο περιβάλλον. Ακόμη, το 85% της θερμότητας χάνεται στην καμινάδα.

«Για να είναι αποτελεσματικό, οικολογικό και υγιεινό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή της οποίας η απόδοση είναι μεγαλύτερη από 80%», εξηγούν από την εταιρεία EcoConso.

Καυσόξυλα και πέλετ είναι πιο αποτελεσματικά, με την προϋπόθεση όμως ότι το ξύλο είναι εντελώς στεγνό, εξηγεί σύμβουλος για το κλίμα και την ενέργεια στην προαναφερθείσα εταιρεία.

Σύμφωνα με το Wikipower, πάντως, τα πέλετ και τα καυσόξυλα παραμένουν τα πιο συμφέροντα μέσα θέρμανσης.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξήθηκε κατά 98% μεταξύ 2021 και 2022

Όταν εξετάζουμε τη συνολική εξέλιξη των τιμών, βλέπουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, παρά τη μικρή μείωση της τιμής του στο παρελθόν, έχει επίσης αυξηθεί, ειδικά μετά και από με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί ξανά πρόσφατα. «Ο ετήσιος λογαριασμός θέρμανσης πετρελαίου αυξήθηκε κατά 98,67% σε ετήσια βάση από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022», αναφέρει ακόμη το βελγικό Wikipower.

Σε απάντηση στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου εισήγαγε μια επιταγή εφάπαξ ενίσχυσης για.

Μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί 60.000 κουπόνια και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Pierre-Yves Dermagne, το μέτρο θα μπορούσε να παραταθεί έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Σημειώνεται πάντως, πως στη συγκεκριμένη χώρα η εγκατάσταση λέβητα πετρελαίου σε νέο κτίριο έχει απαγορευθεί σε μεγάλη περιφέρεια από την την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Φυσικό αέριο

Υπό κανονικές συνθήκες, η αστάθεια της τιμής του φυσικού αερίου είναι μικρότερη συγκριτικά με αυτήν του πετρελαίου θέρμανσης, κι αυτό γιατί η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει μόνο το ήμισυ του λογαριασμού, λένε στο Wikipower.

Σημειώνουν δε, ότι αυτό εξάγεται ως συμπέρασμα δίχως να υπολογίζεται η ιλιγγιώδης άνοδος από το 2021, η οποία επιταχύνθηκε μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Μεταξύ Μαρτίου 2021 και Μαρτίου 2022, η Wikipower εκτιμά ότι η αύξηση αυτή είναι 184%.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος