Φλώρινα: Μελέτη για τη σεισμική επικινδυνότητα – Από άγνωστο μέχρι τώρα ρήγμα ο σεισμός της 9/1/2022


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

O σεισμός της 9ης Ιανουαρίου 2022 στη Φλώρινα προέρχονταν από ένα άγνωστο ρήγμα, η δραστηριότητα του οποίου ήταν εντονότατη μέχρι τις αρχές Μαΐου και η αισθητότητα ήταν έντονη στους κατοίκους λόγω της εγγύτητας των επικέντρων, του μικρού εστιακού βάθους των σεισμών και της κατευθυντικότητας των ρηγμάτων.

Η δραστηριότητα στην περιοχή γύρω από την πόλη μειώθηκε αισθητά από τον Ιούνιο και μετά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παραμόρφωση που υπάρχει στη περιοχή δεν θα δίνει σεισμούς και στο μέλλον.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, για την αποτύπωση, ανάλυση και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της τοπικής σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή του Δήμου Φλώρινας, που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Θεόδωρος Τσάπανος. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει πιθανότητα σχεδόν 60% για σεισμό με μέγεθος 6.0 μέχρι το 2030.

Στην έρευνα που ορίστηκε επιστημονικά υπεύθυνος ο κ. Τσάπανος, πήραν μέρος τέσσερις καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας, ένα μέλος του επιστημονικού βοηθητικού προσωπικού, δύο διδάκτορας Γεωλογίας, δύο υποψήφιοι διδάκτορες Γεωλογίας και τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Για την επίτευξη του στόχου έγιναν εγκατάσταση και συντήρηση μικροδικτύου ψηφιακών σεισμογράφων, πλήρης σεισμολογική μελέτη (ιστορική και καταγραμμένη) της περιοχής, λεπτομερής μελέτη της πρόσφατης μικροσεισμικής δραστηριότητας, μετρήσεις πεδίου γεωηλεκτρικής διασκόπησης μεγάλης έκτασης για την αποτύπωση τεκτονικών δομών (π.χ. ρήγματα) και Γεωλογική ‐ Τεκτονική αποτύπωση γεωλογικών σχηματισμών και πιθανών ενεργών ρηγμάτων. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε στον Τομέα Γεωφυσικής και στον Τομέα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας ευχαρίστησε τον Δήμο Φλώρινας, για την έγκριση της χρηματοδότησης της  έρευνας και τους διευθυντές και τους δασκάλους των σχολείων που δέχθηκαν την τοποθέτηση επιστημονικών μηχανημάτων στο χώρο τους και είχαν αναλάβει την παρακολούθησή τους, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες που βοήθησαν στην μελέτη.

Φλώρινα: Μελέτη για τη σεισμική επικινδυνότητα – Από άγνωστο μέχρι τώρα ρήγμα ο σεισμός της 9/1/2022

Τα συμπεράσματα που παρουσίασε ο κ. Τσάπανος για την περιοχή είναι τα ακόλουθα:

1) Ο σεισμός της 9ης Ιανουαρίου 2022 έγινε σε ένα ρήγμα 8.5 χιλιόμετρα και προέρχονταν από ένα άγνωστο ρήγμα.

2) Ήταν επιφανειακός όπως και οι μετασεισμοί του.

3) Η δραστηριότητα κατά την διάρκεια της έρευνας ήταν εντονότατη ιδίως μέχρι το τέλος Απριλίου ‐ αρχές Μαΐου έγινε το 78% του συνόλου των σεισμών.

4) Ο σεισμός έγινε μάλλον σε ένα κομμάτι που έσπασε από μεγαλύτερη τεκτονική δομή που φθάνει μέχρι το Μοναστήρι, η οποία παρέμεινε ανενεργή σε όλη την διάρκεια της μελέτης.

5) Η αισθητότητα των σεισμών ήταν έντονη στους κατοίκους για 3 κυρίως λόγους: α) η εγγύτητα των επικέντρων προς την πόλη της Φλώρινας, β) το μικρό εστιακό βάθος των σεισμών και γ) η κατευθυντικότητα των ρηγμάτων.

6) Η δραστηριότητα στην περιοχή γύρω από την πόλη μειώθηκε αισθητά από τον Ιούνιο και μετά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παραμόρφωση που υπάρχει στη περιοχή δεν θα δίνει σεισμούς και στο μέλλον.

7) Υπάρχει πιθανότητα 59.58% (≈60%) για σεισμό με μέγεθος 6.0 μέχρι το 2030.

8) Σεισμός με μέγεθος 6.5 γίνεται κάθε 100 χρόνια περίπου.

9) Η πιθανότητα να δώσει η περιοχή σεισμό με μέγεθος 6.0, 6.5 ή 6.6 τα επόμενα 100 χρόνια είναι 69%, 30% και 25%, αντίστοιχα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος