Διαμάχη Περιφέρειας – μερίδας κατοίκων Πλατανιά για το αλιευτικό καταφύγιο

Για “λεκτικές και όχι μόνο απάτες στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το αλιευτικό καταφύγιο στον Πλατανιά…” μίλησαν οι Γιώργος Τσαμασφύρος, ομότιμος καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και ο δικηγόρος Σταμάτης Παπαγγελής, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, εκπροσωπώντας μερίδα κατοίκων που αντίτίθενται στο έργο του αλιευτικού καταφυγίου.

«Το έργο θα γίνει για το καλό των κατοίκων και των ψαράδων της περιοχής και δημοπρατείται σύντομα», απάντησε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός που υπενθύμισε ότι και η δικαιοσύνη (ΣτΕ) έχει αποφανθεί θετικά υπέρ της μελέτης όπως και όλες οι αρμόδιες επιτροπές.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε ότι «μοναδικό έργο του συγκεκριμένου συλλόγου από την ώρα που συστάθηκε είναι ο πόλεμος κατά του αλιευτικού καταφυγίου» και αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσφυγών του συλλόγου κατά του έργου και των απαντήσεων που έχει λάβει. Τέλος επιφυλάχθηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνση για όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς για «απάτες».

Στην συνέντευξη που δόθηκε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ο κ. Παπαγγελής επισήμανε ότι με πρόσχημα εκσυγχρονισμού του αλιευτικού καταφυγίου για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, στην πράξη πρόκειται για μία κατασκευή ενός νέου λιμανιού. «Στον υπάρχοντα μόλο των 110 μέτρων προστίθεται προέκταση 30 μέτρων και μία καμπή 170 μέτρων κάθετα. Αυτό είναι εν τοις πράγμασι ενός νέου έργου». Τόνισε ότι οι κάτοικοι αντιδρούν διότι το έργο είναι ένα «τερατούργημα», το οποίος θα «γονατίσει» τον Πλατανιά.

Διαμάχη Περιφέρειας – μερίδας κατοίκων Πλατανιά για το αλιευτικό καταφύγιο
Αριστερά ο Γ. Τσαμασφύρος και δεξιά ο Στ. Παπαγγελής

Επιπλέον ο κ. Παπαγγελής αναφέρθηκε στην προσφυγή κατοίκων στο ΣτΕ και στην απόφασή του να μην  τους δικαιώσει και τόνισε ότι «πρόδηλα έσφαλε το ΣτΕ σε ορισμένα σημεία ενώ θα έπρεπε να ζητήσει να γίνει πραγματογνωμοσύνη».

Ο κ. Τσαμασφήρος ανέφερε ότι δεν έγινε ακτομηχανική μελέτη παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από την ΕΣΑΛ που απλά έκανε διαβούλευση, και στην ουσία το ΣτΕ το αποδέχθηκε. «Το λιμάνι μεγαλώνει στην ουσία χωρίς μελέτη ακτογραμμής». Επιπλέον ανέφερε ότι το λιμάνι θα μπορούσε να γίνει αναλυτικότερα και να μην προκληθεί καμία απολύτως όχληση. Μάλιστα τόνισε ότι δεν είναι εναντίον του έργου αλλά θα έπρεπε να γίνει σε άλλο σημείο, όπως η Βαμβακιά. Τέλος ανέφερε ότι ο δήμος Ν. Πηλίου δεν ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί με το θέμα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ενημέρωσε το δήμαρχο, Μιχάλη Μιτζικό.

Διαμάχη Περιφέρειας – μερίδας κατοίκων Πλατανιά για το αλιευτικό καταφύγιο
Ο Κ. Αγοραστός στη μέση και στην άκρη δεξιά η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Κ. Αγοραστός: Το έργο θα γίνει

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός στο περιθώριο συνέντευξης που έδωσε για την πορεία του προγράμματος ΑΝΑΣΑ 2, επισήμανε ότι το αλιευτικό καταφύγιο θα γίνει. «Οι ψαράδες πρέπει να έχουν ένα καλό επαγγελματικό χώρο για να εργαστούν και οι κάτοικοι της περιοχής ένα σύγχρονο αλιευτικό λιμάνι. Το έργο προχωρά και δεν θα αφήσουμε την περιοχή να πάει πίσω. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ του έργου. Επιπλέον προσέφυγαν στο ΣτΕ και δεν δικαιώθηκαν. Είναι ένα αλιευτικό καταφύγιο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και θα λειτουργεί όπως αυτό στου Βότση στην Αλόννησο που άλλαξε προς το καλό την αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος. Θα είναι ένα λιμάνι μόνο για τους ψαράδες που έβλεπαν να καταστρέφονται τα μηχανήματα και οι βάρκες τους».

Επιπλέον ανέφερε ότι θα γίνει διευθέτηση του Χαλορέματος. «Γιατί δεν θέλουν διευθέτηση; Γιατί είναι καταπατητές γης. Αυτοί είναι που δεν θέλουν διευθέτηση του ρέματος για το οποίο διαθέτουμε χιλιάδες ευρώ. Το έργο πέρασε από επιτροπές περιβάλλοντος, αδειοδοτήσεων, ΕΣΠΑ, του υπουργείο, το ΣτΕ, ο έλεγχος της μελέτης και των αδειοδοτήσεων τόσο ενδελεχής που δεν έχει νόημα να απαντάμε σε τοποθετήσεις κάποιων που δεν το θέλουν».

Τέλος η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι η μελέτη ξεκίνησε το 2009 και μέχρι την ένταξη του έργου έγιναν όλες οι διαδικασίες σε χρονικό διάστημα 10 ετών.

Ο συγκεκριμένο σύλλογος είπε κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2017, η οποία και απορρίφθηκε τον Ιούνιο του 2020. Η προσφυγή αφορούσε τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Επίσης ο σύλλογος κατέθεσε ενστάσεις και στην διαχειριστική του υπουργείου ως έργο ανώριμο και άχρηστο που τις απέρριψα. Επίσης κατέθεσαν εξώδικη δήλωση το 2022 κατά τις κ. Κολυνδρίνη σχετικά με τον αριθμό σκαφών που απαντήθηκε τεκμηριωμένα από το αρμόδιο τμήμα. Αλλά και το Κ.Λ. Βόλου γράφει ότι πρόκειται για αλιευτικό καταφύγιο. Επίσης καταγγελία το καλοκαίρι του κ. Τσαμασφύρου στην Ειδική Υπηρεσία Αλιείας που έκανε λόγο για απάτες κλπ και η οποία και πάλι απαντήθηκε.

Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα υπογραφεί σύμβαση. «Βλέποντας ότι η προσπάθειά τους είναι ατελέσφορη πολεμούν το έργο οριοθέτησης Χαλορέματος συνδέοντας δύο έργα πλήρως άσχετα μεταξύ τους. Το Χαλόρεμα θα διευθετηθεί για 1,5 χλ από την ακτή και πίσω»

Τι απαντά ο σύλλογος “Σηπιάδα”

Η κυρία Κολυνδρινη για μια ακόμη φορά διαστρεβλώνει μια κατάσταση.
Είμασταν ο μόνος συλλογος που ζητήσαμε επιμόνως την οριοθέτηση του χαλορέματος με επιστολές μας στην περιφέρεια αλλά και στις εφημερίδες.
Ζητάμε να γίνει η οριοθέτηση του χαλορέματος διότι υπάρχουν οικίες και περιουσίες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Πρέπει να γίνει μια μελέτη που να λύνει το πρόβλημα. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν λύνει το πρόβλημα στην ουσία δεν αλλάζει κάτι και δεν οριοθετεί το ρεμα όπως χρειάζεται. Είναι μια επιφανειακή μελέτη.
Μόνιμοι κάτοικοι που ζουν το πρόβλημα πολλά χρόνια έχουν ενστάσεις. Το πρόβλημα στην εκβολή του ρέματος που είναι και το σημαντικότερο δεν λύνεται.
Η εκβολή έχει στενέψει, η γέφυρα είναι χαμηλή με αποτέλεσμα όλα τα φερτά υλικά να εγκλωβίζονται κάτω από τη γέφυρα με αποτέλεσμα να κλείνει η εκβολή και αυτό να δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα.
Κατηγορεί ότι υπάρχουν καταπατητές οι οποίοι αντιδρούν στην οριοθέτηση όταν η Μελέτη οριοθέτησης του ρέματος δεν μεγαλώνει το ρέμα ούτε ένα τετραγωνικό χιλιοστό.
Άρα ποιους καταπατητές θίγει η Μελέτη ;
Μήπως προστατεύει καποιους καταπατητές φιλικά προσκείμενους;;;
Εμείς ζητούμε να γίνει ουσιαστική οριοθέτηση του ρέματος ώστε να αποφευχθεί για πάντα ο κίνδυνος της πλημμύρας.
Κατάσπαταλάτε δημόσιο χρήμα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ζητάμε μια σωστή μελέτη και ένα έργο που να λύνει τα προβλήματα του χωριού.
Ζητάμε την οριοθέτηση του χαλορέματος από την αρχή έως την εκβολή του.
Όταν ανακοινώθηκε ότι θα γίνει η μελέτη του χαλορεματος είχαμε ζητήσει συνάντηση με τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας Μαγνησίας καθώς και με τους μελετητές για να τους επισημάνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού από το ρέμα, επίσης υπάρχουν κάτοικοι που τη δεκαετία του 80 που γινόταν τα έργα στην εκβολή δούλευαν στην τεχνική εταιρεία και γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα αλλά δυστυχώς δεν δεχτήκανε να γίνει αυτή η συνάντηση.
Δεν καταλαβαίνουμε τους λόγους.
Θελουμε να γίνει ένα έργο σωστό.
Θέλουμε να γίνει σωστή οριοθέτηση του ρέματος χαλορεμα.
Όποιος έρθει στο χωριό περπατήσει το ρεμα και δει την εκβολή του καταλαβαίνει το πρόβλημα.
Θελουμε να δωθεί λύσει στο πρόβλημα.
Όταν λέμε οριοθέτηση εννοούμε οριοθέτηση και όχι επιφανειακά έργα.
Τα τελευταία χρόνια η κυρία αντιπεριφερειάρχης μιλάει για καθαρισμό που ποταμού και του ρέματος στο χωριό.
Κάθε χρόνο σπαταλάτε δημόσιο χρήμα γίνεται ένας επιφανειακός καθαρισμός, τα χώματα και τα φερτά υλικά τα τοποθετούσαν σε ένα πιο ψηλό σημείο του ρέματος χωρίς σοβαρά έργα οπως τοιχία αντιστήριξης με αποτέλεσμα με τις πρώτες βροχές το ποτάμι να γεμίζει πάλι.
Για ποιον καθαρισμό μιλάμε;;
Το χειμώνα εγινε ο καθαρισμός και το καλοκαίρι το ποτάμι ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, με όλα τα χώματα κάτω και ένα έλος με βρύα και κουνούπια.
Γι αυτούς τους λόγους ζητάμε την ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ και όχι «πασάλειμμα».

Εάν υπήρχε συνεργασία θα είχαμε αποφύγει όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις. Εμείς θέλουμε μια καλή συνεργασία με τους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής. Θα είχαν αποφευχθεί πολλές δυσάρεστες καταστάσεις εάν υπήρχε σωστή συνεργασία με την κυρία αντιπεριφερειάρχη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος