Με στόχο να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα κατοικίας που παρατηρείται στους δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση, ανακαίνιση και διάθεση του δημοτικού και ιδιωτικού αποθέματος οικιών.
Μελέτη της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης και του Α.Π.Θ. έδειξε ότι πάνω από 500.000 κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης παραμένουν κλειστά επί χρόνια, επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα. Εξ αυτών περίπου 123.000 βρίσκονται στον μητροπολιτικό Δήμο. Το 61% των κλειστών οικιών είναι κατασκευασμένα μεταξύ του 1961- 1980, που χρήζουν ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση. Τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με τους δήμους, εξηγεί η Μερίτς Όζγκουνες, συντονίστρια στεγαστικών προγραμμάτων «ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ»
Το πρόγραμμα Κοινωνική Κατοικία του Υπουργείου Εργασίας, που χρηματοδοτείται με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να καλύψει ένα μέρος της στεγαστικής επισφάλειας. Με το σκεπτικό ότι η στέγη είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, συστήθηκε ένας φορέας που θα διαχειρίζεται ένα απόθεμα κοινωνικής κατοικίας, προσιτού μισθώματος, που θα αφορά ευάλωτες ομάδες και θα απευθυνθεί σε ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα ανακαινίσουν, προκειμένου να το διαθέσει ο ίδιος ο φορέας προς κάθε ενδιαφερόμενο. Ακόμη και οι ιδιοκτήτες αυτών των οικιών θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια και θα παραχωρήσουν τις οικίες τους για ανακαίνιση, αναβάθμιση, αλλά θα λαμβάνουν μίσθωμα, μικρότερο από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, ώστε να είναι προσιτά σε ομάδες πολιτών που αδυνατούν να καταβάλουν υψηλά μισθώματα.
Το πιλοτικό σπίτι αφορά 70 οικίες στην Αθήνα και 30 στην Θεσσαλονίκη και η προγραμματική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί σε έναν μήνα, ενώ τα πρώτα σπίτια θα διατεθούν στις αρχές του 2023.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος