Την πρώτη επιστράτευση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ισχυριζόμενος ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και απείλησε με πυρηνικά αντίποινα. Έντονες είναι οι αντιδράσεις της Δύσης για την προσπάθεια αλλαγής συνόρων που επιχειρεί ο Ρώσος πρόεδρος. Πολλές είναι οι αντιδράσεις όμως και στο εσωτερικό της Ρωσίας, με την αντιπολίτευση να καλεί σε διαδηλώσεις. Την ίδια ώρα ξεπουλούν τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή στη Ρωσία μετά την επιστράτευση.
Οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία είναι ήδη sold out. Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης 300.000 εφέδρων από τον Πούτιν προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες. Ωστόσο, στα ρωσικά αεροδρόμια όλοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών που προσπαθούν να πετάξουν έξω από τη χώρα απομακρύνονται ήδη από τις πτήσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρουν χρήστες του διαδικτύου.
Russians seem to be panicking about Putin’s mobilisation drive & threats of nuclear force over Ukraine. Am hearing of men who booked flights out of Russia, leaving just before Putin started speaking. Others are now scrambling to get out ‘in panic’ before they worry it’s too late. https://t.co/AklMigx3Yi
— Emma Burrows (@EJ_Burrows) September 21, 2022
Την ίδια ώρα, τα δεδομένα του Google Trends έδειξαν μια άνοδο στις αναζητήσεις για το Aviasales, που είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος στη Ρωσία για αγορές πτήσεων. Παράλληλα, οι Ρώσοι έψαχναν στο διαδίκτυο πληροφορίες για το πώς μπορούν να φύγουν από τη χώρα ή έστω πώς μπορούν να πάρουν αναβολή από τον στρατό, κάτι που το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία των ερωτημάτων στο Google.
Στις απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Τουρκία και την Αρμενία, που δεν απαιτείται βίζα, οι θέσεις έχουν εξαντληθεί, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι κοστίζουν πλέον 5.000 δολάρια. Τα εισιτήρια για απευθείας πτήσεις προς τους πιο κοντινούς προορισμούς στη Ρωσία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν, εξαντλήθηκαν επίσης.
Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
«Μέχρι πρόσφατα το κύριο πρόβλημα για τους Ρώσους πολίτες ήταν ότι δεν μπορούσαν να αγοράσουν συνάλλαγμα, είτε το ότι έφυγαν από την Ρωσία οι δυτικές μάρκες (προϊόντων), ενώ τώρα το εθνικό σπορ των ανδρών θα είναι το πώς θα γλυτώσουν απ’ το μέτωπο, πώς θα μείνουν ζωντανοί και υγιείς και κατά το δυνατόν ελεύθεροι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει πολύ να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ιστορία και να συμπαρασύρει μαζί του τον λαό που ακόμη ήλπιζε ότι θα επιβιώσει» γράφει η ρωσική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe.
Έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «παίρνουν σοβαρά» την απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν περί προσφυγής στο πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», εάν το κάνει πράξη. «Πρόκειται για μία ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους μίας πυρηνικής δύναμης», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC. «Παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε την στρατηγική τους διάταξη έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την δική μας αν υπάρξει ανάγκη. Αυτήν την στιγμή τίποτε δεν υπαγορεύει ότι υπάρχει ανάγκη», πρόσθεσε.
«Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «αυτή η ομιλία και οι ανακοινώσεις που έγιναν τόσο για τα δημοψηφίσματα όσο και για την στρατιωτική κινητοποίηση είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του της επιθετικότητας».
Η επιστράτευση θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και η απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί μια «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αυτή θα κλιμακώσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
“Πάνω από όλα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην ρίξουμε λάδι στην φωτιά” ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο. “Πιστεύω ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε με την απαραίτητη ψυχραιμία. Δεν πρέπει να προκαλέσουμε αλλά ούτε να τρομοκρατηθούμε. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία” συμπλήρωσε.
Η Γερμανία θεωρεί ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν είναι επιτυχής, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ρωσίας για μερική επιστράτευση. «Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει στεφθεί με επιτυχία» επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από το Βερολίνο. Λίγο νωρίτερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επέκρινε το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «σοβαρό και κακό βήμα».
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτιμά ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας αποτελεί ένδειξη του πανικού που επικρατεί στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.
Ωστόσο ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν πιο σκληρός, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της» υπογράμμισε, καλώντας τη Δύση να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο.
Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν. «Είναι σαφές ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, διότι, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο – δεν είμαι βέβαιη ότι και αυτός έχει τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλιμάκωση», είπε.
Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι’ αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».
Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική της Ρωσία. «Σχετικά με τις περιοχές γύρω από τη Φινλανδία, μπορώ να πω ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι σταθερή και ήρεμη», επεσήμανε ο Καϊκόνεν. Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι αύξησε την ετοιμότητα των μονάδων άμεσης αντίδρασης του στρατού της «προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πρόκληση από τη ρωσική πλευρά», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας.
«Ξεκινώντας έναν αδικαιολόγητο, επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής κυρίαρχης χώρας, προσαρτώντας τα εδάφη της, σκοτώνοντας τους δικούς της στρατιώτες χάριν των γεωπολιτικών ψευδαισθήσεων και των ερασιτεχνικών διαλέξεων ιστορίας, εκβιάζοντας τον κόσμο με μια πυρηνική βόμβα και ξεκινώντας τελικά μια επιστράτευση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον λαό και τη χώρα του» αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe.
Αναταράξεις στην αγορά
Η ανακοίνωση του Πούτιν επισκίασε άλλα νέα της αγοράς, όπως η εθνικοποίηση της εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper από τη Γερμανία ή τα σχέδια της Βρετανίας να περιορίσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τις επιχειρήσεις.
Έτσι, οι τιμές του φυσικού αερίου στη Βρετανία και την Ολλανδία αυξήθηκαν την Τετάρτη εν μέσω φόβων για νέο χτύπημα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές και ενεργειακές αγορές μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι εντείνει τη στρατιωτική της κινητοποίηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος