Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Εικοσιτέσσερις ώρες μετά τις τρεις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι αρχές των χωρών της Βαλτικής μιλούν ανοιχτά για δολιοφθορά, δείχνοντας ως ένοχο τον ένοικο του Κρεμλίνου.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις υποθαλάσσιες γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές μέσα σε μια ημέρα, ενώ εκφράζεται ανοιχτά πια η άποψη ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν οφείλονται σε σαμποτάζ.
«Η ξεκάθαρη εκτίμηση των αρχών μας είναι ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα, ούτε για σύμπτωση. Ήταν προμελετημένο και μιλάμε για τεράστιες εκρήξεις», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Δανίας, Μόρτεν Μπόντσκοφ.
Στη συνέχεια, σε δηλώσεις προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκιου Ράου, λέγοντας ότι «Δεν είμαστε σε θέση να αποκλείσουμε την πιθανότητα να πρόκειται για υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ».
Σύσσωμη η ηγεσία της Κομισιόν δεσμεύεται να ερευνήσει τα συμβάντα στους αγωγούς φυσικού αερίου και απειλεί με αντίποινα, όμως το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα γίνει με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές μίας ηπείρου, που υποφέρει από ενεργειακή ανασφάλεια.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε πως «Είμαστε σε μία κατάσταση στην Ευρώπη και τη Γερμανία, όπου οι κρίσιμες υποδομές και η παροχή ενέργειας μπορούν να θεωρηθούν ως πιθανοί στόχοι επίθεσης».
Οι αρχές των χωρών της Βαλτικής ενισχύουν τη φύλαξη των υποδομών, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να κάνει κινήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Μόσχα ζήτησε από τη Δανία στοιχεία για τις διαρροές στο Nord Stream και ρωτά τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα τοποθετήθηκε υποστηρίζοντας ότι «Στις 7 Φεβρουαρίου του 2022, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Nord Stream θα κλείσει αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ έκαναν πράξη την απειλή τους».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και πως το χρονοδιάγραμμα των επισκευών των αγωγών δεν είναι σαφές. «Ήταν αρκετά προβλέψιμο» ότι μερικοί θα κατηγορούσαν τη Ρωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ. «Προβλέψιμο, βλακώδες και παράλογο», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως οι διαρροές από τους αγωγούς είναι «προβληματικές» για τη Μόσχα επειδή το ρωσικό αέριο που διαρρέει απ’ αυτούς «κοστίζει πολύ ακριβά».
Η γερμανική εφημερίδα Τάγκεσπίγκελ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζει ότι οι εκρήξεις αχρήστευσαν τον Nord Stream 1, ενώ Δανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς.
Μετά το θρίλερ των διαρροών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream της Βαλτικής, η μάχη ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία εντοπίζεται στην αναζήτηση των σαμποτέρ.
Τα πιθανά σενάρια
Για το πώς συνέβη, διακινούνται δύο σενάρια:
- είτε έγινε με υποβρύχιο ή βαθυσκάφος
- ή με εμπορικό πλοίο, που σε ανύποπτο χρόνο, έριξε νάρκες που πυροδοτήθηκαν σε δεύτερο χρόνο εξ αποστάσεως.
Αλλά και τα δύο θα εντοπίζονταν, γιατί πρόκειται για διεθνή ύδατα, που επιτηρούνται από όλους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το μέτωπο της Βαλτικής
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν αποδειχθεί η ανάμειξη της Ρωσίας σημαίνει: 1) νέα επικίνδυνη φάση για την ενεργειακή κρίση, γιατί:
Η Ευρώπη διαμήνυσε ότι εκλαμβάνει την δολιοφθορά ως επίθεση και πως θα υπερασπιστεί τις ενεργειακές υποδομές της και όλες οι στρατηγικής σημασίας ενεργειακές υποδομές (αγωγούς που την συνδέουν με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και εκείνα της Νορβηγίας) περνούν από Βαλτική.
2) Αυτό μοιραία παραπέμπει στο σχηματισμό ενός απρόσμενου μετώπου απέναντι από τον ρωσικό στόλο με ισχυρή παρουσία στην εν λόγω περιοχή και
3) θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο, όταν ΝΑΤΟ και Σοβιετική Ένωση έπαιζαν «τη γάτα με το ποντίκι» στα νερά της Βαλτικής με τα υποβρύχια τους.
Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου
Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου
Πηγή: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος