Παρέμβαση πραγματοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεχίζοντας με συνέπεια και διεκδικητικότητα την προσπάθεια που καταβάλλει για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των κατοίκων και του τόπου, αποσπώντας τη δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκη για άμεση αξιοποίησή του.
Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ., βουλευτής Μαγνησίας, στην τοποθέτησή του, αναφερόμενος στο λιμάνι του Βόλου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα εκ των τριών μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, χαρακτηρίζοντάς το ως τον οικονομικό πνεύμονα του Βόλου, αλλά και ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδος, ένα λιμάνι το οποίο κατά τον 20ο αιώνα υπήρξε η ατμομηχανή της Κεντρικής Ελλάδος και η υποδομή εκείνη, που στήριξε την ανάπτυξη της βιομηχανίας όσο σε ελάχιστες περιοχές της χώρας, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα, λοιπόν, μετά από χρόνια απαξίωσης», πρόσθεσε ο Χρ. Μπουκώρος, «τι ζητάει η κοινωνία, αλλά και η οικονομία του Βόλου; Διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού του Βόλου, για να ξαναμπεί στις ράγες της ανάπτυξης. Διαγωνισμό το ταχύτερο δυνατό, με ταυτόχρονη όμως παραχώρηση της χερσαίας ζώνης λιμένος Βόλου στην τοπική κοινωνία, δια του Δήμου Βόλου. Δεν χρειάζονται ούτε γραφειοκρατίες, ούτε χρονοβόρες διαδικασίες. Το παραλιακό μέτωπο της πόλης του Βόλου πρέπει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, στον Δήμο. Δεν θέλω να δεχθώ ότι υπάρχουν επενδυτές που θα είναι καφετεριούχοι ή εστιάτορες. Τα έξι μέτρα αρκούν για την τροφοδοσία των πλοίων αναψυχής, να παραμείνουν στο λιμάνι και στους αυριανούς επενδυτές, χωρίς αυτό να αφαιρεί από τη λειτουργικότητα του λιμανιού.
Το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου του Βόλου, και οι όποιες άλλες εκτάσεις στο βορειοδυτικό τμήμα του λιμένος, όπου αναπτύσσονται οι πανεπιστημιακές σχολές, πρέπει να εκχωρηθούν στην τοπική κοινωνία. Για να ανασάνει και η πόλη του Βόλου, για να μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτά τα σημεία της χερσαίας ζώνης λιμένος, καθώς με την προσέλκυση επενδυτών πιστεύουμε ότι θα αυξήσει κατά πολύ τον κύκλο εργασιών του, θα δώσει νέα πνοή στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, που τόσο πολύ ανάγκη έχει η τοπική κοινωνία.
Άρα, κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι η πρόταση αυτή είναι δεκτή από τη συντριπτική κοινωνία φορέων, πολιτών και πολιτικού προσωπικού του νομού Μαγνησίας και του Βόλου. Ζητούμε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού του Βόλου, με ταυτόχρονη παραχώρηση της χερσαίας ζώνης λιμένος στο σύνολό της στον Δήμο Βόλου και στην τοπική κοινωνία. Υπόδειγμα είναι η Ηγουμενίτσα, της οποίας ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε σήμερα, και αρκεί η πολιτική βούληση τόσο από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όσο και από το ΤΑΙΠΕΔ να προχωράμε σε υποδείγματα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί με τρόπο ουσιαστικό και να αντιγράφουμε παραδείγματα, τα οποία έχουν προσθέσει στην ανάπτυξη, στην εθνική και στην τοπική οικονομία. Αυτό ζητάμε από το βήμα της Βουλής για λογαριασμό του Βόλου και του λιμανιού του και πιστεύουμε, κύριε Υπουργέ, ότι θα σας έχουμε αρωγό στην προσπάθεια αυτή», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας.
Εν συνεχεία, λαμβάνοντας τον λόγο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν.Δ. διαβεβαίωσε ότι το λιμάνι του Βόλου θα είναι το επόμενο στη σειρά αξιοποίησης, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Σε σχέση με το Λιμάνι Βόλου, το οποίο θα είναι το επόμενο λιμάνι, κύριε Μπουκώρο, το οποίο θα αξιοποιηθεί, συμφωνούμε όλοι ότι είναι ένα κομβικής σημασίας λιμάνι, ένα λιμάνι που μπορεί να εξυπηρετήσει τις οικονομικές δραστηριότητες, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και γενικότερα της χώρας μας, στον εμπορικό τομέα, στον τομέα της κρουαζιέρας, του yachting, του αλιευτικού τουρισμού.
Ένα λιμάνι, λοιπόν, το οποίο, κύριε Μπουκώρο, αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα το αξιοποιήσουμε, πάντοτε, βέβαια, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ακριβώς κάναμε και με το Λιμάνι Ηγουμενίτσας. Πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να έχει την αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και έτσι θα πορευτούμε και για την αξιοποίηση στο Λιμάνι του Βόλου», δεσμεύτηκε απαντώντας στον βουλευτή Μαγνησίας ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος