Παρουσία του τέως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιείται στην Ιόνιο Ακαδημία, Συμπόσιο με θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη».
Ο κ. Παυλόπουλος, γνωστός μελετητής του έργου του Α’ Κυβερνήτη, μίλησε με αντικείμενο την «πολιτική διαδρομή και τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στη θεμελίωση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεν δίστασε να απαντήσει στους επικριτές των πολιτικών αποφάσεων του Α’ Κυβερνήτη, αποδεικνύοντας τον δημοκρατική και φιλελληνικό χαρακτήρα που είχαν πριν και αφότου ανέλαβε το αξίωμα του Κυβερνήτη. Το συμπόσιο περιλαμβάνεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με το ελβετικό ίδρυμα Hardt και το Μουσείο Καποδίστρια.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2021 στο Μουσείο Τέχνης και Τεχνολογίας της Γενεύης με πρωταγωνιστή τον Pierre Durcey, αντιπρόεδρο του ιδρύματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και τέως Διευθυντή του ιδρύματος Hardt. Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, ο κ. Ducrey από κοινού με τον Έλληνα Πρόξενο στη Γενεύη Αλέξανδρο Γεννηματά και τον Προεδρεύοντα του Μουσείου Καποδίστρα Θανάση Μακρή, παραχώρησαν συνεύντευξη τύπου στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, αναφερόμενοι στην ανάγκη περαιτέρω διάδοσης της συμβολής του Ιωάννη Καποδίστρια στη διαμόρφωση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους αλλά και τη διαμόρφωση και υπογραφή του Συντάγματος που καθόρισε τη μορφή της σημερινής Ελβετίας.
Πρόγραμμα Ημερίδας
Εκτός του κ. Παυλόπουλου, στο συμπόσιο ομιλίες πραγματοποιούν οι:
Μιχάλης Πολίτης, Καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα «Η συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της Ελβετικής Ουδετερότητας,
Olivier Meuwly, Ιστορικός «η Ελβετία, το Καντόνι του Βω και το Συνέδριο της Βιέννης»,
Beatrice Blandin Επιμελήτρια Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Γενεύης, Επιμελήτρια της Έκθεσης «Γενεύη και Ελλάδα. Μια φιλία στην υπηρεσία της Ανεξαρτησίας» η οποία θα μιλήσει με θέμα «Πτυχές του φιλελληνισμού της Γενεύης.
Στο δεύτερο μέρος του συμποσίου θα μιλήσουν οι:
Ferdinand Rajor Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ιστορίας της Τέχνης στην Ελβετία, Επιμελητής της Έκθεσης «Γενεύη και Ελλάδα. Μια φιλία στην υπηρεσία της Ανεξαρτησίας» θα μιλήσει με θέμα «Karl Wilheim von Heideck: Η αποστολή του στην Ελλάδα και οι δεσμοί του με τον Ι. Καποδίστρια».
Michelle Bouvier-Bron, Ιστορικός «Ο δεσμοί του Καποδίστρια με προσωπικότητες από την Ελβετία και την Ελλάδα: Jean-Gabriel Eynard, Frédéric-César de La Harpe και Ανδρέας Κάλβος»
Ντάρια Κοσκόρου, Διευθύντρια/Επιμελήτρια Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών «Η παρακαταθήκη του Καποδίστρια μέσα από το Μουσείο Καποδίστρια»
Nικολέττα Ζυγούρη, Iστορικός, Επιμελήτρια της Συλλογής Ρολογιών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «Το μέτρημα του χρόνου ως δημόσια και προσωπική υπόθεση στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Μικρο-ιστορίες με ρολόγια και ωρολογοποιούς μέσα από το αρχείο και τα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου»
Επίλογος ημερίδας
Pierre Ducrey, Αντιπρόεδρος του Iδρύματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα,τέως Διευθυντής του ιδρύματος Hardt
Sylvian Fachard, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, Διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα «Ι. Καποδίστριας και Ελβετία 1815-2022»
17.00 Λήξη – Συμπεράσματα ημερίδας
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος