Την ώρα που κάποιοι φωνασκούν για την ανεργία, κάποιοι άλλοι, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων αδυνατούν να βρούν εργάτες για καλοπληρωμένες δουλειές στα χωράφια.
Ένα πρόβλημα των τελευταίων ετών στην ύπαιθρο είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Επιτόπια έρευνα για το θέμα πραγματοποίησε στην Χαλκιδική ο δημοσιογράφος Παύλος Σαρόγλου.
Είναι η εποχή που οι καλλιεργητές ετοιμάζονται για το μάζεμα της ελιάς. Ωστόσο, ο καρπός κινδυνεύει να μείνει στα δένδρα και οι ζημίες για τους παραγωγούς θα είναι ανυπολόγιστες.
Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί είναι να επισπευστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που επικράτησαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, το πρόβλημα θα παραμείνει γιατί πολλοί εργάτες αναζήτησαν δουλειά σε άλλες χώρες.
Σε ένα χωράφι που στο παρελθόν απασχολούσε έως και 30 εργάτες από γειτονικές χώρες τώρα είναι μόνο δέκα εργαζόμενοι από την Αλβανία. Δεν αρκούν για να προλάβουν το μάζεμα της βρώσιμης ελιάς, που πρέπει να συλλεχθεί μέσα σε λίγες ημέρες, γιατί αν μαυρίσει τότε θα πρέπει να πάει στο ελαιοτριβείο. Το πρόβλημα αφορά ολόκληρο τον νομό και υπολογίζεται ότι από τους 9.000 εργάτες που χρειάζονται λείπουν τουλάχιστον 5.000.
Το μεροκάματο για έναν εργαζόμενο στην συλλογή της ελιάς ανέρχεται στα 3 ευρώ για το τελάρο των 23 κιλών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φέτος είναι καλή χρονιά και ένας εργάτης συλλέγει γύρω στα 15 τελάρα, που σημαίνει 45 ευρώ μεροκάματο, δηλαδή για πενθήμερη εργασία είναι 900 ευρώ, ενώ συχνά φτάνει και τα 1.000 €.
Ωστόσο, η πλειονότης επιλέγει την απασχόληση στο τουρισμό ή έναν καφέ με φίλους.
Εκείνο που δεν είναι κατανοητό είναι η απροθυμία των νέων να εργαστούν στην γη. Σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό της ανεργίας στην Χαλκιδική βρίσκεται στο 13% και στα μητρώα έχει περίπου 15.000 εγγεγραμμένους ανέργους. Αυτό πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γιατί πολλοί λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, ενώ παράλληλα εργάζονται σε διάφορους χώρους εστίασης και τουρισμού με μη καταγεγραμμένη την απασχόληση τους. Που σημαίνει ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να εισπράττουν και επιδόματα και μισθούς που δεν αποδίδουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Το φαινόμενο είναι γενικευμένο και όπως παρουσίασαν ρεπορτάζ της ΕΡΤ οι νέοι προτιμούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους, ως επιδοματούχοι. Φυσικά τα χρήματα των επιδομάτων δεν φυτρώνουν στα δένδρα, αλλά είναι φόροι που καταβάλουν όλοι οι λοιποί εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν υπεκφεύγουν, ακόμη και αν λαμβάνουν μικρότερους μισθούς.
Ελάχιστοι αντιλαμβάνονται ότι ο τουρισμός είναι μια μονοκαλλιέργεια, που μπορεί να τεθεί σε αναστολή ή να καταστραφεί για ποικίλους λόγους. Ένας άλλος λόγος αυτής της εγκατάλειψης της μόνης ανταποδοτικής αξίας, της γης, είναι η πληθώρα πτυχίων που δίνονται, συχνά άνευ αντικρίσματος, και οι κάτοχοί τους θεωρούν ότι αδικούνται με χειρονακτικές εργασίες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος