Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Για το ενδεχόμενο δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, που υπέστησαν ζημιές από άγνωστη αιτία μίλησε στην ΕΡΤ ο Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στο ΕΜΠ εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για «βίαιη πράξη» καθώς υπήρξαν ταυτόχρονες διαρροές σε τρία διαφορετικά σημεία.
«Είναι τεχνικά πάρα πολύ δύσκολο, μέσα σε 24 ώρες, σε τρία διαφορετικά σημεία, να υπάρχουν τρεις διαρροές. Αυτός είναι και ο λόγος που μοιάζει ότι είναι μια βίαιη πράξη» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο αναπληρωτής καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής διευκρινίζοντας ότι δύο αγωγοί της Gazprom που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία δεν ήταν σε λειτουργία.Όπως είπε, «ο Nord Stream 2 δε λειτούργησε ποτέ παρότι κατασκευαστηκε. Ο Nord Stream 1, εδώ και περίπου ένα μήνα για λόγους “συντήρησης” είναι κλειστός. Παρόλα αυτά ήταν γεμάτοι με αέριο και υπήρξε η μεγάλη απώλεια πίεσης», γεγονός που φάνηκε και από τις φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας.
Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τι σημαίνει το νέο αυτό συμβάν στην ενεργειακή σκακιέρα και και πόσο θα επηρεάσει την επάρκεια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο ενόψει ο κ. Δούκας δήλωσε ότι «οι πιθανότητες που ήταν ελάχιστες να ανοίξει ξανά ο Nord Stream 1 αυτό τον χειμώνα, πλέον είναι μηδενικές. Σημαίνει, δηλαδή, ότι θα πάμε στο δύσκολο σενάριο που από την αρχή η Ευρώπη δούλευε γι’ αυτό ό,τι ο βασικός και κύριος αγωγός τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο Nord Stream 1 δεν θα λειτουργήσει. Καταστράφηκε δηλαδή η τελευταία ενεργειακή γέφυρα».
Διαχείριση υψηλού ρίσκου στα ενεργειακά
Αναλύοντας τις υποθαλάσσιες εκρήξεις που συνέβησαν στην Βαλτική ο κ. Δούκας τόνισε ότι «θα πρέπει να πορευτούμε με μια διαχείριση πολύ υψηλού ρίσκου, για την οποία όμως είμαστε προετοιμασμένοι».
Ο κ. Δούκας ανέδειξε ταυτόχρονα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη μεγάλη διαρροή φυσικού αερίου αλλά και την τρωτότητα των ενεργειακών υποδομών.
«Φανταστείτε αυτή η ιστορία, τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει αν υπάρξουν αντίστοιχα πράγματα σε άλλον αγωγό από τη Νορβηγία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Πολωνία ή σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου ή σε ένα τερματικό σταθμό. Είναι μια υπενθύμιση, νομίζω και ένα καμπανάκι της τρωτότητας συνολικά των ενεργειακών υποδομών της χώρας», πρόσθεσε ο καθηγητής ενεργειακής Πολιτικής.
Το άσχημο σε αυτή την ιστορία, όπως δήλωσε ο κ. Δούκας στην ΕΡΤ είναι ότι θα δούμε νέα αύξηση των τιμών διότι είναι ένα συμβάν πάρα πολύ κρίσιμο για την σχέση προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος