Έξι σύγχρονα ναυάγια στην Κάρπαθο αποκαλύπτονται και γίνονται πόλος έλξεως για τους λάτρεις της υποβρύχιας εξερεύνησης. Στον αμμώδη βυθό με τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς έχουν γύρει τα πλοία να ξεκουραστούν από τα περιπετειώδη ταξίδια τους.
Είναι σε προσιτά βάθη και αποτελούν μοναδικό θησαυρό για το νησί, σημειώνει ο αντιδήμαρχος Καρπάθου Μανώλης Παραγυιός.
Πιστοποιημένοι δύτες μπορούν να οδηγήσουν τους επισκέπτες με ασφάλεια στα βάθη της θάλασσας και της ιστορίας. Η περιήγηση εξελίσσεται σε μια ταινία για το πρόσφατο παρελθόν, που αγγίζει την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.
Ο κ. Παραγυιός, αναφέρθηκε στην μεγάλη συνδρομή του δύτη Κώστα Θωκταρίδη, ο οποίος έχει ανακαλύψει 200 ναυάγια στον βυθό των ελληνικών θαλασσών και ανέδειξε όχι μόνο τα ναυάγια της Καρπάθου, αλλά και την ιστορία τους.
Το μότορσιπ ΔIAΣ με φορτίο τούβλων και τελικό προορισμό τα Πηγάδια της Kαρπάθου, λόγω μεγάλης κλίσης βυθίστηκε τον Μάρτιο του 1989, βόρεια του όρμου Διαφάνι, κάτω από τον φημισμένο οικισμό της Ολύμπου. Το NITALKO, ναυπηγημένο το 1938, εξυπηρέτησε τις ανάγκες του γερμανικού πολεμικού ναυτικού και είχε μια περιπετειώδη διαδρομή προτού βυθιστεί το 2007 φορτωμένο με γρανίτη. Σήμερα διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση κοντά στην νησίδα Σαρία, απέναντι από το βόρειο άκρο της Καρπάθου.
Υπό το βάρος του χρόνου το εγκαταλελειμμένο από το 2003, λόγω ζημιών πλοίο ΤΣΙΜΕΝΤΑΣ, βυθίστηκε στο στενό μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, σε βάθος 15 μέτρων.
Το γερμανικό ναρκαλιευτικό φορτηγό Gernik κατέληξε μια μεγαλοπρεπής εικόνα στον βυθό, όπου κατέληξε το 1962, όταν προσάραξε στην παραλία του Διακόφτης της Κάρπαθου, έπειτα από σφοδρή θαλασσοταραχή. Το TENARON S. Ένα καύχημα των βρετανών του 1935, έληξε τον βίο του φορτωμένο με τσιγάρα, όταν προσάραξε στις ακτές της Καρπάθου και βυθίστηκε το 1980. Αυτά είναι κάποια από τα ονόματα των κουφαριών των σκαφών που κοσμούν τον βυθό πέριξ του νησιού και μπορούν να εκτιμήσουν όσοι επιχειρήσουν να τα εξερευνήσουν.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος