«Fácil»: Μία κωμική σειρά που πραγματεύεται πολύ σοβαρά θέματα


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Η ισπανική τηλεόραση έχει cojones

Βλέποντας τη σειρά «Fácil» (Easy) καταλαβαίνεις πως όχι μόνο ο ισπανικός κινηματογράφος αλλά και η τηλεόραση, έχουν cojonesdeverdad. Η σειρά καταπιάνεται με τη ζωή 4 κοριτσιών που έχουν νοητική υστέρηση και μοιράζονται το ίδιο διαμέρισμα. Στο πλαίσιο της ένταξής τους στη ζωή οφείλουν να σέβονται κανόνες: να πληρώνουν το νοίκι και να κάνουν κοινή διαχείριση εξόδων, να φροντίζουν την υγεία και τον εαυτό τους, να μη μπλέξουν με τον νόμο. Και ενώ αυτή η ιστορία μοιάζει πυρηνική βόμβα ακόμα και για ένα βαρύ δράμα, εδώ γίνεται μια ανάλαφρη κωμωδία 5 επεισοδίων που σε προβληματίζει.

Σύνδρομο down και ισπανικός κινηματογράφος

Πάνε ελάχιστα χρόνια από τότε που το Campeones του υποψηφίου για Όσκαρ Javier Fesser έγινε η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για τα Όσκαρ, μια ταινία που με χιούμορ δείχνει την προσπάθεια ανθρώπων με κινητικές και πνευματικές δυσκολίες να κερδίσουν μέσα από τον αθλητισμό, τη ζωή. Η ταινία με χιούμορ και συγκίνηση φέρνει τους θεατές δίπλα στο πρόβλημα της νοητικής υστέρησης και του κοινωνικού ρατσισμού αποφεύγοντας ει δυνατόν τις ψεύτικες φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές. Την ταινία θα γυρίσει μάλιστα ο Bobby Farrelli (Κάτι τρέχει με τη Μαίρη) σε remake με τον Woody Harrelson στο ρόλο του προπονητή.

Πριν από αυτό είχε προηγηθεί το «Yo Tambien» το 2009 (στην Ελλάδα διανεμήθηκε με τον τίτλο «Εμείς οι Δύο») των Antonio Naharro και Álvaro Pastor, στο οποίο μάλιστα πρωταγωνιστούσε ο Pablo Pineda, που στην ταινία παρουσιάζει τον έρωτα ενός αγοριού με σύνδρομο down με μια κοπέλα. Ο Pablo Pineda είναι ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος ηθοποιός με σύνδρομο down στην ισπανία αφού είναι και κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου. Και αυτή η ταινία είχε κάνει την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Καθολικισμός & Φράνκο: Το διπλό αγκάθι των εκτρώσεων

Ένα δύσκολο θέμα στις καθημερινές συζητήσεις, ξεδιπλώνεται ευκολότερα από τη μικρή οθόνη και τον κινηματογράφο. Στην Ισπανία (όπως και την Ελλάδα), χώρες που το θέμα συνεχίζει να αποτελεί ταμπού άμεσα συνδεδεμένο με την εκκλησία και την πολιτεία, δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές των γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο down ενώ τα στοιχεία διαφέρουν από έκθεση σε έκθεση.

Ο καθολικισμός οδήγησε αρκετές Ισπανίδες σε έναν διπλό καταναγκασμό: να μην έχουν επιλογή αν θέλουν να σταματήσουν την κύηση, καθώς οι αμβλώσεις ήταν για πολλά χρόνια απαγορευμένες (ανεξαρτήτως ιατρικών προβλέψεων), ενώ οι επιταγές της εκκλησίας προκαλούσαν ένα ακόμα αγκάθι στην επιλογή τους να φέρουν ένα παιδί στη ζωή, που ενδέχεται να βασανιστεί πολύ περισσότερο από ότι να διεκδικήσει ίσα δικαιώματα.

Το debate είναι μεγάλο και θα αποφευχθεί σε αυτό το κείμενο καθώς ο στόχος είναι να αναφερθούμε στην τόλμη αυτής της σειράς, που μόλις στα τρία πρώτα επεισόδια έχει φέρει αντιμέτωπη την κοινωνία με τα χάλια της παντοιοτρόπως.

Fácil (εύκολο): Είναι πραγματικά Fácil να είσαι διαφορετικός σε ένα κόσμο όπου η ομοιότητα ενώνει;

Η σεναριογράφος του «Adre Madrid», ίσως της πιο αστείας ισπανικής σειράς των τελευταίων ετών (και αυτή με πρεμιέρα στο San Sebastian) σκηνοθετεί το σενάριο των 5 επεισοδίων της χωρίς να ενδιαφερθεί για την πολιτική ορθότητα. Ήδη στα τρία πρώτα επεισόδια (αυτά που παρακολουθήσαμε προ-φεστιβαλικά για τις ανάγκες της κάλυψης), η ηρωίδα που υποδύεται η Natalia de Molina, αυνανίζεται με το τηλεκοντρόλ αλλά και δημόσια με πλήρη άγνοια κινδύνου, αγοράζει και απλώνει δύο σημαίες στο μπαλκόνι της που κάθε άλλο παρά ειρηνικό μήνυμα στέλνουν, κάνει έκτρωση και υπογράφει (χωρίς πλήρη κατανόηση) ένα έγγραφο που θα την οδηγήσει σε οικειοθελή στείρωση. Η ηρωίδα που υποδύεται η Anna Castillo σιγοντάρει τη σημασία του οργασμού της προηγούμενης αποτρέποντας τους γείτονες να τη διακόψουν διότι πλησιάζει σε ολοκλήρωση, έχοντας στο μυαλό της ότι το τηλεκοντρόλ που χρησιμοποιεί ως όργανο απόλαυσης έχει πατημένο το κομβίο της έντασης και έτσι τα διπλανά διαμερίσματα ακούνε στη διαπασών την πορνογραφική ταινία που παρακολουθεί.

Αστείες καταστάσεις διαδέχονται πολύ σοβαρά στιγμιότυπα που θα έπρεπε να προβληματίζουν χωρίς να γελοιοποιούν ανθρώπους που είναι ήδη στιγματισμένοι.

Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και στη συνέχεια θα προβληθεί και από τηλεοπτική πλατφόρμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος