Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Χρήσιμη ενημέρωση για εργασιακά-ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα, παρείχε ο εργατολόγος Δημήτρης Μουσελίμης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πολύς κόσμος μας ρωτάει ενόψει και του μίνι ασφαλιστικού, Αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να ξεκαθαρίσουμε καταρχάς ότι αλλαγές στα όρια ηλικίας αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Δηλαδή δεν υπάρχουν εκκρεμότητες παρά μόνο μία που αφορά τη μειωμένη σύνταξη.
Το δικαίωμα μειωμένης σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους σε σχέση και με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που περιμένουμε την ερμηνευτική εγκύκλιο γι αυτούς που θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι και τέλος του ’22, δηλαδή αυτή που φαίνεται ότι κατά κάποιο τρόπο είναι εδώ και ο όρος θα σωθούν.
Θα είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο των 56 και 58 μπορεί να είναι μέχρι τέλος του ’22. Όλοι οι υπόλοιποι μετά βλέπουμε ότι θα πάνε όλοι μετά στα 62. Τώρα λοιπόν με τα βαρέα έχουμε το ευνοϊκό στοιχείο ότι είναι η μοναδική κατηγορία, η οποία δεν εθίγη με την διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου όσον αφορά τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας.
Εκεί τα ηλικιακά δηλαδή παρέμειναν αμετάβλητα, υπήρχαν με προγενέστερους νόμους μεταβατικότητας. Και έχουμε λοιπόν και ξεκινάμε με τη βασική κατηγορία της πενταετίας των βαρέων. Εδώ έχουμε το καταληκτικό σημείο ποιο είναι πότε συμπληρώνει ο ασφαλισμένος υποψήφιος συνταξιούχος τα 10.500 και συνάμα τα 7.500 βαρέα. Να τονίσουμε εδώ ότι δυνατότητα να αναγνώρισης, γιατί μας ρωτάει πολύς κόσμος, δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών για να συμπληρώσω τα απαιτούμενα βαρέα δεν υφίσταται. Τα βαρέα ανταποκρίνονται πάντα σε πραγματική απασχόληση.
Μπορώ όμως με τις δυνατότητες που μου δίνει ο νόμος με τις αναγνώριση των πλασματικών να συμπληρώσουν τα λεγόμενα 10.500. Εδώ λοιπόν το ηλικιακό όριο διαμορφώνεται, ξεκινάει από τα 55 για χορήγηση πλήρους σύνταξης για κάποιον που έχει συμπληρώσει τα 10.500, εκ των οποίων οι 7.500 βαρέα το 2010. Ταυτόχρονα για τη μειωμένη αντίστοιχα σύνταξη το δικαίωμα διαμορφώνεται στα 53 φέτος, ουσιαστικά δηλαδή από το 2015 και μετά. Όποιος συμπληρώνει τα 10.500 εκ των οποίων επτάμισι χιλιάδες βαρέα πάει για μειωμένη σύνταξη στα 60 και για πλήρη στα 62.
Αυτή είναι η βασική κατηγορία με τα 10.500 εκ των οποίων επτάμισι χιλιάδες βαρέα. Η πιο βασική όμως κατηγορία είναι μετά 4.500 ένσημα, εκ των οποίων 3.600 βαρέα. Εδώ έχουμε μια διάκριση μεταξύ του θεμελιωμένο δικαιώματος για τους άνδρες και τις γυναίκες. Γιατί γιατί οι μεν άνδρες από 1η του πρώτου τριμήνου του ’12 και μετά πηγαίνουν στη λογική της συνταξιοδότησης στα 62.
Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτό προσοχή να υπάρχουν 1000 βαρέα ένσημα τα τελευταία 17 χρόνια. Το τονίζουμε αυτό γιατί γιατί πολλοί άνθρωποι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να έχουν 3.600 βαρέα, αλλά επειδή τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης έχουν αλλάξει ειδικότητα ή δεν έχουν πλέον επάγγελμα, το οποίο εντάσσεται στα βαρέα να μην έχουν την προϋπόθεση των χιλίων βαρέων ενσήμων τα τελευταία 17 χρόνια.
Εδώ λοιπόν, είναι καλό να το προσέξουν αυτό τον όρο. Είναι κρίμα να χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου και να μη μπορούν να προσθέσουν κάποια ένσημα ώστε να συμπληρώσουν αυτά τα 1000. Αντιστοίχως, για τις γυναίκες τώρα, το ηλικιακό όριο είναι πιο ευνοϊκό. Είναι πιο ευνοϊκό γιατί γιατί μία γυναίκα που συμπληρώνει ή έχει συμπληρώσει τα τεσσερισήμισι χιλιάδες ένσημα, εκ των οποίων τα 600 βαρέα μέχρι το 2010 κατοχυρώνει δικαίωμα σύνταξη στα 55. Ακόμα και αν αυτό το ηλικιακό όριο, το συμπληρώσει δηλαδή μετά το ’23.
Είναι πολύ σημαντικό και για αυτό το ηλικιακό όριο το κρατάει, όπως επίσης το ίδιο ισχύει για μια γυναίκα που συμπληρώνει 4.500, 3.600 το ’11. Εκεί το ηλικιακό όριο ανεβαίνει κατά ένα χρόνο και πάμε στα 56 και ούτω καθ εξής. Δηλαδή το 2012 πάμε στα 57 με αποκορύφωμα το ’13 και εκεί έχουμε πλέον εξισορρόπηση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και φτάνουμε και στα 62, δηλαδή ότι ισχύει για τους άνδρες μετά το 13. Ισχύει και για τις γυναίκες με τους νέους».
Τι γίνεται με τους νέους ασφαλισμένους: «έχουμε 4.500 ένσημα. Απλά υπάρχει διαφοροποίηση ότι δεν θέλουμε 3.600, όπως στους παλιούς. Θέλουμε 3.375 είναι τα απαιτούμενα ένσημα και δεν υπάρχει ένας πολύ σημαντικός όρος. Τα 1.000 ένσημα βαρέα τα τελευταία 17 χρόνια δεν υφίσταται τέτοιος περιορισμός. Το έχουμε οπωσδήποτε, οπότε δεν έχουμε πρόβλημα.
Μια άλλη βασική κατηγορία είναι η κατηγορία των οικοδομικών. Εκεί τα ηλικιακά όρια ουσιαστικά είναι πιο ευνοϊκά και λογικό αυτό, γιατί γιατί εκεί που βγαίνουν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες στα 62, οι άνδρες βγαίνουν στα 60. Και τυπικά να αναφέρουμε για όσες γυναίκες ενδεχομένως δουλεύουν στον χώρο της οικοδομής ότι εκεί το ηλικιακό όριο είναι το 55ο.
Μια επισήμανση να αναφέρουμε μόνο στα οικοδομικά γιατί είναι μια εξαίρεση ότι εδώ απαιτείται πάλι να υπάρχουν τα 1.000 ένσημα βαρέα τα τελευταία 17 χρόνια. Αν όμως όλα τα ένσημα είναι οικοδομικά μεγάλη εξαίρεση σε αυτό, τότε δεν απαιτούνται 1.000 ένσημα βαρέα τα τελευταία 17 χρόνια, αλλά απλά 500. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ειδικά για το χώρο της οικοδομής που τα τελευταία χρόνια είχε τη μεγάλη κρίση και τώρα μια και αναφερθήκαμε στους νέους συγγνώμη».
Ο ατομικός κουμπαράς: «Επειδή είναι ένα μέτρο το οποίο ουσιαστικά είναι στα σπάργανα, τώρα ακόμα εφαρμόζεται ακόμα. Κόσμος και ειδικά οι νέοι ασφαλισμένοι δεν έχουν αποκτήσει ακόμα αυτήν την κοινωνικοασφαλιστική συνείδηση και είναι πολύ φυσιολογικό. Αν το καταλαβαίνετε αυτό είναι ένα γιατί ο άλλος ο σημερινός 40άρης να το πούμε έτσι ότι πρόκειται να βγάλει σύνταξη μετά από τα 60 στα 62 στα 67 και έχει μπροστά του τον Γολγοθά των 40 χρόνων ασφάλισης.
Αυτό είναι κάτι που ακόμα στη συνείδηση του δεν το έχει εμπεδώσει. Είτε αυτό λέγεται επαγγελματικό ταμείο κλπ και τον ατομικό κουμπαρά ασφάλισης είναι κάποια πράγματα τα οποία θα φανούν στην πράξη και σε βάθος χρόνου όσον αφορά και τη σταθερότητα αυτής της διάταξης.
Μπροστά στον ασφαλιστικό σου βίο, είναι ένας αποταμιευτικός κουμπαράς, ο οποίος είναι σημαντικό να τον χτίζεις όσο πιο νωρίς γίνεται.
Κάτι τελευταίο τώρα κάποιος όποιος θέλει να καταθέτει τα χαρτιά του και να έχει σύνταξη τέλος Δεκεμβρίου, θα πάρει την πρώτη σύνταξη. Καταρχάς έχει το πρώτο εργαλείο που λέγεται προκαταβολή, το οποίο βέβαια δεν βοηθάει και πολύ γιατί η προκαταβολή είναι μόλις ένα ποσό 384 ευρώ. Μείον το 6% της ιατροφαρμακευτικής 360.
Γίνονται βήματα, ειδικά όταν υπάρχει μόνο ένα ταμείο. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ σημαντικά στον βαθμό που έχουμε χορηγήσει από ένα μόνο ταμείο στη διαδοχική ασφάλιση. Έχουμε προβλήματα γιατί ακόμα και με την απονομή των συντάξεων φαστ τρακ πρέπει να το πούμε αυτό.
Παρατηρούνται φαινόμενα που πολλές φορές βγάζει το Ταμείο μια σύνταξη η οποία είναι πολύ χαμηλότερη ενδεχομένως από αυτή που δικαιούται ο ασφαλισμένος. Άρα εκεί υπάρχουν θέματα. Βέβαια βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό και οι λεγόμενες αναθεωρήσεις των συντάξεων, δηλαδή οι διορθώσεις επί αυτών των θεμάτων γίνονται και αυτές άμεσα, οπότε τουλάχιστον ως προς τη διαδοχική ασφάλιση δεν έχουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος που για να μπορούσε να βγάλει κάποιος μια σύνταξη έπρεπε να περιμένει δύο δυόμιση χρόνια. Αυτό ευτυχώς βελτιώνεται σταδιακά μεν, αλλά βελτιώνεται».
Πηγή: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος