Για πρώτη φορά στην χώρα, μετά από τις πυρκαγιές του Ιουλίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέλαβε να χαρτογραφήσει την κατεστραμμένη γή από αέρος με Drones, προκειμένου να συμβάλουν στην κατασκευή των αναγκαίων έργων.
Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση των αλλαγών στο περιβάλλον είναι εκ των ων ουκ άνευ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βάζει τα δυνατά του για να ανταποκριθεί με σύγχρονους τρόπους στα νέα δεδομένα.
Με την χρηματοδότηση της Περιφερείας Β. Αιγαίου, οι ειδικοί ανέλαβαν για πρώτη φορά την χαρτογράφηση μιας τόσο μεγάλης εκτάσεως με drones, καθώς είθισται να γίνεται με δορυφορικές λήψεις.
Ο Νίκος Σουλακέλλης, καθηγητής γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, εξηγεί πως γίνονται οι τρισδιάστατες απεικονίσεις με ειδικούς αισθητήρες και σε δυο με τρείς μήνες να καταθέσουν το πόρισμά τους. Ακολούθως η διεύθυνση δασών Λέσβου θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα, και θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις αυτής της πυρκαγιάς, ενώ όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες θα χρησιμοποιήσουν την έρευνα για να καθορίσουν τους δικούς στόχους έως και την αναδάσωση.
Με πάνω από 23.000 στρέμματα καμένα, το έργο της καταγραφής θα ήταν εξαιρετικά δυσχερές χωρίς την χρήση των drones, που πετούν και αποτυπώνουν τι χρειάζεται και που, όσον αφορά τις αναδασώσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα και τις κοπές των δένδρων όπου απαιτείται, για τον καθαρισμό και την αραίωση των πευκοδασών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος