Στην Ιόνια Ακαδημία, στην Κέρκυρα, πραγματοποιείται ένα συνέδριο προς τιμή του Ιωάννη Καποδίστρια, και των άγνωστων στο ευρύ κοινό δεσμών του με την Ελβετία, προτού αναλάβει καθήκοντα ως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος.
Οι Ελβετοί τον έχουν ανακηρύξει επίτιμο δημότη της Γενεύης και όχι τυχαία, σημειώνει ο Θανάσης Μακρής, πρόεδρος κέντρου καποδιστριακών μελετών.
Ο Καποδίστριας συνέβαλε στην συγκρότηση της νεοσύστατης Ελβετικής Δημοκρατίας, που δημιουργήθηκε από τον Μέγα Ναπολέοντα το 1803, στην θέση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας των 26 Καντονίων, που υπήρχαν από το 1798.
Ο κ. Μακρής, εξηγεί πως η συνεργασία με την αρχαιολογική σχολή της Γενεύης αποκαλύπτει την πολυσχιδή δράση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος και το πως διαμόρφωσε το διοικητικό σύστημα της Ελβετίας.
Διανύοντας μια πολυτάραχη πορεία από γραμματέας της Ιονίου Πολιτείας έως μυστικός απεσταλμένος του Τσάρου Αλεξάνδρου Α΄ στην Ελβετία, έθεσε την σφραγίδα της τεχνοκρατικής του προσωπικότητας σε κάθε βήμα, αντλώντας έμπνευση από την αρχαία ελληνική δημοκρατία. Έτσι, συνεισέφερε, στο ελβετικό πολιτειακό σύστημα, το οποίο ολοκληρώθηκε με το Ομοσπονδιακό κράτος του 1848, οπότε και καθιερώθηκε η καθολική ψηφοφορία των ανδρών για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που τιμούν οι Ελβετοί, τον Καποδίστρια, ενδεχομένως περισσότερο από ότι οι Έλληνες, τουλάχιστον μέχρι πρότινος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος