Από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα “Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τις μέρες μας”, το οποίο διοργανώνεται από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ” Ο Απόλλων” Καρδίτσας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Συνδιοργανωτές είναι, η περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Ο δήμος Καρδίτσας, η ΠΕΔ Θεσσαλίας με την υποστήριξη του επιμελητηρίου Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Σήμερα οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΠΕ Καρδίτσας.
Αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, μεταξύ άλλων, είπε κ. Νούσιος, είπε: ” Οι πρόσφυγες της Μικρασίας παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο και αντιμετώπισαν ουσιαστικά πρόβλημα επιβίωσης λόγω της έλλειψης υποδομών κατά την υποδοχή τους, δεν αλλοτριώθηκαν. Αποτέλεσαν έναν κοσμοπολιτισμό, που άργησε να γίνει αντιληπτός, άφησε όμως ανεξίτηλο το σημάδι του μέχρι τις μέρες μας. Ενίσχυσαν την οικονομία με αύξηση της αγροτικής παραγωγής, αναζωογόνησαν την βιομηχανία με ειδικευμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό και κυρίως μετέφεραν και κράτησαν ζωντανά ήθη, έθιμα και παραδόσεις από τις αλησμόνητες Πατρίδες.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στηρίζει έμπρακτα το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο που είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, τιμώντας την τεράστια συνεισφορά τους και την πολύπλευρη παρουσία τους στη Μητέρα Ελλάδα.
Θέλω να συγχαρώ την πρόεδρο του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ‘’ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ’’ κα Βάσω Κοζιού, όλους του συνδιοργανωτές , την επιστημονική και την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του συνεδρίου“.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ.Βασίλης Τσιάκος μεταξύ άλλων είπε ότι “η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και καθόρισε εν πολλοίς τις πολιτικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές εξελίξεις της χώρας. Εκατό χρόνια μετά, είπε ο κ Τσιάκος, και ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις, είναι μια εξαιρετική στιγμή μα ξαναδούμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής, να τα προσεγγίσουμε μέσα από τις απόψεις των επιστημόνων και των ειδικών και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Συμπεράσματα που μπορεί να να ενσωματωθούν στην ήδη υπάρχουσα συλλογική μνήμη και ενσυναίσθηση για τα όσα συνέβησαν τότε, αλλά και για τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν”.
Η κ. Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, τόνισε: “… θεωρήσαμε ότι ήταν ανάγκη και υποχρέωση του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας να αναδείξει όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα. Εξάλλου πολλούς από αυτούς τους πρόσφυγες υποδέχθηκε και ο κάμπος της Καρδιτσιώτικης γης, στον οποίο ρίζωσαν και πρόκοψαν… Στόχος του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι να αναδείξει πτυχές αυτών των καθοριστικών γεγονότων και να προσπαθήσει να κατανοήσει όσα συνέβησαν τότε, τα οποία προκάλεσαν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, στοίχειωσαν τη συλλογική μνήμη και άλλαξαν τον χαρακτήρα και την εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους. Επίσης, με αφετηρία το επετειακό έτος, το συνέδριο θα επιχειρήσει να θέσει το προσφυγικό ζήτημα, σε όλες τις διαστάσεις του από το κάψιμο της Σμύρνης μέχρι σήμερα… Ξεκινούμε την Παρασκευή 16 /9 στις 19.00 στο δημοτικό Κινηματοθέατρο με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς και μια εναρκτήρια εισήγηση από τον Ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα από ομάδα καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, εμπνευσμένο από τη μουσική παράδοση της Σμύρνης“.
Ο Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος, Ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός Υπεύθυνος του Συνεδρίου απέστειλε το εξής μήνυμα:
“Είναι ξεχωριστό το γεγονός… Η παρουσία σπουδαίων επιστημόνων στα οκτώ συνέδρια υπογραμμίζει την αποδοχή των συνεδρίων από την επιστημονική κοινότητα. Κι αυτό συνέβη, γιατί αποτέλεσε κεντρική επιλογή των διοικήσεων να υπερβούν τα τοπικά όρια και τη νοσταλγική περιγραφική προσέγγιση του παρελθόντος… Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο γεγονός, ισοδύναμο, με άλλους όρους, με την Επανάσταση του 1821 που θεμελίωσε την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Οι πρόσφυγες εκφράζουν τη δραματοποίηση της ατομικής, συλλογικής και εθνικής ιστορίας. Το συνέδριό μας εστιάζει, συνεπώς, στον ανθρώπινο παράγοντα και στις διαδικασίες ένταξης. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να θέσει το προσφυγικό ζήτημα στην ιστορική του διάσταση. Με άλλα λόγια, ως έκφραση της δραματοποίησης της πολιτικής και της ανθρώπινης ζωής. Κι αυτό είναι ορατό, ακόμη, και στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, που οι προσφυγικές ροές έχουν θέσει σε δοκιμασία την Ευρώπη και τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της“.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος